Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων προς το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων προς το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021:


Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.


Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.


Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.


Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.


– Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

Advertisement


Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.


Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”. Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τριήμερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κινηματογράφο και τον εναλλακτικό τουρισμό σε Σέρρες, Κιλκίς και Πέλλα

23/09/25 12:26 μμ

Τριήμερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κινηματογράφο και τον εναλλακτικό τουρισμό σε Σέρρες, Κιλκίς και Πέλλα

ΠΑΣΟΚ Σερρών: Η αιγοπροβατοτροφία σε οριακό σημείο

23/09/25 12:21 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών: Η αιγοπροβατοτροφία σε οριακό σημείο

Σοκάρουν οι εικόνες από το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στον δήμο Παγγαίου

23/09/25 12:11 μμ

Σοκάρουν οι εικόνες από το θανατηφόρο τροχαίο στον δήμο Παγγαίου

23/09/25 11:58 πμ

Ειδικό Εποχικό Βοήθημα: Από σήμερα μέσω ΚΕΠ οι αιτήσεις – Ποιοι το δικαιούνται

Χάλκινος ο Τσαπατάκης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης στη Σιγκαπούρη

23/09/25 11:17 πμ

Χάλκινος ο Τσαπατάκης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης στη Σιγκαπούρη

Νέα Ζηλανδία: Ένοχη για τη δολοφονία των παιδιών της η αποκαλούμενη "δολοφόνος με τις βαλίτσες"

23/09/25 11:12 πμ

Νέα Ζηλανδία: Ένοχη για τη δολοφονία των παιδιών της η αποκαλούμενη “δολοφόνος με τις βαλίτσες”

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη εκπαιδευτικού που εν μέσω κορονοϊού προσήλθε στο σχολείο χωρίς αρνητικό self-test

23/09/25 10:55 πμ

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη εκπαιδευτικού που εν μέσω κορονοϊού προσήλθε στο σχολείο χωρίς αρνητικό self test

Στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου

23/09/25 10:41 πμ

Στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η ανάπτυξη του προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλονίκης

23/09/25 10:36 πμ

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η ανάπτυξη του προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλονίκης

Κ.Πιερρακάκης: Ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2026

23/09/25 9:25 πμ

Κ.Πιερρακάκης: Ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2026

25η Γιορτή Ρυζιού στον Προβατά

23/09/25 9:20 πμ

25η Γιορτή Ρυζιού στον Προβατά Σερρών

Αντώνης Ρέμος: Η κόρη μου είναι ο μόνος άνθρωπος για τον οποίο μπαίνω μπροστά στον θάνατο, δεν το σκέφτομαι καν

23/09/25 8:51 πμ

Αντώνης Ρέμος: Η κόρη μου είναι ο μόνος άνθρωπος για τον οποίο μπαίνω μπροστά στον θάνατο, δεν το σκέφτομαι καν