Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στη Μ. Βρετανία, δημιούργησε ένα νέο «σούπερ ένζυμο» που μπορεί να διαλύσει το πλαστικό έως και έξι φορές ταχύτερα από το προηγούμενο ένζυμο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στη Μ. Βρετανία, δημιούργησε ένα νέο «σούπερ ένζυμο» που μπορεί να διαλύσει το πλαστικό έως και έξι φορές ταχύτερα από το προηγούμενο ένζυμο ονόματι PETase, που είχε αναπτύξει η ίδια ομάδα το 2018.

Advertisement
 

 

Το νέο ένζυμο θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην ανακύκλωση του τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), το οποίο είναι το πιο κοινό θερμοπλαστικό που χρησιμοποιείται σε μπουκαλάκια, χαλιά και ρούχα. Το PET χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί στο περιβάλλον και το ένζυμο PETase μπορεί να το κάνει μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο John McGeehan, επικεφαλής συν-συγγραφέας και διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Ενζύμων στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δήλωσε στο CNN ότι αυτή η τελευταία εξέλιξη είναι ένα τεράστιο βήμα ως προς τη χρήση ενζύμων για την ανακύκλωση πλαστικού και τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

«Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο καλά δούλεψε», δήλωσε ο McGeehan, παρόλο που υπογράμμισε ότι η διαδικασία είναι «πολύ αργή» για να είναι εμπορικά βιώσιμη. Πάντως, οι ερευνητές έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω πειράματα και εκτιμούν ότι το υπάρχον ΡΕΤ θα μπορούσε να ανακυκλωθεί με αυτόν τον τρόπο αντί να γίνεται χρήση ορυκτών καυσίμων για την κατασκευή νέου πλαστικού. «Μιλάμε για τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο McGeehan.

Πώς λειτουργεί

Το σούπερ ένζυμο αποτελείται από τα ένζυμα PETase και MHETase και σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συνδυασμός αυτός τριπλασίασε την ταχύτητα με την οποία διασπάστηκε το πλαστικό.

Advertisement
MEGA

Με τη βοήθεια της Diamond Light Source, μιας συσκευής που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ 10 δισεκατομμύρια φορές φωτεινότερη από τον Ήλιο, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν τα μεμονωμένα άτομα και να χαρτογραφήσουν τη μοριακή δομή του MHETase. Στη συνέχεια, κατασκεύασαν το νέο ένζυμο ενώνοντας τα DNA των MHETase και PETase, για να δημιουργήσουν μια μακρά αλυσίδα.

Αυτή η τεχνική συναντάται συνήθως στη βιομηχανία βιοκαυσίμων, η οποία χρησιμοποιεί ένζυμα για τη διάσπαση των κυτταρινών, αλλά αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που συνδυάζονται τα ένζυμα για τη διάσπαση του πλαστικού.

Η πλήρης μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΠΗΓΗ: CNN, ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το trailer του "Παρά Πέντε"!

16/12/25 1:03 μμ

Το trailer του “Παρά Πέντε”!

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 12:37 μμ

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας - video

16/12/25 12:30 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας – video

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

16/12/25 12:22 μμ

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

16/12/25 12:18 μμ

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

16/12/25 12:11 μμ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

16/12/25 12:07 μμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

16/12/25 12:02 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

16/12/25 11:58 πμ

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 11:36 πμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video

Σέρρες – Έκτακτη διακοπή υδροδότησης σήμερα Τρίτη σε περιοχή της πόλης

16/12/25 11:32 πμ

Σέρρες – Έκτακτη διακοπή υδροδότησης σήμερα Τρίτη σε περιοχή της πόλης

16/12/25 11:15 πμ

“Ράδιο Αρβύλα”: Το ξεκαρδιστικό βίντεο με την κατάθεση “Φραπέ” στη Ζ. Κωνσταντοπούλου!