17 C
Serres

Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι μονίμως παρών στην τοξικότητα και στον διχασμό αλλά μονίμως απών από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας (video)

Date:

«Η διεθνής συγκυρία, όπως γνωρίζουμε, έχει γεννήσει πολλά νέα προβλήματα ενώ παράλληλα έχει οξύνει πολλά άλλα, τα οποία στο παρελθόν η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε κάτω από το χαλί, τα άφηνε να χρονίζουν και να βασανίζουν τους πολίτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακούει την κοινωνία, ακούει τους πολίτες, σκύβει στα προβλήματα που τους απασχολούν και παράγει λειτουργικές και αμοιβαία επωφελείς λύσεις στο πλαίσιο των περιθωρίων της χρηστής διοίκησης και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Γιατί για μας πολιτική -όπως έχουμε πει και κυρίως όπως έχουμε αποδείξει- είναι η επίλυση των προβλημάτων και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, είναι η ειδοποιός διαφορά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο πολιτική είναι η τοξικότητα, ο διχασμός, άντε και οι εύκολες υποσχέσεις», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου μίλησε για τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες στο νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Εξήγησε ότι ανάμεσα στα άλλα «με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες δίνεται οριστική λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες ολόκληρες βρισκόντουσαν σε ομηρία με τις περιουσίες τους μετέωρες και ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση. Δεύτερον, βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και συγκεκριμένα διευρύνεται το πεδίο της εφαρμογής του». Εξήγησε ότι εντάσσονται νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράτττονταν από τη φορολογική διοίκηση, παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να εντάσσει σε αυτήν τη διαδικασία τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής, εισάγεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της συναίνεσης ή της μη συναίνεσης της προτεινόμενης ρύθμισης τόσο από τους χρηματοδοτικούς φορείς όσο και από τους οφειλέτες. Επίσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες και παραγράφεται η ποινή προεξόφλησης. Ακόμη, παρατείνεται η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 των ακινήτων σε περιοχές που είχαν χτυπηθεί από φυσικές καταστροφές, παρατείνονται οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα ομογενών και καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για όσους απασχολούνται σε πλωτές δεξαμενές φυσικού αερίου.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα αδιαμφισβήτητο όφελος για τους πολίτες, γύρισε την πλάτη και επέμεινε στην κοινοβουλευτική απουσία που επέβαλε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος νομίζει ότι το κόμμα του είναι κάτι ιδιαίτερο και μπορεί να προσβάλει τη δημοκρατία, περιφρονώντας και υποβαθμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τον κατηγόρησε ευθέως για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και είπε ότι απέδειξε πως παίρνει διαζύγιο και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. «Απέδειξαν ότι είναι μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στον διχασμό αλλά μονίμως απόντες από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά», σημείωσε.

Όσον αφορά το διευρυμένο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι διανύει από την Τετάρτη τη 17η εβδομάδα εφαρμογής με τις τιμές να διαπιστώνονται σταθερές ή μειωμένες στο 91% των προϊόντων που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του αλλά και με σημαντικές προσθήκες. Από χθες, το καλάθι είναι διευρυμένο κατά εννέα κατηγορίες προϊόντων, μπήκε σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι», που θα ισχύσει έως το Μεγάλο Σάββατο με νηστίσιμα προϊόντα.

Πρόσθεσε, τρίτον, ότι κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Αθηνών ξεκίνησε πιλοτικά «Καλάθι του Νοικοκυριού» για όλη τη Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι.

Όπως υπογράμμισε, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν την Τετάρτη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 864 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 97 (11%) η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%), παραμένει σταθερή και σε 75 (9%) αυξήθηκε.

Ακόμη ανέφερε ότι από αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει πλήρη αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία κάθε καλαθιού ανά αλυσίδα για να βλέπουν οι καταναλωτές ποιες αλυσίδες μείωσαν και πόσο, και ποιες αύξησαν και πόσο τις τιμές.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι ενώ εμείς ως χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μην υπάρχει διεθνής ακρίβεια, όποιος λέει το αντίθετο ψεύδεται, μπορούμε όμως κι έχουμε κάνει πολλά για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Σημείωσε ότι δεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα και αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της κοινωνίας λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας αλλά και της ακρίβειας στην αγορά, με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το Market Pass, τους ελέγχους στην αγορά. «Το πρόβλημα παραμένει αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν αγωνιζόμασταν εναντίον του, αν δεν εφαρμόζαμε τις πολιτικές που περιέγραψα. Η κυβέρνηση δεν χάνει τον στόχο της, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων και ο περιορισμός των επιπτώσεών τους στη ζωή των πολιτών. Όλη μας η προσοχή, όλη μας η ενέργεια εστιάζεται εδώ και μήνες στον τομέα αυτό», σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως απόδειξη είναι το γεγονός ότι χθες, με τη συμπλήρωση της δεύτερης ημέρας που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα για το Market Pass, είχαν εγκριθεί μέχρι το βράδυ πάνω από 1,2 εκατ. αιτήσεις. Μέτρο που προέρχεται από τους πόρους που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τη φορολόγηση υπερκερδών σε δύο επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να ωφεληθεί το 85% των ελληνικών νοικοκυριών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα υπογραμμίζοντας τα βασικά συμπεράσματα από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

«H διεθνής συγκυρία, όπως γνωρίζουμε, έχει γεννήσει πολλά νέα προβλήματα, ενώ παράλληλα έχει οξύνει πολλά άλλα, τα οποία στο παρελθόν η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε κάτω από το χαλί, τα άφηνε να χρονίζουν και να βασανίζουν τους πολίτες. Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακούει τους πολίτες, σκύβει στα προβλήματα που τους απασχολούν και παράγει λειτουργικές και αμοιβαία επωφελείς λύσεις, στο πλαίσιο των περιθωρίων της χρηστής διοίκησης και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Γιατί για εμάς πολιτική, όπως έχουμε πει και κυρίως όπως έχουμε αποδείξει, είναι η επίλυση των προβλημάτων. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο πολιτική είναι η τοξικότητα, ο διχασμός, άντε και οι εύκολες υποσχέσεις.

Η αρχή μας ότι η πολιτική είναι επίλυση προβλημάτων επιβεβαιώνεται και με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ανάμεσα στα άλλα:

– Δίνεται οριστική λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκονταν σε ομηρία, με τις περιουσίες τους μετέωρες και ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση.

– Βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και συγκεκριμένα διευρύνεται το πεδίο της εφαρμογής του. Δίνεται δυνατότητα της υπαγωγής οφειλών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να ζητήσει τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής. Εισάγεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της μη συναίνεσης της προτεινόμενης ρύθμισης τόσο από τους χρηματοδοτικούς φορείς, όσο και από τους οφειλέτες. Επίσης, απλοποιούνται διαδικασίες και διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης.

– Ακόμη, παρατείνεται η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 των ακινήτων σε περιοχές, οι οποίες είχαν χτυπηθεί από φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

– Παρατείνονται και οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

– Ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα ομογενών, ιδιαίτερα των συνταξιούχων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, και καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για όσους απασχολούνται σε πλωτές δεξαμενές φυσικού αερίου.

Παρά το αδιαμφισβήτητο κοινωνικό πρόσημο αυτών των ρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι ωφελούν τους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ και χθες γύρισε την πλάτη στην ψήφισή τους.

Επέμεινε στην κοινοβουλευτική απουσία που επέβαλε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος νομίζει ότι το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι ιδιαίτερο και μπορεί να προσβάλλει τη Δημοκρατία, περιφρονώντας και υποβαθμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Απέδειξε ότι, για ευτελείς κομματικές σκοπιμότητες, δεν διστάζει να γυρίζει την πλάτη περιφρονητικά στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προκλήσεις των καιρών μας. Απέδειξε ότι, μετά το διαζύγιο με τη λογική και τη θεσμικότητα, παίρνει διαζύγιο και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Απέδειξαν -όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι είναι μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στον διχασμό, αλλά μονίμως απόντες από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά. Το ίδιο έκαναν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες ήταν και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Όλα αυτά, και τα χθεσινά και άλλα, όλα τα πεπραγμένα τους είναι η καλύτερη ένδειξη -όχι μόνο για τη στάση, την προσβλητική και περιφρονητική, που έχουν απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας- για το τι είναι ικανοί και αποφασισμένοι να ξανακάνουν.

Διευρυμένο “Καλάθι του νοικοκυριού”

Το “Καλάθι του νοικοκυριού” μπήκε από χθες, Τετάρτη, στην 17η εβδομάδα εφαρμογής με σταθερές ή μειωμένες τις τιμές στο 91% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό και που είναι απολύτως συγκρίσιμα, αλλά και με σημαντικές προσθήκες.

Πριν προχωρήσω παρακάτω, να κάνω πιο κατανοητό αυτό που συμβαίνει με το “Καλάθι του νοικοκυριού” για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, στο 91% των προϊόντων που είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό οι τιμές είναι είτε σταθερές είτε ελαφρά μειωμένες και όλο αυτό σε ένα περιβάλλον όπου δεν έχουν υποχωρήσει οι διεθνείς κρίσεις, η βασική αιτία, δηλαδή, της εισαγόμενης ακρίβειας.

– Πρώτον, από χθες το καλάθι είναι διευρυμένο κατά εννιά -από τις 51 έχουμε πάει στις 60- κατηγορίες, προστέθηκαν προϊόντα.

– Δεύτερον, μπήκε σε εφαρμογή και το “Σαρακοστιανό Καλάθι”, το οποίο θα ισχύσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο με νηστίσιμα προϊόντα.

– Τρίτον, κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Αθηνών ξεκίνησε από χθες πιλοτικά “Καλάθι του Νοικοκυριού” για όλη τη Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι. Και, επίσης, εκτιμούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, θα βρει μιμητές και σε άλλες ιχθυαγορές, έτσι ώστε να πέσουν ακόμη περισσότερο οι τιμές των προϊόντων την περίοδο αυτή.

– Σημειώνεται ότι με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 864 προϊόντων στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”, που είναι πάντοτε απολύτως συγκρίσιμα, στα 97 (11%) η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%) παραμένει σταθερή και σε 75 (9%) αυξήθηκε.

– Επισημαίνεται ότι από αυτήν την εβδομάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει πλήρη αναλυτικό, συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία κάθε καλαθιού ανά αλυσίδα για να το βλέπουν οι καταναλωτές και να μπορούν να συγκρίνουν σε ποιες αλυσίδες υπάρχουν μειώσεις ή συμφερότερες για τους ίδιους τιμές.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το πρόβλημα της διεθνούς ακρίβειας έχει ταλαιπωρήσει την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά νοικοκυριά και για αυτό έχουμε εισαγάγει πολλές πολιτικές, αλλά και μέτρα προκειμένου να το περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού. Εμείς, ως χώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μην υπάρχει διεθνής ακρίβεια. Όποιος λέει το αντίθετο, απλούστατα, ψεύδεται. Μπορούμε, όμως, και έχουμε κάνει πολλά για να περιορίσουμε το πρόβλημα, δεν έχουμε ρίξει “λευκή πετσέτα”. Το πρόβλημα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν το δαμάσαμε, με εύστοχα μέτρα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Το ίδιο παλεύουμε και με τα καταναλωτικά αγαθά. Το “Καλάθι του νοικοκυριού”, η “Κάρτα αγορών”, οι ελέγχοι στην αγορά, έχουν επιβραδύνει την άνοδο των τιμών και έχουν περιορίσει το αποτύπωμα της ακρίβειας στη ζωή των νοικοκυριών. Το πρόβλημα παραμένει, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν αγωνιζόμασταν εναντίον του, αν δεν εφαρμόζαμε τις πολιτικές που περιέγραψα. Η κυβέρνηση δεν χάνει τον στόχο της, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων και ο περιορισμός, η απάλυνση των επιπτώσεών τους στη ζωή των πολιτών. Όλη μας η προσοχή, όλη μας η ενέργεια εστιάζεται εδώ και μήνες στον τομέα αυτόν.

Απόδειξη της συνεχούς προσπάθειάς μας, αλλά και της κυβερνητικής μέριμνας για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών, αλλά και του εύστοχου των μέτρων που σχεδιάζουμε, αποτελεί και το γεγονός ότι χθες, με τη συμπλήρωση και της δεύτερης μέρας λειτουργίας της πλατφόρμας για το market pass, είχαν εγκριθεί μέχρι το βράδυ πάνω από 1,2 εκατ. αιτήσεις για την ενίσχυση μέσω του market pass. Μέτρο που -υπενθυμίζω- προέρχεται από τους πόρους που εξασφάλισε η κυβέρνησή μας από τη φορολόγηση υπερκερδών σε δύο επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να ωφεληθεί το 85% των ελληνικών νοικοκυριών.

Επίσκεψη Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, Δ’ Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ

Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω τα βασικά συμπεράσματα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια:

Πρώτ’ απ’ όλα αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

– Ξεχωριστή σημασία έχει η αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και η μετεξέλιξή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας.

– Επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τους σεισμούς στη γειτονική χώρα ανάμεσα στους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας μετά την άμεση ανταπόκριση και αρωγή της χώρας μας, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για να βελτιωθούν οι διμερείς μας σχέσεις.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, η έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες αξιοποίησαν -όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν- αυτήν την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή, αλλά και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές μας αξίες, αλλά και στα συμφέροντά μας. Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας με τις ΗΠΑ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακά ζητήματα, στην άμυνα και στην ασφάλεια, στις ανθρωπιστικές προκλήσεις, στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών, στην ενέργεια και στο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, συνολικά στους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας.

– Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες -όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν- συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως βασίζονται στο Διεθνές Δικαίο, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας.

– Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας μας, αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την προμήθεια αμυντικού υλικού και F-35.

– Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ.

– Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και συνολικότερα στην Ευρώπη και τη διαφοροποίηση, ανάγκη που ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

– Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος στην περιοχή μας, και το οποίο εκτός από όλα τα άλλα αναδεικνύει και τη σημασία των δικών μας προγραμμάτων για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κυβέρνησή μας, με την αξιόπιστη, αλλά και συνεκτική εξωτερική πολιτική, έχει σταθερά ενισχύσει τη διεθνή θέση της πατρίδας μας, αναβαθμίζει το κύρος της, εμπεδώνει τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο και κατοχυρώνει τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση έχει ισχυρές ενδείξεις ότι πολλές τιμές είναι χαμηλότερα από πέρυσι

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση εάν πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές στις 9 Απριλίου, με βάση τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν αργούν, απάντησε πως «ό,τι λέει ο πρωθυπουργός το εννοεί».

Όταν ρωτήθηκε ακόμη πόσα υπουργικά συμβούλια έχουμε μπροστά μας, σημείωσε ότι αυτό θα καθοριστεί ανάλογα με την τακτικότητα των ζητημάτων μέχρι να διαλυθεί η Βουλή, κάτι που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική και σε κάθε προεκλογική εκστρατεία είναι ζήτημα διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να δουν αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις, συζητήσεις και διαλόγους στο Κοινοβούλιο, τόσες που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά.

Σε ερώτηση πώς «διαβάζει» την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές, απάντησε «τη διαβάζω όπως την έγραψε». «Δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ και την παράταξη που υπηρετεί με συνέπεια 50 χρόνια και θα είναι στην πρώτη γραμμή για την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα με την κ. Νικολάου είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι και είναι γνωστές οι εκδοχές της ίδιας, καθώς και η ανακοίνωση της ΝΔ, ενώ σημείωσε πως τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για διατάξεις που εκσυγχρονίζουν τη διαδικασία και κάνουν πιο λειτουργικό το πλαίσιο.

Σε ερώτηση εάν το τραπέζι της Σαρακοστής είναι φθηνότερο, όπως λέει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ή ακριβότερο, όπως λέει ο ΙΝΚΑ, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρές ενδείξεις ότι πολλές τιμές είναι χαμηλότερα από πέρυσι.

«Η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε ό,τι προβλέπεται για να υπάρχει επάρκεια αγαθών, η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι υπάρχει ζήτημα εισαγόμενης ακρίβειας για αυτό παίρνουμε μέτρα», πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΓ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι μονίμως παρών στην τοξικότητα και...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα...

Αλ. Τσίπρας: Η ανεπάρκεια και η εκτεταμένη διαφθορά τα χαρακτηριστικά του αναποτελεσματικού κράτους

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...

Επίσκεψη Άδ.Γεωργιάδη σε σούπερ μάρκετ και λαϊκή αγορά

Καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και «Market Ιn»...

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει ακάθεκτος να προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει ακάθεκτος να προκαλεί τη νοημοσύνη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα