Στην απαγόρευση εξαγωγών για 93 φάρμακα προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Η απόφαση του ΕΟΦ έχει προσωρινό χαρακτήρα και ισχύει για τρεις μήνες, μέχρι τις 17 Μαΐου 2025. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απαγορεύεται επίσης η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ συχνά απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων, καθώς πολλά από αυτά λείπουν από την ελληνική αγορά, με τις φαρμακαποθήκες να προτιμούν την εξαγωγή τους σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι τιμές διάθεσης είναι υψηλότερες.
Αναλυτικότερα ο ΕΟΦ στην απόφαση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.
Κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας απαγορεύεται η αποθεματοποίηση των φαρμάκων.
Τι αναφέρει η απόφαση του ΕΟΦ
Ο ΕΟΦ στην απόφαση τους υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.
Σε αυτό το διάστημα που απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές ο ΕΟΦ θα πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους για την επάρκεια των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την 17/02/2025 και έχει προσωρινό χαρακτήρα. Ισχύει για 3 μήνες, ήτοι έως την 17/05/2025.