Στις 1 Δεκεμβρίου είναι Αγίου Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας θαυματουργού, Προφήτου Ναούμ, Αγίου Φιλαρέτου ελεήμονος

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 1 Δεκεμβρίου

Epiloges Press

Epiloges Press

Στις 1 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Αγίου Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας θαυματουργού, Προφήτου Ναούμ, Αγίου Φιλαρέτου ελεήμονος

Γιορτάζουν τα ονόματα: Θεόκλητος, Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη, Αρετή, Αρετούσα, Φαιναρέτη, Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα.

Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 1 Δεκεμβρίου

Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν υπόδειγμα κάθε αρετής και ιδιαίτερα της αγαθοεργίας.

Έζησε στους χρόνους του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και της μητέρας αυτού Ειρήνης της Αττικής (780 – 797 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Αμνία (ή Αμνεία) της Γάγγρας (Παφλαγονία) από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Άννα. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά. Ένα γιο, τον Ιωάννη, και δύο κόρες, που την πρώτη έλεγαν Υπατία και τη δεύτερη Ευανθία. Ο Φιλάρετος ήταν γεωργός και από τα εισοδήματα του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ελεημοσύνη στους φτωχούς. Πεινασμένο έβρισκε; τον χόρταινε. Γυμνό; τον έντυνε. Χήρα και ορφανό; βοηθούσε και παρηγορούσε.

Αλλά ο Θεός επέτρεψε και ο Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε .Όλα αυτά τα υπέμεινε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει. Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες, δυνατές και παραγωγικές. Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του.

Ο Θεός που είδε την ασυναγώνιστη πίστη του οικονόμησε με την πρόνοια Του, ώστε ο Κωνσταντίνος ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, να πάρει για γυναίκα του την εγγονή του Αγίου, Μαρία, επειδή ήταν πολύ ωραία στην ψυχή και στο σώμα. Τους γάμους τέλεσε ο Άγιος Ταράσιος (βλέπε 25 Φεβρουαρίου) τον Νοέμβριο του 788 μ.Χ., ο οποίος ήταν τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Τον δε Φιλάρετο, ο Αυτοκράτορας τον τίμησε με το αξίωμα του υπάτου (έπαρχος). Έτσι έγινε κάτοχος πολλού πλούτου, που τον διαμοίραζε ακόμα πιο άφθονα στους φτωχούς.

Λίγο πριν πεθάνει, κάλεσε τους συγγενείς του και είπε τα εξής: «Παιδιά μου, μη ξεχνάτε ποτέ τη φιλοξενία, μη επιθυμείτε τα ξένα πράγματα, μη λείπετε ποτέ από τις ακολουθίες και λειτουργίες της Εκκλησίας, και γενικά όπως έζησα εγώ έτσι να ζείτε και εσείς». Και αυτά αφού είπε, ξεψύχησε με τη φράση: «γενηθήτω τὸ θέλημά σου».

Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας.

Προφήτης Ναούμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 1 Δεκεμβρίου- Προφήτης Ναούμ

Advertisement
MEGA

Ο Προφήτης Ναούμ είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες. Έζησε τον 5ο αιώνα προ Χριστού (άκμασε περί το 460 π.Χ.) και ήταν από τη φυλή του Συμεών. Πατρίδα είχε την Ελκεσέμ, γι’ αυτό ονομάστηκε και Ναούμ ο Ελκεσαίος.

Το βιβλίο της προφητείας του αποτελείται από τρία μικρά κεφάλαια και αφορά την τύχη της πόλης Νινευή. Στο Α’ κεφάλαιο, υμνεί το Θεό, στο Β’ κεφάλαιο, προαναγγέλλει τον όλεθρο της Νινευή με τα άρματα της, τους Ιππείς και τους θησαυρούς της ενώ στο Γ’ κεφάλαιο, χαρακτηρίζει τη Νινευή σαν πόλη των αιμάτων, του ψεύδους, της μεγάλης αδικίας και πορνείας.

Ας δούμε, όμως, τι λέει για τους αμαρτωλούς ανθρώπους τέτοιας πόλης, και τι γι’ αυτούς που είναι κοντά στον Κύριο: «Χρηστὸς Κύριος τοῖς ὑπομένουσιν αὐτὸν ἐν ἡμέρᾳ θλίψεως καὶ γινώσκων τοὺς εὐλαβουμένους αὐτὸν καὶ ἐν κατακλυσμοῖς πορείας συντέλειαν ποιήσεται τοὺς ἐπεγειρομένους, καὶ τοὺς ἐχθροὺς αὐτοῦ διώξεται σκότος» (Ναούμ, Α’ 7 -8). Δηλαδή ο Κύριος είναι ευεργετικός για εκείνους που μένουν κοντά Του στις ημέρες των θλίψεων τους. Γνωρίζει ο Κύριος και περιβάλλει με συμπάθεια εκείνους που Τον σέβονται. Εναντίον όμως των αμαρτωλών, που αλαζονικά με κάθε είδους αμαρτία εγείρονται εναντίον Του, θα ορμήσει σαν κατακλυσμός για να τους εξαφανίσει τελείως. Θα καταδιώξει τους εχθρούς Του και θα τους κυριεύσει το σκοτάδι του θανάτου.

Ο προφήτης Ναούμ πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του.

Άγιος Θεόκλητος Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμόνιας ο θαυματουργός

Εικόνα του Αγίου Θεόκλητου σώζεται σε εκκλησία της Μονεμβασίας, όπου από τα φθαρμένα στοιχεία δεν γίνεται γνωστή η εποχή του.

Κάποιες πηγές μας πληροφορούν ότι έζησε ασκητικότατο βίο, τον 9ο αιώνα μ.Χ. και διακρίθηκε για την προσπάθειά του να εξυψώσει το ηθικό επίπεδο του ποιμνίου του. Ήταν οπαδός του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Ιγνατίου (βλέπε 23 Οκτωβρίου) και πήρε μέρος στην κατά του Φωτίου συγκληθείσα Σύνοδο (869 – 870 μ.Χ.).

Θεωρείται τοπικός Άγιος της Λακεδαιμόνιας, η δε βιογραφία του συντάχθηκε από κάποιον ανώνυμο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

22/02/26 11:17 μμ

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

22/02/26 11:12 μμ

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” - video

22/02/26 11:01 μμ

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” – video

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει - Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

22/02/26 10:57 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει – Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

22/02/26 10:54 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

22/02/26 10:49 μμ

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

22/02/26 10:46 μμ

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

Άνοια: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

22/02/26 10:44 μμ

Άνοια: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

«Κοσμικό ηφαίστειο» ζωντανεύει ξανά: Μια μαύρη τρύπα ξυπνά ύστερα από 100 εκατομμύρια χρόνια

22/02/26 10:42 μμ

«Κοσμικό ηφαίστειο» ζωντανεύει ξανά: Μια μαύρη τρύπα ξυπνά ύστερα από 100 εκατομμύρια χρόνια

Δημήτρης Κοντολάζος: Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να τα λένε αυτά για να ακούγονται

22/02/26 8:02 μμ

Δημήτρης Κοντολάζος: Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να τα λένε αυτά για να ακούγονται

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Συζήτηση με έναν δημοπράτη και έναν ιστορικό ερευνητή - Τι αντικείμενα πωλούνται - Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

22/02/26 7:56 μμ

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Τι αντικείμενα πωλούνται – Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

Η Κυρά Σαρακοστή: Τι συμβολίζει και ποια είναι η συνταγή (έθιμο)

22/02/26 7:46 μμ

Η Κυρά Σαρακοστή: Τι συμβολίζει και ποια είναι η συνταγή (έθιμο)