25.2 C
Serres

Εξεταστική για Τέμπη- Α. Αλικανιώτης: Ακόμα αντιλαμβάνομαι το δυστύχημα ως ένα κακό όνειρο

Date:

«Ίσως ακόμα να μην έχω συνειδητοποιήσει τι πραγματικά έχει γίνει. Εγώ ακόμα το παίρνω σαν ένα κακό όνειρο. Απλά ξύπνησα με μώλωπες, εγκαύματα, και μια κάκωση στο δεξί γόνατο» ανέφερε ο επιζήσας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, Ανδρέας Αλικανιώτης, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Γνωρίζω ότι πολλοί παθόντες, μέχρι και σήμερα δεν είναι ψυχικά και σωματικά καλά, είπε ο 22χρονος φοιτητής της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας: Έχω γνωρίσει παθόντες, «που μου έχουνε πει ότι ακόμα έχουν ψυχιατρική βοήθεια για να μπορούν να είναι καλά και να μπορούν να κοιμούνται τα βράδια».

Αφού περιέγραψε τις συνθήκες του δυστυχήματος, όπως ο ίδιος τις βίωσε, καθώς και τις ενέργειές του για τη διάσωση 10-12 συνεπιβατών του μετά τη σύγκρουση των συρμών, ο κ. Αλικανιώτης ερωτήθηκε για τον ποιον θεωρεί υπαίτιο: «Εγώ δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω σε ποιον θα αποδοθούν οι ευθύνες. Σίγουρα δεν είναι ένας ούτε δύο, ούτε ένα απλό ανθρώπινο λάθος της στιγμής. Σίγουρα εμπλέκονται διάφοροι… Ίσως να ξεκινάει από τον άνθρωπο και να ξεκινάει από τα στελέχη, από την εκπαίδευση, που χρειάζεσαι για να μπεις και να πιάσεις δουλειά ως σταθμάρχης ή οποιοδήποτε στέλεχος μιας τέτοιας εταιρείας. Όντας ναυτικός και μηχανικός, μπορώ να πω ότι, εφόσον έχουμε την ασφαλεία ως το Α και το Ω, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, πώς δεν υπάρχει μία δικλείδα ασφαλείας για το οτιδήποτε, (πώς δεν υπάρχει) κάποιο σύστημα να ανιχνεύει ότι δύο τραίνα έρχονται στον ίδιο διάδρομο…»

Σημείωσε επίσης ότι την απόδοση των ευθυνών την οφείλουμε και σε όσους ήταν μέσα στο τραίνο αλλά «και στους γονείς τους, που στείλανε το παιδί τους να σπουδάσει, και πήραν πίσω στάχτη ή σακούλα».


Αντιδράσεις βουλευτών της πλειοψηφίας προκάλεσε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλη για ανάρτηση του μάρτυρα στα κοινωνικά δίκτυα για τα γενέθλιά του. Όπως είπε ο κ. Αλικανιώτης, περίμενε από καιρό την ερώτηση για να εξηγήσει ότι επρόκειτο για μια φωτογραφία τούρτας, που είχε αγοράσει η μητέρα του, δίδοντας το ένα πέμπτο του μισθού της, η οποία είχε πάνω της ένα βαγόνι και συμβόλιζε ότι «μέσα από αυτό ξαναγεννήθηκα». Ωστόσο, συνέχισε, βγήκαν ορισμένοι και κακολόγησαν την κίνησή μου αυτή, μεταξύ αυτών και οι μητέρες δύο θυμάτων. Ο κ. Κόκκαλης τον κάλεσε να έλθει στη θέση των ανθρώπων αυτών, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος είπε ότι η ερώτηση του κ. Κόκκαλη δεν έπρεπε να γίνει διότι έφερε ένταση στην ψυχή του μάρτυρα.

Ο κ. Αλικανιώτης δέχθηκε τα συγχαρητήρια των μελών της επιτροπής, τόσο προσωπικά όσο και στους γονείς του, διότι δεν κοίταξε τον εαυτό του αλλά έσπευσε να σώσει τους συναθρώπους του.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΕλλάδαΕξεταστική για Τέμπη- Α. Αλικανιώτης: Ακόμα αντιλαμβάνομαι το δυστύχημα ως ένα κακό...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νέα καταγγελία από 43χρονη για γνωστό δικηγόρο: Με χτύπησε με το αυτοκίνητο εν κινήσει

Ένα ακόμα «βαρύ» όνομα δικηγόρου κατηγορείται από 43χρονη δικηγόρο...

Πεδίον του Άρεως: Η αυλή των Αθηναίων

Οάσεις γαλήνης και ανακούφισης φαντάζουν τα πάρκα, οι κόλποι...

Εθελοντική ομάδα ομορφαίνει τις γειτονιές και τα χωριά της Ρόδου

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, κάτοικοι και επισκέπτες στο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα