Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν στο ανατολικό Μεξικό, την ώρα που διπλασιάζονται οι επικρίσεις για την πολιτική του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ όσον αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν στο ανατολικό Μεξικό, την ώρα που διπλασιάζονται οι επικρίσεις για την πολιτική του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ όσον αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας, μολονότι ο αρχηγός του κράτους επιμένει να επαναλαμβάνει ότι η βία δεν επιλύεται με τη βία.

Τα πτώματα τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ανηλίκου, βρέθηκαν προχθές Κυριακή στη Βερακρούς (ανατολικά), πολιτεία της χώρας από αυτές που σπαράσσονται περισσότερο από τη βία, ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελία.

Τα θύματα «ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας», στην οποία ανήκε αλυσίδα κρεοπωλείων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην Εθνική Φρουρά, σώμα ασφαλείας που ίδρυσε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ αφού ανέλαβε την εξουσία το 2018.

Το Μεξικό πλήττεται από κύμα βίας που αποδίδεται κυρίως στα καρτέλ των ναρκωτικών, με πάνω από 340.000 φόνους και δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις από τον Δεκέμβριο του 2006, κατά τα επίσημα στοιχεία. Ο πρώην πρόεδρος Βισέντε Καλδερόν (2006-2012) είχε τότε εξαπολύσει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», ο οποίος όμως ριζοσπαστικοποίησε τις συμμορίες και τις κομμάτιασε σε πιο βαριά οπλισμένους -και πιο αιμοδιψείς- πυρήνες.

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο, στο Μεξικό καταγράφηκαν 12.737 δολοφονίες, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Το Σάββατο, αξιωματικός του στρατού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης η οποία επέτρεψε τη σύλληψη τριών «narcos» στην πολιτεία Σονόρα, ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια της πρωινής του συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του κράτους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βία με τη βία», επανέλαβε χθες ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, που τονίζει πως θέλει να αντιμετωπίσει πρωτίστως τα αίτια της βίας: τη φτώχεια και την ανεργία.

Όμως η πολιτική του, που συνοψίζει με τη φράση «αγκαλιές, όχι τουφεκίδια», αμφισβητείται ολοένα πιο έντονα, ειδικά μετά τη δολοφονία δύο ιησουιτών πριν από περίπου δέκα ημέρες μέσα σε εκκλησία ορεινής, απομονωμένης περιοχής στην πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια).

Advertisement
MEGA

«Τόσες δολοφονίες στο Μεξικό!», μέμφθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, και ο ίδιος ιησουίτης.

«Είναι καιρός να αναθεωρηθούν οι στρατηγικές για την ασφάλεια, που οδεύουν να αποτύχουν», ήταν η αντίδραση της μεξικανικής διάσκεψης των επισκόπων, που αξίωσε η κυβέρνηση να ακούσει την κοινωνία (τις οικογένειες των θυμάτων, τους αστυνομικούς, τα μέσα ενημέρωσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης…) και να αρχίσει «εθνικό διάλογο» για την αποκατάσταση της «ειρήνης» στη χώρα. «Πιστεύουμε ότι δεν ωφελεί να αρνείσαι την πραγματικότητα», πρόσθεσε η ηγεσία της μεξικανικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

02/02/26 10:01 πμ

Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση - Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

02/02/26 9:55 πμ

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση – Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία

02/02/26 9:45 πμ

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία που «χτύπησε» χθες την Κεντρική Μακεδονία

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»