Από το Παρίσι μέχρι τη Μασσαλία, χιλιάδες άνθρωποι -κυρίως γυναίκες, αλλά και πολλοί άνδρες επίσης- διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας έναν καθολικό νόμο-πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών.Advertisement ... Περισσότερα

Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της βίας σε βάρος των γυναικών σε όλη τη χώρα

Epilogestv

Epilogestv

Από το Παρίσι μέχρι τη Μασσαλία, χιλιάδες άνθρωποι -κυρίως γυναίκες, αλλά και πολλοί άνδρες επίσης- διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας έναν καθολικό νόμο-πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Advertisement
 

«Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο περισσότερο θα γινόμαστε ορατοί, είναι μια υπόθεση που αφορά όλους, όχι μόνο τις γυναίκες», είπε η Πέγκι Πλου, που συμμετείχε στη διαδήλωση του Παρισιού μαζί με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – 80.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, περίπου 800 άνθρωποι, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Λιμάνι για να καταγγείλουν τη σεξιστική βία. «Να σπάσουμε το νόμο της σιωπής, η ντροπή να αλλάξει στρατόπεδο» και «Όχι σημαίνει όχι», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Αισθάνομαι ότι με αφορά, όλοι μας μπορούμε να παίξουμε κάποιον ρόλο και ιδίως οι άνδρες» εξήγησε ο 38χρονος Αρνό Γκαρσέτ, που συμμετείχε μαζί με τα δύο παιδιά του στην κινητοποίηση. «Εμείς είμαστε η πηγή του προβλήματος και η πηγή των λύσεων επίσης», σημείωσε.

Λίγο μακρύτερα, μια γυναίκα φορούσε μια κονκάρδα όπου είχε διαγράψει τη φράση «Προστατεύστε τις κόρες σας» γράφοντας στη θέση της το σύνθημα «Εκπαιδεύστε τους γιους σας».

Οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν δύο ημέρες πριν από την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας σε βάρος των γυναικών, την Δευτέρα.

Η φετινή κινητοποίηση εναντίον κάθε μορφής βίας (σεξουαλικής, σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής…) διεξάγεται στη Γαλλία κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, με φόντο τη δίκη 50 ανδρών που κατηγορούνται ότι βίαζαν επί μια δεκαετία την 70χρονη Ζιζέλ Πελικό αφού την νάρκωνε, εν αγνοία της, ο σύζυγός της. Η υπόθεση αυτή, που συγκλόνισε τη χώρα και την παγκόσμια κοινή γνώμη, «δείχνει ότι η κουλτούρα του βιασμού είναι ριζωμένη στην κοινωνία, όπως και η βία κατά των γυναικών», είπε η Αμαντίν Κορμιέ, της οργάνωσης «Φεμινιστική απεργία», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα. «Η πατριαρχική βία ασκείται παντού, στα σπίτια, στους χώρους εργασίας, στους χώρους σπουδών, στον δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, παντού στην κοινωνία», τόνισε.

Την έκκληση για κινητοποίηση υπέγραψαν περισσότερες από 400 οργανώσεις και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων τραγουδίστριες και ηθοποιοί. «Οι διαδοχικές κυβερνήσεις πολλαπλασίασαν τις υποσχέσεις αλλά τα μέσα είναι ασήμαντα και μειούμενα, η πολιτική δράση είναι σχεδόν ανύπαρκτη» ανέφεραν στη διακήρυξή τους ζητώντας να γίνει ένα «πραγματικό άλμα».

Advertisement
MEGA

Τον Νοέμβριο του 2017, λίγους μήνες αφού ανέλαβε την προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πρώτος στόχος της προεδρίας του θα είναι να προωθήσει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και την «πλήρη εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών». Τα μέτρα που ελήφθησαν (όπως ένας τηλεφωνικός αριθμός για καταγγελίες από τα θύματα) χαιρετίστηκαν από τις ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, μολονότι τα θεώρησαν ανεπαρκή. Ζητούν να επενδυθεί ένα ποσό 2,6 δισεκ. ευρώ ετησίως για την καταπολέμηση της βίας και να ψηφιστεί ένας «ενιαίος νόμος πλαίσιο» που θα αντικαταστήσει τη σημερινή, «κατακερματισμένη και ατελή» νομοθεσία.

Η υφυπουργός που είναι αρμόδια για θέματα Ισότητας, η Σαλιμά Σαά, είπε στις αρχές του μήνα ότι θα ανακοινώσει στις 25 Νοεμβρίου «συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: EPA/SEBASTIEN NOGIER


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δικηγόρος Ανεστίδη: Δεσμεύθηκαν χθες οι λογαριασμοί του, είναι στην τράπεζα τώρα και προσπαθεί να μάθει τον λόγο

23/12/25 3:48 μμ

Δικηγόρος Ανεστίδη: Δεσμεύθηκαν χθες οι λογαριασμοί του, είναι στην τράπεζα τώρα και προσπαθεί να μάθει τον λόγο

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια

23/12/25 3:41 μμ

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια

ΚΤΕΛ Σερρών: Αναδείχτηκε ανάδοχος στην περιαστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης σε 43 γραμμές με 220 λεωφορεία

23/12/25 3:29 μμ

ΚΤΕΛ Σερρών: Αναδείχτηκε ανάδοχος στην περιαστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης σε 43 γραμμές με 220 λεωφορεία

Τραγωδία στην Καβάλα – Νεκρός 75χρονος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι!

23/12/25 3:14 μμ

Τραγωδία στην Καβάλα – Νεκρός 75χρονος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι!

Δώρα αγάπης από την ΠΑΕ Πανσερραϊκός στον Δήμο Σερρών για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

23/12/25 3:11 μμ

Δώρα αγάπης από την ΠΑΕ Πανσερραϊκός στον Δήμο Σερρών για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Ν.Ηράκλεια μέχρι τη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23/12/25 3:02 μμ

Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από τη Ν.Ηράκλεια μέχρι τη Ν.Καλλικράτεια Χαλκιδικής

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών - Το 2025 κλείνει με 34 εκατ. επιβάτες

23/12/25 3:00 μμ

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Το 2025 κλείνει με 34 εκατ. επιβάτες

Ταυτοποιήθηκαν εννέα νεαροί για επιθέσεις, μέσω διαδικτυακών ραντεβού

23/12/25 2:57 μμ

Ταυτοποιήθηκαν εννέα νεαροί για επιθέσεις, μέσω διαδικτυακών ραντεβού

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Περιφερειακή οδό στο ύψος του κόμβου Κωνσταντινουπολίτικων

23/12/25 2:55 μμ

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Περιφερειακή οδό στο ύψος του κόμβου Κωνσταντινουπολίτικων

ΕΕΕΔΕΕ: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων - Στα 1.985 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 2.449 εκτροφές σε όλη τη χώρα

23/12/25 2:49 μμ

ΕΕΕΔΕΕ: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων

23/12/25 12:34 μμ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις ημέρες των Χριστουγέννων

Πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα ο συνδημιουργός του Call of Duty, Βινς Ζαμπέλα 23/12/2025

23/12/25 12:33 μμ

Πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα ο συνδημιουργός του Call of Duty, Βινς Ζαμπέλα