12.6 C
Serres

Εύθραυστη κυβέρνηση και εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας -του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα

Date:

του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα
Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Λέκτορας Χρηματοοικονομικών City College, University of York Europe Campus

Η χώρα εισέρχεται σε εκλογική χρονιά και τα οικονομικά δεδομένα, αναμφισβήτητα, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προτίμηση ψήφου του ελληνικού πληθυσμού. Η ενεργειακή κρίση και οι πιέσεις του πληθωρισμού στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αποτυπώνονται στη μειωμένη αγοραστική δύναμη και ζήτηση καταναλωτικών αγαθών, γεγονός με άμεσες επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων. Ωστόσο, η πλήρης «αποσύνθεση» της οικονομίας απετράπη χάρη στη γενναιόδωρη και καλά σχεδιασμένη οικονομική στήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει -στο μέτρο του δυνατού- τις συνέπειες της εισαγόμενης κρίσης.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται, πάντως, για την ελληνική οικονομία είναι ευνοϊκές για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2%, η ανεργία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλό επίπεδο ενώ η αποκλιμάκωση του χρέους δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται η κυβέρνηση για να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία. Σε συνδυασμό με την ισχυρή πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς. Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η θετική απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του έτους προεξοφλεί -ως ένα βαθμό- αποδεικνύει ότι οι επενδυτές επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας.
Εκτός από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την οικονομική αστάθεια που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο σχηματισμός κυβέρνησης στις εκλογές που θα διεξαχθούν θα μπορούσε να είναι ο κορυφαίος παράγοντας που θα είχε τη δύναμη να κρίνει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά συνιστά ταυτόχρονα και εκείνη την πολιτική εξέλιξη που θα οδηγούσε στον εκτροχιασμό της. Οι ευνοϊκές συνθήκες που αναφέρθηκαν παραπάνω δημιουργούν, μεταξύ άλλων, φιλοεπενδυτικό κλίμα για την προσέλκυση κεφαλαίων και στηρίζουν την εικόνα αξιοπιστίας που κατάφερε να ανακτήσει η χώρα μας. Μια εύθραυστη κυβέρνηση, αποτελούμενη από ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και οικονομικές ατζέντες, είναι αδύνατο να εφαρμόσει μια συνεκτική πολιτική που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία της οικονομίας προς την ανάπτυξη. Προσκολλημένη στην παγίδα διατήρησης πολιτικών ισορροπιών θα επικεντρωθεί σε μια απλή διαχείριση της κατάστασης που δεν αρκεί για εξασφαλίσει την πρόοδο και την ανάπτυξη. Το μήνυμα που θα σταλεί στην επενδυτική κοινότητα και τις αγορές θα είναι μήνυμα αστάθειας, φέρνοντας στη μνήμη όλων πρόσφατες εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής.
Η χώρα έχει φτάσει σε μια πολύ κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Η επόμενη τετραετία θα είναι κομβική για να κεφαλαιοποιήσουμε όλες τις θυσίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης αλλά και της οικονομικής κρίσης. Τα επόμενα χρόνια θα καταφέρουμε όχι απλά να βάλουμε τις βάσεις για οικονομική ευμάρεια αλλά θα μπορέσουμε να εισπράξουμε το μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη που θα γνωρίσει ο τόπος.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” στις 15.01.2023.

ΟικονομίαΕύθραυστη κυβέρνηση και εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας -του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά σήμερα η διάθεση ποσοστού συμμετοχής έως 22% που κατέχει το ΤΧΣ

Tη διάθεση συμμετοχής έως 22% στο μετοχικό κεφάλαιο της...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις κορυφές της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών το Α΄ 2μηνο 2024

Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε ένα θετικό δίμηνο (+10,18%) με...

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το νέο Δεκαετές...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα