Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σχέδιο για τον «επανοπλισμό της Ευρώπης» με στόχο την ενεργοποίηση πόρων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και την άμεση χορήγηση βοήθειας προς την Ουκρανία. «Η Ευρώπη βρίσκεται ... Περισσότερα

Φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σχέδιο για τον «επανοπλισμό της Ευρώπης» με στόχο την ενεργοποίηση πόρων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και την άμεση χορήγηση βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν σαφή και άμεσο κίνδυνο τέτοιων διαστάσεων που κανείς ανάμεσά μας δεν έχει γνωρίσει στην ενήλικη ζωή του», δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή που απευθύνει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ενωσης.
«Το μέλλον μίας Ουκρανίας ελεύθερης και κυρίαρχης, μίας Ευρώπης ασφάλειας και ευημερίας βρίσκεται σε διακύβευση», δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή που παρουσιάζει σχέδιο πέντε πυλώνων  για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Το σχέδιο δίνει την δυνατότητα «ενεργοποίησης σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλιστικές δαπάνες για μία Ευρώπη ασφαλή και ισχυρή».

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου προβλέπει την διάθεση στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κονδυλίων 150 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό μορφήν δανείων για την χρηματοδότηση της ενίσχυσης των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης.
Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να διοχετευθούν κατά προτεραιότητα σε επενδύσεις σε τομείς της άμυνας που χρειάζονται επείγουσα ενίσχυση όπως η αντιαεροπορική άμυνα, οι πύραυλοι, τα drones, τα συστήματα κατά των drones και τα συστήματα πυροβολικού.
Η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνά τους, χωρίς ανησυχία για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας η οποία υποχρεώνει τις χώρες να περιορίζουν το δημοσιονομικό του έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. «Αυτό θα επιτρέχει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος», δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η εξαίρεση θα αφορά δάνεια που προβλέπονται από το πακέτο των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την επιστολή προς τα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει τους πόρους του ταμείου συνοχής για την χρηματοδότηση αμυντικών σχεδίων. Το σύνολο αυτών των πόρων για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 392 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν δεν διευκρίνισε το ύψος των ποσών που θα είναι διαθέσιμα για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας.
Η Κομισιόν επιδιώκει επίσης την διευκόλυνση προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση αμυντικών προγραμμάτων. Η ΕΤΕ προς το παρόν δεν δύναται να χρηματοδοτεί σχέδια που συνδέονται απευθείας με τον αμυντικό τομέα.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ενεργοποιήσει περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα για την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Υπολογίζεται ότι το σύνολο των παραπάνω  μέτρων θα κινητοποιήσει κονδύλια  έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα, διευκρινίζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Advertisement
Family Kitchen

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν το σχέδιο της Κομισιόν την Πέμπτη στο πλαίσιο της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video

Σέρρες: Ανάρπαστη η παραδοσιακή λαγάνα - Στα περσινά επίπεδα η τιμή της

23/02/26 6:47 μμ

Σέρρες: Ανάρπαστη η παραδοσιακή λαγάνα – Στα περσινά επίπεδα η τιμή της – video

Γ. Γεραπετρίτης: Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή - Διπλωματία για το Ιράν και πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

23/02/26 6:37 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή – Διπλωματία για το Ιράν και πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

Μπλάτερ: « Η σχέση Τραμπ με Ινφαντίνο μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε πολιτική»

23/02/26 6:34 μμ

Μπλάτερ: « Η σχέση Τραμπ με Ινφαντίνο μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε πολιτική»

Χιούλμαντ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα...»

23/02/26 6:35 μμ

Χιούλμαντ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα…»

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι - Σε εξέλιξη η ανάσυρση και μεταφορά του

23/02/26 6:30 μμ

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι – Σε εξέλιξη η ανάσυρση και μεταφορά του

Ακαδημίες: Η αγωνιστική του... παραλίγο

23/02/26 1:21 μμ

Ακαδημίες: Η αγωνιστική του… παραλίγο

«Στα βουνά τα ψέματα δεν χωράνε», τονίζει ο ορειβάτης Νίκος Κρούπης που έχει κάνει αναρρίχηση στις πιο δύσκολες κορυφές του κόσμου

23/02/26 1:19 μμ

«Στα βουνά τα ψέματα δεν χωράνε», τονίζει ο ορειβάτης Νίκος Κρούπης που έχει κάνει αναρρίχηση στις πιο δύσκολες κορυφές του κόσμου