Οι γιορτές πλησιάσουν. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, είναι για όλους μας συνυφασμένες με το φαγητό, τα γλυκά, το ποτό και γενικότερα με την υπερκατανάλωση γευμάτων. Η πιθανότητα να αυξηθεί ... Περισσότερα

Συμβουλές για να χάσετε κιλά πριν τις γιορτές

Epilogestv

Epilogestv

Οι γιορτές πλησιάσουν. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, είναι για όλους μας συνυφασμένες με το φαγητό, τα γλυκά, το ποτό και γενικότερα με την υπερκατανάλωση γευμάτων. Η πιθανότητα να αυξηθεί το βάρος μας κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι μεγάλη. Ωστόσο, αν ακολουθηθούν κάποια κατάλληλα διατροφικά βήματα πριν από τις ημέρες αυτές, μπορεί κάποιος είτε να μην αυξήσει σημαντικά το βάρος του είτε να χάσει τα λίγα περιττά κιλά, πριν τις γιορτές.

Advertisement
 

Τα κλειδιά ενός ισορροπημένου προγράμματος απώλειας βάρους είναι:

Μην χάνεις ποτέ γεύμα για να χάσεις βάρος

“Αν χάνουμε γεύματα ή τρώμε με άστατο πρόγραμμα, μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα του σιδήρου και να προκαλέσουμε συμπτώματα ενόχλησης και κούρασης, χωρίς να χάσουμε το επιθυμητό βάρος”, λέει η διατροφολόγος Nancy Clark, R.D., συγγραφέας του βιβλίου Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook. Το γεύμα, που δεν πρέπει να παραλείψεις με τίποτα, ειδικά αν θες να χάσεις κιλά, είναι το πρωινό.

Να τρώτε αρκετά

Το βασικό πρόγραμμα γευμάτων που ανεβάζουν τη διάθεση περιέχει 1.600 θερμίδες αλλά έχουμε συμπεριλάβει ένα σνακ επιπλέον 200 θερμίδων κάθε μέρα, αν είσαι ιδιαίτερα ενεργητική. Μπορείς να το τρως το απόγευμα ή δύο ώρες πριν τον ύπνο για να σε βοηθήσει να κοιμηθείς, αλλά και να χάσεις βάρος με σωστό τρόπο.

Να τρώτε αργά

Χρειάζονται 20 λεπτά περίπου για να καταλάβουμε ότι έχουμε φτάσει σε σημείο κορεσμού μετά το φαγητό, για αυτό όσο πιο αργά φάτε τόσο πιο εύκολα θα διευκολύνετε τον εαυτό σας να μην καταναλώσει περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Να πίνετε πολύ νερό

Προσπάθηστε καθημερινά να πίνετε τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερού, κάθε μέρα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία έδειξε ότι όσοι είναι αφυδατωμένοι ένιωθαν πονοκεφάλους, κούραση και είχαν δυσκολία στη συγκέντρωση και φυσικά δεν βοηθά στο να χάσεις κιλά.

Το σημαντικό σύμφωνα με την Clark, είναι να θυμάστε ότι το βάρος και τα κιλά, εξαρτώνται από το ενεργειακό ισοζύγιο της ημέρας. Δηλα­δή αν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που δαπα­νούμε μέσα στη μέρα, τότε το σωματικό βάρος θα αυξηθεί.

Advertisement

Επομένως:

  • Μην μείνετε πολλές ωρες νηστικοί. Θα σας οδηγήσει να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Όσο και να σας φανεί εντυπωσιακό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να καταναλώσουμε παραπάνω από 3.000-4.000 θερμίδες.
  • Προτιμήστε γαλοπούλα ή κοτόπουλο καθώς είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με αποτέλεσμα να σας προσφέρει υψηλα επίπεδα κορεσμού και να σας χορτάσει.
  • Φυσικά το ποτό δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι γι’ αυτό προτιμήστε ένα ποτηράκι κρασί. Αν πάλι δεν μπορείτε να αρκεστείτε στο ένα, να θυμάστε το παν μέτρο άριστον!
    Και με τα γλυκά τι γίνεται;
  • Η μάχη μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ, έχει νικητή. Το μελομακάρονο έχει περίπου 150 θερμίδες και ο κουραμπιές 180. Εκτός από τις θερμίδες όμως, το μελομακάρονο υπερτερεί και λόγω του ελαιολάδου αντί του ζωικού βουτύρου.

Αναλυτικότερα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» – LDL και βελτίωση της «καλής» – HDL χοληστερόλης στο αίμα, ενώ τα καρύδια και το μέλι αυξάνουν περαιτέρω τη θρεπτική τους αξία.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΝ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης για το 2025-2026

23/12/25 12:13 μμ

ΥΠΕΝ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης για το 2025-2026

Η ΑΔΜΘ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει το προσωπικό της στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ

23/12/25 12:11 μμ

Η ΑΔΜΘ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει το προσωπικό της στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ

Δωρεά έξι μοτοσυκλετών από τον Αντιπεριφερειάρχη στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών

23/12/25 12:09 μμ

6 καινούργιες μοτοσυκλέτες δωρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών στην ομάδα ΔΙΑΣ Σερρών

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

23/12/25 12:07 μμ

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

Ν. Ανδρουλάκης: «Επιθυμία όλων μας είναι οι αγρότες να κάνουν Χριστούγεννα στο σπίτι τους, αλλά το μαχαίρι και το πεπόνι είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού»

23/12/25 12:03 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Επιθυμία όλων μας είναι οι αγρότες να κάνουν Χριστούγεννα στο σπίτι τους, αλλά το μαχαίρι και το πεπόνι είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού»

Φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ιταλία στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Σουλίου

23/12/25 12:02 μμ

Φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ιταλία στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Σουλίου

Έλεγχοι και πρόστιμα για κάπνισμα και αλκοόλ σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

23/12/25 11:57 πμ

Έλεγχοι και πρόστιμα για κάπνισμα και αλκοόλ σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

Η METLEN ολοκληρώνει την εμβληματική συναλλαγή ΑΠΕ στη Χιλή με τη Glenfarne

23/12/25 11:57 πμ

Η METLEN ολοκληρώνει την εμβληματική συναλλαγή ΑΠΕ στη Χιλή με τη Glenfarne

Προσωρινό άνοιγμα των δρόμων για τα Χριστούγεννα - Στα μπλόκα σε βάρδιες οι αγρότες

23/12/25 11:55 πμ

Προσωρινό άνοιγμα των δρόμων για τα Χριστούγεννα – Στα μπλόκα σε βάρδιες οι αγρότες

Οι πρώτες καθολικές αυξήσεις σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους μετά από 10 χρόνια

23/12/25 11:49 πμ

Οι πρώτες καθολικές αυξήσεις σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους μετά από 10 χρόνια

Αναστολή κινητοποιήσεων στα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης - Αποκλεισμός στον Προμαχώνα

23/12/25 11:49 πμ

Αναστολή κινητοποιήσεων στα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης – Αποκλεισμός στον Προμαχώνα

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

23/12/25 8:32 πμ

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο