Η ρύπανση του αέρα και του νερού μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού που θα γεννηθεί σε μία περιοχή, σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα. Μερικοί ρύποι «ευνοούν» ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η ρύπανση του αέρα και του νερού μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού που θα γεννηθεί σε μία περιοχή, σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα. Μερικοί ρύποι «ευνοούν» τα αγόρια και άλλοι τα κορίτσια.

Advertisement
 

Στα μέρη με υψηλά επίπεδα PCB (πολυχλωριωμένων διφαινυλίων) στην ατμόσφαιρα και στο νερό υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν αγόρια, από ό,τι σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα τέτοιων ρύπων όπου η πιθανότητα γέννησης κοριτσιού είναι μεγαλύτερη. Οι εν λόγω χημικές ουσίες, πριν αποκαλυφθεί η επίπτωσή τους στην υγεία, χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ευρέως ως ψυκτικά σε ηλεκτρικές συσκευές και ακόμη υπάρχουν στο περιβάλλον.

Η μελέτη,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, δείχνει ότι και οι περιοχές με υψηλά επίπεδα αλουμινίου στον αέρα, συνήθως εκεί όπου αυτό το μέταλλο υφίσταται επεξεργασία, έχουν επίσης αυξημένα ποσοστά γέννησης αγοριών σε σχέση με κορίτσια. Κάτι ανάλογο, σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει όπου υπάρχει αυξημένη ρύπανση του νερού από χρώμιο, αρσενικό και υδράργυρο, καθώς και αυξημένο μονοξείδιο του άνθρακα στον αέρα.

Αντίθετα, όταν το έδαφος εμφανίζει μεγάλη ρύπανση από μόλυβδο και σίδηρο, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε μέρη με βαριές βιομηχανίες για χρόνια, ευνοείται η γέννηση κοριτσιών, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Αντρέι Ρέτσκι του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από τρία εκατομμύρια γεννήσεις σε ΗΠΑ και Σουηδία και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Υπολογιστικής Βιολογίας «PLoS Computational Biology».

Το φύλο του παιδιού καθορίζεται κατά τη σύλληψη και κατ’ αρχήν η πιθανότητα γέννησης αγοριού-κοριτσιού είναι 50%-50%. Όμως, η ανάλυση των ιστορικών δημογραφικών τάσεων δείχνει ότι η αναλογία αγοριών-κοριτσιών (συνήθως ελαφρώς υπέρ των πρώτων) δεν είναι σταθερή αλλά εμφανίζει διακυμάνσεις διαχρονικά και ανά περιοχή. Σε βιολογικό επίπεδο μπορεί να επηρεαστεί από ορμονικούς παράγοντες, ενώ ρόλο μπορεί να παίξουν και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ρύπανση, κλίμα-καιρός κ.ά.), καθώς και ψυχολογικοί (στρες κ.λπ.), που επιδρούν στις έγκυες και κατ’ επέκταση στο φύλο του μωρού, αν και τα ευρήματα των μελετών εμφανίζουν μία ασάφεια.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλίμα και οι εποχές, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, η εγκληματικότητα, η ανεργία κ.ά. δεν επηρεάζουν το φύλο του εμβρύου. Αντίθετα, οι ρύποι στο περιβάλλον φαίνεται να ασκούν επίδραση υπέρ του ενός ή του άλλου φύλου του μωρού. Η διαβίωση π.χ. της οικογένειας κοντά σε κάποιο ρυπογόνο εργοστάσιο μπορεί να παίξει ρόλο στο αν θα γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι. Ένα σοκαριστικό περιστατικό (π.χ. μία μαζική δολοφονία ή μία φονική φυσική καταστροφή με πολλά θύματα) που προκαλεί μεγάλο ψυχικό στρες, έχει φανεί ότι ευνοεί τη γέννηση περισσότερων κοριτσιών.

Advertisement

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ρύπανση μπορεί να επηρεάσει σε ποσοστό έως 3% την αναλογία αγοριών-κοριτσιών, κάτι που σημαίνει ότι σε έναν πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων είναι δυνατό να γεννηθούν 60.000 περισσότερα αγόρια ή κορίτσια.

 Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νομοσχέδιο του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ενεργή Μάχη» - Τι περιλαμβάνει

23/12/25 10:01 μμ

Νομοσχέδιο του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ενεργή Μάχη» – Τι περιλαμβάνει

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο ΥΜΑΘ

23/12/25 9:54 μμ

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο ΥΜΑΘ

Τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στα Ενοριακά Συσσίτια και τις Τράπεζες Τροφίμων των Αγίων Πάντων και του Αγίου Νικολάου Ξηροκρήνης

23/12/25 9:50 μμ

Τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στα Ενοριακά Συσσίτια και τις Τράπεζες Τροφίμων των Αγίων Πάντων και του Αγίου Νικολάου Ξηροκρήνης

Πτώση ασανσέρ σε σούπερ μάρκετ στα Ιλίσια - Ένας σοβαρά τραυματίας

23/12/25 9:44 μμ

Πτώση ασανσέρ σε σούπερ μάρκετ στα Ιλίσια – Ένας σοβαρά τραυματίας

Δωρεά 10.000 ευρώ στον Σύλλογο ΑμεΑ «Το Εργαστήρι»

23/12/25 9:41 μμ

Δωρεά 10.000 ευρώ στον Σύλλογο ΑμεΑ «Το Εργαστήρι»

Η ηλιακή λέμβος του Χέοπα θα συντηρηθεί ενώπιον κοινού στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

23/12/25 9:35 μμ

Η ηλιακή λέμβος του Χέοπα θα συντηρηθεί ενώπιον κοινού στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Κάλαντα στον Δ. Κουτσούμπα

23/12/25 9:23 μμ

Κάλαντα στον Δ. Κουτσούμπα

Συνέντευξη με ένα ξωτικό από τη Θεσσαλονίκη που σκορπά τη μαγεία των Χριστουγέννων

23/12/25 9:13 μμ

Συνέντευξη με ένα ξωτικό από τη Θεσσαλονίκη που σκορπά τη μαγεία των Χριστουγέννων

Δήμος Σερρών: Αλλαγές στο πρόγραμμα καθαριότητας ενόψει Χριστουγέννων - video

23/12/25 8:19 μμ

Δήμος Σερρών: Αλλαγές στο πρόγραμμα καθαριότητας ενόψει Χριστουγέννων – video

To “Piraeus Startup Accelerator” συνεχίζεται για 2η χρονιά και επεκτείνεται και στη Θράκη

23/12/25 8:11 μμ

To “Piraeus Startup Accelerator” συνεχίζεται για 2η χρονιά και επεκτείνεται και στη Θράκη

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων στο Δημαρχείο από τους μαθητέςτου Μουσικού Σχολείου και τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Σερρών

23/12/25 8:08 μμ

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων στο Δημαρχείο από τους μαθητέςτου Μουσικού Σχολείου και τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Σερρών

Τάσος Χατζηβασιλείου: "Κανένας μόνος του τις Άγιες Ημέρες - Δωρεά τροφίμων στην κοινωνική κουζίνα - video

23/12/25 8:08 μμ

Τάσος Χατζηβασιλείου: “Κανένας μόνος του τις Άγιες Ημέρες – Δωρεά τροφίμων στην κοινωνική κουζίνα – video