Εβδομάδα πληρωμών θα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά τη Μεγάλη Δευτέρα. Κι αυτό γιατί μία σειρά από επιδόματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, αυτήν την εβδομάδα, ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Εβδομάδα πληρωμών θα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά τη Μεγάλη Δευτέρα. Κι αυτό γιατί μία σειρά από επιδόματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, αυτήν την εβδομάδα, ξεκινά το πρώτο «κύμα» καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σε εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή.

 

Advertisement
 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν κάνει ηλεκτρονική αίτηση και θα πληρωθούν είναι περισσότεροι από 800.000. Εν τω μεταξύ, από τις 11 Απριλίου έως και τις 13 Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων στα έντυπα και επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή και έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε τρεις φάσεις των 10 ημερών.

Έτσι, λοιπόν, μετά το πέρας του διαστήματος της πρώτης φάσης, ξεκινά ένας νέος κύκλος υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων, με βάση πάλι το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Ειδικότερα, όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, που έχει ήδη ξεκινήσει και εκτείνεται από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου, ως ακολούθως:

 

Την 11/4/2020, όσων εργαζόμενων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 12/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 13/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 14/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 15/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 16/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 17/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 18/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 19/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 20/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.

Και σε αυτήν την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, από τις 21 Απριλίου έως και τις 23 Απριλίου, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου. Μετά το πέρας του διαστήματος της δεύτερης φάσης για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων, όσοι εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, μπορούν να την υποβάλουν, το χρονικό διάστημα από τις 21 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου, που ολοκληρώνεται η τρίτη φάση.

Η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων πραγματοποιείται, ως εξής:

Την 21/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 22/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 23/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 24/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 25/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 26/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 27/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 28/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 29/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 30/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης υποβολών, ακολουθεί το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως και τις 3 Μαΐου, όπου μπορούν να γίνουν διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου. Τέλος, τη Μ. Τρίτη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την καταγραφή των μικρών επιχειρήσεων, μέχρι πέντε ατόμων, που οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Ενισχύεται ο επιστημονικός κλάδος

Παράλληλα, «τρέχουν» οι αιτήσεις για συμμετοχή στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών». Το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του Απριλίου.

Δώρο Πάσχα

Τη Μεγάλη Τετάρτη, καταβάλλεται κανονικά το Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς προβλέπει η εργατική νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις εκείνες που ούτε έχουν πληγεί, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ούτε έχουν ανασταλεί τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Advertisement
Family Kitchen

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ψηφιακή σύνταξη

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» συνεχίζεται κανονικά. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η πιλοτική εφαρμογή ξεκινάει τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε συνεργασία με το διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Χρήστο Χάλαρη.

Επεκτείνεται η άδεια ειδικού σκοπού

Με υπουργική απόφαση, επεκτάθηκε, επίσης, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου 2020, με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γονέων. Επιπρόσθετα, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι, με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρέχεται η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας ή έχει αναπηρία 67% και άνω.

 

Πηγή madata.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

03/10/25 12:10 πμ

Η Τσέλιε «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

03/10/25 12:06 πμ

Η Θέλτα «ανέτρεψε» τον ΠΑΟΚ, 3-1 στο Βίγκο

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το "Ελ.Βενιζέλος", με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

03/10/25 12:01 πμ

Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο το “Ελ.Βενιζέλος”, με την ψήφο των αεροπορικών εταιρειών

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

02/10/25 11:54 μμ

Φενγκ Σούι: Πού πρέπει και πού δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες στο σπίτι

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

02/10/25 11:50 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

02/10/25 11:44 μμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

02/10/25 10:33 μμ

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

02/10/25 10:27 μμ

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

02/10/25 10:29 μμ

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ