Ακόμα και η σύντομη επαφή με ένα κοινό ζιζανιοκτόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroinflammation». Η ερευνητική ... Περισσότερα

Έρευνα εντοπίζει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου από την έκθεση σε κοινό ζιζανιοκτόνο

Epilogestv

Epilogestv

Ακόμα και η σύντομη επαφή με ένα κοινό ζιζανιοκτόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroinflammation».

Η ερευνητική ομάδα από το Arizona State University και από το Translational Genomics Research Institute, μέλος του ερευνητικού κέντρου City of Hope, δοκίμασε δύο επίπεδα έκθεσης ποντικιών σε ένα από τα πιο διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε καλλιέργειες, τη γλυφοσάτη: μια υψηλή δόση και μια χαμηλότερη δόση που είναι κοντά στο όριο της τρέχουσας αποδεκτής δόσης στον άνθρωπο. Τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα έξι μηνών.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στη γλυφοσάτη, ανέπτυξαν σημαντική φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ακόμα και η χαμηλότερη δόση, επισημαίνουν, οδήγησε σε επιβλαβείς επιδράσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, ακόμα και αφότου έγινε διακοπή της έκθεσης για μήνες. Η έκθεση ποντικιών στη γλυφοσάτη οδήγησε επίσης σε πρόωρο θάνατο και συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ένα υποπροϊόν της γλυφοσάτης συσσωρεύτηκε στον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών και αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χημικής ουσίας για τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα του Arizona State University που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και του αυξημένου κινδύνου για νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα προστατευτικό στρώμα που συνήθως εμποδίζει την είσοδο δυνητικά επιβλαβών ουσιών στον εγκέφαλο, και φαίνεται να συμβάλλει στη νευροφλεγμονή και άλλες επιβλαβείς επιδράσεις στη νευρική λειτουργία.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θεωρεί ορισμένα επίπεδα γλυφοσάτης ασφαλή για την έκθεση του ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι η χημική ουσία απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό και αποβάλλεται κυρίως αμετάβλητη. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατατάσσει τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Advertisement

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόσφατες μελέτες, μεταξύ των οποίων και η παρούσα, μπορεί να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα υφιστάμενα όρια ασφάλειας και το κατά πόσον η χρήση της γλυφοσάτης είναι τελικά ασφαλής. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και εντατικότερη παρακολούθηση των νευρολογικών και άλλων μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων της γλυφοσάτης στην υγεία.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

CREDIT: GRAPHIC BY JASON DREES


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κραν Μοντανά: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται

01/01/26 11:45 μμ

Κραν Μοντανά: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται

ΘΕΜΑ Top Talents 2026: Δέκα κορυφαίοι Έλληνες U-18

01/01/26 11:20 μμ

ΘΕΜΑ Top Talents 2026: Δέκα κορυφαίοι Έλληνες U-18

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά

01/01/26 11:18 μμ

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά

Ρίγανη- Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

01/01/26 11:12 μμ

Ρίγανη – Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

01/01/26 11:11 μμ

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

Τα επτά ορόσημα της αγοράς ενέργειας το 2026

01/01/26 11:14 μμ

Τα επτά ορόσημα της αγοράς ενέργειας το 2026

Βουλγαρία: Το πρώτο κράτος που εκδίδει ευρώ με τις μορφές ορθόδοξων Αγίων

01/01/26 10:59 μμ

Βουλγαρία: Το πρώτο κράτος που εκδίδει ευρώ με τις μορφές ορθόδοξων Αγίων

Η Ρωσία λέει πως θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν

01/01/26 10:48 μμ

Η Ρωσία λέει πως θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν

Κραν Μοντανά: 15 Ιταλοί μεταξύ των τραυματιών - Ισάριθμοι αγνοούνται δήλωσε ο Ταγιάνι

01/01/26 10:44 μμ

Κραν Μοντανά: 15 Ιταλοί μεταξύ των τραυματιών – Ισάριθμοι αγνοούνται δήλωσε ο Ταγιάνι

Ντόναλντ Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη από όση μου συστήνουν οι γιατροί, γι’ αυτό έχω μώλωπες

01/01/26 10:40 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη από όση μου συστήνουν οι γιατροί, γι’ αυτό έχω μώλωπες

Τζόκερ 1/1/26: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης - Τα νούμερα που κερδίζουν

01/01/26 10:28 μμ

Τζόκερ 1/1/26: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 8 εκατ. ευρώ

Έφυγε από την ζωή ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας εκ των ιδρυτών της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

01/01/26 10:18 μμ

Έφυγε από την ζωή ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας εκ των ιδρυτών της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ