Την Πέμπτη 7 Μαρτίου αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αίτηση των δικαιούχων, για το επίδομα παιδιού 2019. Τον Μάρτιο οι δικαιούχοι θα λάβουν διμηνιαία δόση. Το ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αίτηση των δικαιούχων, για το επίδομα παιδιού 2019.

Τον Μάρτιο οι δικαιούχοι θα λάβουν διμηνιαία δόση. Το επίδομα παιδιού θα καταβληθεί µε τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και το 2018 και στο ίδιο ύψος ποσού. Την χρονιά που μας πέρασε το επίδοµα έλαβαν 925.000 οικογένειες. Περισσότερες από τις µισές είχαν µέσο ετήσιο εισόδηµα πάνω από 15.000 ευρώ, ενώ το 94% είχε αυξήσεις έως 110%.

 

Η πρώτη φετινή διµηνιαία δόση, για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει νέα αίτηση για το 2019 µέχρι και τις 26 Μαρτίου.

Για τη χορήγηση της δόσης του πρώτου διµήνου θα ληφθούν υπόψη το εισόδηµα του 2017 που δηλώθηκε µε την περσινή φορολογική δήλωση και το πλήθος των παιδιών που θα δηλωθούν φέτος στο νέο Α21.

 

Μετά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης (εισόδηµα 2018) το επίδοµα επανυπολογίζεται αυτόµατα.
Το επίδοµα παιδιού κυµαίνεται από 28 έως 70 ευρώ τον µήνα για το πρώτο παιδί, ανάλογα µε την εισοδηµατική κατηγορία, και µπορεί να κλιµακωθεί µέχρι και πάνω από τα 1.500 ευρώ τον µήνα ανάλογα µε το πλήθος των εξαρτώµενων παιδιών.

Ο µηχανισµός προβλέπει πως στα πρώτα 70 ευρώ προστίθενται επιπλέον 70 (σύνολο 140) για το δεύτερο παιδί και επιπλέον 140 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόµενο (σύνολο 280 ευρώ για τον τρίτεκνο, 420 για τον τετράτεκνο κ.ο.κ.). «Από 800.000 οικογένειες, 1,44 εκατ. παιδιά και 650 εκατ. ευρώ το 2015, έλαβαν το επίδοµα 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά το 2018, µε συνολικό προϋπολογισµό 1,1 δισ. ευρώ» τόνισε χθες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Η πλατφόρµα αιτήσεων Α21 θα είναι και φέτος προσβάσιµη µέσω των ιστοσελίδων του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της Η∆ΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος θα γίνεται µε χρήση των κωδικών Taxisnet.

Επίδομα παιδιού 2019: Η υποβολή των αιτήσεων

Αιτήσεις Α21 θα υποβάλλονται διαρκώς όπως και πέρυσι µέχρι 15 Ιανουαρίου 2020. Αυτό σηµαίνει πως µετά την εκκαθάριση της πρώτης δόσης, η πλατφόρµα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διµηνιαίες και τα δικαιούµενα ποσά θα καταβάλλονται αναδροµικά για το 2019, όποτε και αν υποβάλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους. Για να χορηγηθεί το επίδοµα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

 

Τι να έχετε υπόψη για τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αίτησης Α21

Οι ΑΜΚΑ όλων των µελών της οικογένειας που καταχωρίζονται στην αίτηση Α21 πρέπει να είναι έγκυροι (υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου στο www.amka.gr).

Οι φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών ∆ηµοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ.

Οι φοιτητές που µετεγγράφησαν εντός του 2019 πρέπει να έχουν διαθέσιµο τον αριθµό της ακαδηµαϊκής ταυτότητας που είχαν πριν από τη μετεγγραφή τους, διαφορετικά θα κληθούν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά βεβαίωση πρώτης εγγραφής.
Οι αλλοδαποί πολίτες ή οµογενείς που διαθέτουν Ειδικό ∆ελτίο Ταυτότητας Οµογενούς πρέπει να έχουν άδειες διαµονής στην Ελλάδα σε ισχύ.

Αν οι άδειες δεν διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, θα τους ζητηθεί να τις επισυνάψουν ηλεκτρονικά.
Για τα εξαρτώµενα τέκνα που το 2019 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2000) και είναι µαθητές ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης (Γυµνάσια, Λύκεια ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κ.λπ.) οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρίζουν τον αριθµό µητρώου µαθητή και τον αριθµό µητρώου του σχολείου φοίτησης. Αν τα στοιχεία δεν διασταυρώνονται, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη πρόσφατης (έκδοση εντός του 2019) βεβαίωσης σπουδών.

Advertisement
Babis

Τα εξαρτώµενα τέκνα άνω των 18 που είναι σπουδαστές ΙΕΚ (ιδιωτικών-δηµόσιων), κολεγίων ή της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που δεν έχουν ακαδηµαϊκή ταυτότητα (πάσο), όπως οι Σχολές Θεάτρου, Χορού κ.λπ. ή είναι φοιτητές αναγνωρισµένων ιδρυµάτων του εξωτερικού ή µαθητές µεταλυκειακού έτους – τάξης µαθητείας των ΕΠΑΛ, πρέπει να έχουν πρόσφατες βεβαιώσεις σπουδών (έκδοση εντός του 2019).

 

Αν τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη στοιχείων της βεβαίωσης. Οι βεβαιώσεις ιδρυµάτων του εξωτερικού πρέπει να είναι νοµίµως µεταφρασµένες.

 

Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο για τα ίδια παιδιά το επίδοµα, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συµφωνητικού ρύθµισης της επιµέλειας ή υπεύθυνης δήλωσης του άλλου γονέα ή ηλεκτρονική συναίνεση του άλλου συζύγου.

 

Στις περιπτώσεις διαζευγµένων γονέων είναι υποχρεωτική η αναγραφή της δικαστικής απόφασης.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή