9.3 C
Serres

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου

Date:

Στις 18 Ιανουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, της Αγίας Θεοδούλης και γιορτάζουν τα ονόματα:

Αθανάσιος, Θανάσης, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Θανάσος, Σούλης, Αθανασία, Νάσια, Νάνσυ, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα, Σούλη
Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη
Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη, Θεοδούλη, Θεώνη, Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης

Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πατριάρχες Αλεξανδρείας

Ποιος γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου
Μέγας Αθανάσιος

Ο Μέγας Αθανάσιος, σύμφωνα με το saint.gr, γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

Ποιος γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου
Άγιος Κύριλλος

Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.

Όταν έγινε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».

Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.

Η Σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο Άγιος Κύριλλος, εορτάζεται και στις 9 Ιουνίου.

Αγία Θεοδούλη

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου
Αγία Θεοδούλη

Η Θεοδούλη, σύμφωνα με το sansimera.gr, καταγόταν από τα Ανάζαρβα της Κιλικίας (σημερινά Ανάβαρζα Τουρκίας) κι έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Επειδή διακήρυσσε την πίστη της στο Χριστό, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον τοπικό ηγεμόνα Πελάγιο. Όταν και πάλι διακήρυξε την πίστη της ενώπιόν του, αυτός διέταξε να τη βασανίσουν.

Η Θεοδούλη υπέστη απίστευτα βασανιστήρια από τους άνδρες του Πελάγιου. Της τρύπησαν με πυρακτωμένα σουβλιά τους μαστούς, την κρέμασαν από τα μαλλιά σ’ ένα κυπαρίσσι και της κάρφωσαν τα πόδια με σιδερένια καρφιά και τέλος την έριξαν σ’ ένα καμίνι, όπου, αφού προσευχήθηκε, παρέδωσε το πνεύμα της.

ΕλλάδαΕορτολόγιοΕορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

29 Φεβρουαρίου: Ποιος είναι ο άγιος που γιορτάζει κάθε 4 χρόνια

Στις 29 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζει ο...

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου

Στις 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι των...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

Σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι των Οσίου Ασκληπιού, Αγίου Νήσιου...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Φεβρουαρίου

Στις 26 Φεβρουαρίου γιορτάζει η Αγία Φωτεινή, η Αγία...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα