19.7 C
Serres

Εποχική τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει – Πώς να την αντιμετωπίσετε

Date:

Η τριχόπτωση έχει καταφέρει να αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μείζον αισθητικό πρόβλημα και για τα δύο φύλα, καθώς παρεκκλίνει από τα συνήθη πρότυπα ομορφιάς που επικρατούν εδώ και χρόνια στη σύγχρονη κοινωνία
 
Η εποχιακή όμως τριχόπτωση ανήκει σε αυτό το είδος που δεν αποτελεί απειλή, αν και σαν κλινική οντότητα αμφισβητείται από ορισμένους ερευνητές.

Εποχική τριχόπτωση

Η εποχική αντιδραστική τριχόπτωση είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο το οποίο αφορά και στα δύο φύλα, τα άτομα που επηρεάζονται από αυτή παρατηρούν αυξημένη απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων.
Η αλήθεια είναι πως σε φυσιολογικά πλαίσια, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50 τρίχες την ημέρα. Ωστόσο, από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι παρατηρούν μία αυξημένη απώλεια μαλλιών. Το γεγονός αυτό φέρεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και με το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ποιες είναι οι φάσεις της εποχικής τριχόπτωσης

Κατά τη διάρκεια της ζωής του το τριχωτό της κεφαλής μας ακολουθεί κατά μέσο όρο 25 έως 30 κύκλους τριών φάσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται μόνιμα, αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από το θύλακά της και κάθε θύλακας έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής. Η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας ονομάζεται αναγενής φάση και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο όπου τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά, με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά. Το δεύτερο στάδιο είναι η καταγενής φάση, όπου οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά προετοιμάζονται για την πτώση.

Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως και 2 μήνες. Το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας είναι η τελογενής φάση και διαρκεί από 3 έως 6 εβδομάδες. Σε αυτή την περίοδο η ανάπτυξη των μαλλιών σταματά, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά οι τρίχες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση πέφτουν. Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης το 90% των τριχών βρίσκεται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%. Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως και 100 τρίχες που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη, όπου πολλές γυναίκες συνηθίζουν να χάνουν μαλλιά, αλλά και μετά από μια παρατεταμένη χρήση φαρμάκων αλλά και ορμονικών διαταραχών. Ο Ιούλιος θεωρείται ο μήνας ανάπαυσης της τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού, τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο τους μήνες της άνοιξης.Αντιμετώπιση

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β5 και η Β6.
Στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης βοηθούν, επίσης, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τριχών.
Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας είναι το κόκκινο κρέας και τα ψάρια που διαθέτουν Ω λιπαρά οξέα και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα λαχανικά αλλά και τα όσπρια, τα οποία περιέχουν φυλλικό οξύ.

πηγή topontiki.gr

ΥγείαΕποχική τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει - Πώς να την αντιμετωπίσετε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Προσοχή στα συμπληρώματα ιχθυελαίου – Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, δείχνει μελέτη

«Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αποτελεί παράγοντα...

Τι είναι το ΓΟΣΕ που ταλαιπωρεί τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Το Γεννητικο-Ουρολογικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης (ΓΟΣΕ) περιγράφει μια σειρά...

Καρκίνος: Νέες μοριακές εξετάσεις εντοπίζουν όγκους σε αρχικό στάδιο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα της πρώιμης διάγνωσης...

Υπέρταση: Ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους-Καμπανάκι από τους ειδικούς για τους αρρύθμιστους ασθενείς

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα