Με στόχο τη διάδοση και υιοθέτηση της κουλτούρας της βιώσιμης μετακίνησης ο Δήμος Σερρών συμμετέχει για ενδέκατη φορά με μία σειρά δράσεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020.   Ο Δήμαρχος ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με στόχο τη διάδοση και υιοθέτηση της κουλτούρας της βιώσιμης μετακίνησης ο Δήμος Σερρών συμμετέχει για ενδέκατη φορά με μία σειρά δράσεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020.

Advertisement
 

 

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης παρουσίασε σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Γεμίζουμε με δράσεις μία Εβδομάδα αφιερωμένη στην πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους. Θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μίας βιώσιμης πόλης, της πόλης που θέλουμε να ζήσουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης.

Οι δράσεις αρχίζουν αύριο, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και κορυφώνονται την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου με την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

«Σε μία συμβολική κίνηση με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών και της Τροχαίας θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Ερμού και τη Διονυσίου Σολωμού από την οδό Παύλου Μελά μέχρι την Τσαλοπούλου από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 μμ. Σε αυτό το διάστημα, θα γίνονται δράσεις από τον Δήμο και τη ΚΕΔΗΣ, ενώ είμαστε σε συνεννόηση και με τον Εμπορικό Σύλλογο ώστε οι επαγγελματίες να στηρίξουν τη δράση αυτή με ειδικές τιμές για το κοινό», σημείωσε ο κ.Χρυσάφης.

Αύριο, Τετάρτη θα παρουσιαστεί η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών με ηχητικά συστήματα για άτομα με μειωμένη όραση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της ηχητικής ειδοποίησης που τοποθετήθηκε στον σηματοδότη επί της οδού Εθνικής Αντίστασης στη διασταύρωση με την οδό Παπαπαύλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί ο Δήμος Σερρών θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα ηχητικές ειδοποιήσεις σε όλους τους φωτεινούς σηματοδότες σε διασταυρώσεις της πόλης των Σερρών.

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν πιλοτικά ειδικά θερμοκολλητικά σήματα ΚΟΚ στο οδόστρωμα κοντά στις εισόδους σχολικών συγκροτημάτων που γειτνιάζουν με δρόμους υψηλής κυκλοφορίας με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων. Σε πρώτη φάση τα θερμοκολλητικά σήματα θα τοποθετηθούν στις εισόδους των συγκροτημάτων του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου, του 1ο Λυκείου και 5ου Δημοτικού, καθώς και του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένας περιβαλλοντικός περίπατος στους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τη συνδρομή του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών.


Οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2020 σε τρία σημεία στην πόλη των Σερρών.

Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις θα παρουσιαστούν σε συνάντηση εργασίας του δικτύου φορέων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και της τοπικής ομάδας στήριξης του έργου space4people, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας.

Advertisement
MEGA

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η δράση Κυριακή στο Πάρκο στο Κεντρικό Πάρκο στην οδό Δορυλαίου.

Από τις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα το τμήμα κυκλοφοριακού σχεδιασμού του Δήμου μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία θα ενημερώνουν τους δημότες για το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Σήμερα λειτουργούν πέντε σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων στο Κεντρικό Πάρκο, στην Πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Εξοχών, στην Εθν. Αντιστάσεως και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

«Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων δίνει τη δυνατότητα στους δημότες και τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τα ποδήλατα δωρεάν μέσω της εγγραφής στην ιστοσελίδα serres.easybike.gr/el/ και την παραλαβή στη συνέχεια της ηλεκτρονικής κάρτας. Ήδη στο σύστημα έχουν γίνει περίπου 500 εγγραφές και νέες κάρτες βρίσκονται στα σημεία ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι το σύστημα, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή να επεκταθεί με τη δημιουργία και άλλων σταθμών παράλληλα με το σχέδιο επέκτασης των ποδηλατοδρόμων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σερρών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δυστυχώς στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας λόγω των μέτρων του κορωνοϊού δεν μπορούν να εμπλακούν περισσότερο στις δράσεις τα σχολεία και το κοινό.

«Ωστόσο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την υιοθέτηση τρόπων πράσινης μετακίνησης θα πραγματοποιήσουμε δράσεις στα σχολεία με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων.

Στα δημοτικά σχολεία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα προτρέψουμε τους μαθητές να μετακινούνται με ποδήλατα ή πεζή στα σχολεία αντί να τους μεταφέρουν με το αυτοκίνητο οι γονείς τους.

Από κάθε σχολείο θα συμμετέχει στη δράση μία τάξη και ο εκπαιδευτικός θα τηρεί καρτέλες μαθητών. Ο δάσκαλος θα καταγράφει στην καρτέλα του μαθητή ή της μαθήτριας τις ημέρες που μετακινήθηκε με ποδήλατο ή με τα πόδια. Η δράση αυτή θα έχει διάρκεια ενός μήνα και στο τέλος θα γίνει μία τελετή βράβευσης των μαθητών που υιοθέτησαν την πράσινη μετακίνηση», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.

Επίσης, θα γίνει διαγωνισμός ζωγραφικής για τους μαθητές του δημοτικού και φωτογραφίας για τους μαθητές γυμνασίων και των λυκείων με θέμα την πράσινη μετακίνηση. Οι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα βραβευθούν και τα έργα θα εκτεθούν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το 2021.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Γυμνασίων μπροστά στο Διοικητήριο Σερρών - video

18/12/25 11:11 πμ

Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών μπροστά στο Διοικητήριο Σερρών – video

Τρακτέρ μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών - video

18/12/25 10:56 πμ

Τρακτέρ το βράδυ της Τρίτης μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Την Παρασκευή η διανομή των διατακτικών επιταγών - video

18/12/25 10:36 πμ

Δήμος Σερρών: Την Παρασκευή 19/12 η διανομή των διατακτικών επιταγών – video

Αλ. Χανλής: Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών είπε όχι στο μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων - video

18/12/25 10:29 πμ

Αλ. Χανλής: Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών είπε όχι στο μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων – video

Ολοκληρώνεται ο κύκλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘’BREAKING ISOLATION – Σπάζοντας την Απομόνωση’’ 

18/12/25 10:08 πμ

Ολοκληρώνεται ο κύκλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘’BREAKING ISOLATION – Σπάζοντας την Απομόνωση’’ 

Κέντρο ΚΠΚΜ : Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς στη Λέσχη Αξιωματικών

18/12/25 9:58 πμ

Κέντρο ΚΠΚΜ : Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς στη Λέσχη Αξιωματικών

Σε γιορτινό κλίμα η πόλη των Σερρών – Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της «Πολιτείας των Ευχών»

18/12/25 9:53 πμ

Σέρρες: Σε γιορτινό κλίμα η πόλη – Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της «Πολιτείας των Ευχών»

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την EDF power solutions UK

18/12/25 9:44 πμ

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την EDF power solutions UK

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

18/12/25 12:27 πμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

18/12/25 12:26 πμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18/12/25 12:24 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

18/12/25 12:23 πμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης