Φρανσουά Μπαϊρού. Το νέο πρόσωπο της Γαλλίας ή αλλιώς, ο τέταρτος άνθρωπος που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας μέσα στο 2024. Αυτό το νούμερο δείχνει την αστάθεια στο πολιτικό προσκήνιο ... Περισσότερα

Γαλλία: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού αλλά ο φόβος μιας νέας πρότασης μομφής παραμένει

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Φρανσουά Μπαϊρού. Το νέο πρόσωπο της Γαλλίας ή αλλιώς, ο τέταρτος άνθρωπος που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας μέσα στο 2024.

Advertisement
 

Αυτό το νούμερο δείχνει την αστάθεια στο πολιτικό προσκήνιο της Γαλλίας, την μεγαλύτερη που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Άραγε ο Φρανσουά Μπαϊρού θα μπορέσει να επαναφέρει την σταθερότητα στη χώρα;

Μετά από συνεχόμενες διαβουλεύσεις για να βρεθεί ένας διάδοχος του Μισέλ Μπαρνιέ, του οποίου η κυβέρνηση έπεσε μετά την υπερψήφιση μιας ιστορικής πρότασης μομφής την περασμένη εβδομάδα, και μετά από μέρες αναμονής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το μεσημέρι Παρασκευής (13.12.2024) την επιλογή του.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε πρωθυπουργό τον κ. Φρανσουά Μπαϊρού και του ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση», ξεκαθαρίστηκε στην ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο 73χρονος βετεράνος, σύμμαχος του Γάλλου προέδρου και κεντρώος πολιτικός καλείται τώρα να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, με τις προθέσεις των κομμάτων να δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα και πως η στενή σχέση του με τον βαθιά αντιδημοφιλή Μακρόν μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιρροή του νέου πρωθυπουργού.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το οποίο ο Μακρόν «φλέρταρε» κατά τη διαδικασία επιλογής νέου πρωθυπουργού, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο πως αγνόησε τα αιτήματά του για έναν αριστερό ηγέτη χαρακτηρίζοντας την επιλογή Μπαϊρού ως «επικίνδυνη».

«Επομένως, δεν θα μπούμε στην κυβέρνηση και θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Μπορίς Βαλό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών.

Η ακροδεξιά φαίνεται πως κρατά στάση αναμονής.

«Δεν θα υπάρξει εκ των προτέρων μομφή», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Η Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) τάχθηκε υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά του Φρανσουά Μπαϊρού επειδή δεν προέρχεται από τις τάξεις της αριστεράς.

«Οι βουλευτές έχουν δύο επιλογές: να υποστηρίξουν τη διάσωση του Μακρόν ή τη μομφή. Εμείς κάναμε τη δική μας», έγραψε στο X η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της LFI στην Εθνοσυνέλευση Ματίλντ Πανό.

«Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής», πρόσθεσε ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, καταγγέλλοντας μια ύβρη προς τη δημοκρατία.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει αν βουλευτές του θα συμμετάσχουν σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον Μπαϊρού, αφού ο νέος πρωθυπουργός παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Λοράν Βοκιέ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων.

«Η συλλογική μας απόφαση για μια πιθανή συμμετοχή θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμά του», δήλωσε ο Βοκιέ.

Advertisement
Babis

Η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ δήλωσε από την πλευρά της ότι θα στηρίξει μια πρόταση μομφής κατά του νέου πρωθυπουργού αν αυτός δεν προχωρήσει σε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και προστασίας του συνταξιοδοτικού.

Η απειλή μιας νέας πρότασης μομφής

Ο Φρανσουά Μπαϊρού προσπάθησε να δώσει μια εκτίμηση για το αν θα μπορέσει να βρει ισορροπίες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Είναι μακρύς ο δρόμος, όλοι το ξέρουν. Δεν είμαι ο πρώτος που ακολουθεί μακρύ δρόμο», είπε σε δημοσιογράφους.

Πρόεδρος του MoDem, ενός κεντρώου κόμματος που ίδρυσε ο ίδιος, στις πρώτες του δηλώσεις, είπε ότι θέλει μια «συμφιλίωση» των Γάλλων μπροστά στη μεγάλη πολιτική κρίση από την οποία η χώρα παλεύει να βγει μετά τη διάλυση της Βουλής τον Ιούνιο.

Advertisement
MEGA

Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία να μπορέσει να επιβιώσει από μία πρόταση μομφή σε βάρος της στην Εθνοσυνέλευση, όπου δεν υπάρχει ένας πλειοψηφικός συνασπισμός, και να υιοθετηθεί ένας προϋπολογισμός για το 2025.

Η μείωση του συσσωρευμένου χρέους της Γαλλίας δεν είναι μόνο πολιτική προτεραιότητα αλλά ηθική υποχρέωση, είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός.

«Το έλλειμμα και το χρέος, αυτό είναι ένα ζήτημα που εγείρει ηθικά ερωτήματα», ξεκαθάρισε.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού ήταν υποψήφιος πρόεδρος 3 φορές από το 2002 έως το 2012, χωρίς να φτάσει ποτέ στον β’ γύρο των εκλογών. Η συμμαχία του με τον Μακρόν το 2017 άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του νεότερου προέδρου της Γαλλίας.

Στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά παρέμεινε στη θέση του μόνο για 34 ημέρες, για μια υπόθεση υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων από το κόμμα του. Τα δικαστήρια τον Φεβρουάριο ωστόσο τον αθώωσαν. Από το 2017, είναι δήμαρχος της Πο, μιας πόλης στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η πολιτική κρίση που δείχνει αδιέξοδη έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν ο Εμανουέλ Μακρόν θα ολοκληρώσει τη β’ προεδρική του θητεία μέχρι το 2027.

Αυτή η πολιτική αβεβαιότητα που έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο που έχει εισέλθει η Γερμανία, εμφανίζει ένα κενό εξουσίας στην καρδιά της Ευρώπης, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ οδεύει προς τον Λευκό Οίκο.

Ο Μακρόν ελπίζει ότι ο Φρανσουά Μπαϊρού μπορεί να «επιζήσει» τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, όταν η χώρα μπορεί να διεξαγάγει νέες βουλευτικές εκλογές.

πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5ος Κρι Κρι Super Spoon Half-Marathon Σερρών - Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου - video

01/10/25 10:00 μμ

5ος Κρι Κρι Super Spoon Half-Marathon Σερρών – Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου – video

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Μετρό Θεσσαλονίκης

01/10/25 9:49 μμ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Alessandra Lemma: Ψηφιακοί σύντροφοι, ρομπότ πένθους, ανθρώπινη μοναξιά και ασώματη τεχνοκρατία

01/10/25 9:33 μμ

Alessandra Lemma: Ψηφιακοί σύντροφοι, ρομπότ πένθους, ανθρώπινη μοναξιά και ασώματη τεχνοκρατία

01/10/25 9:27 μμ

Mειώσεις τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων σούπερ μάρκετ – Θα ανακοινωθούν στο πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε αναβολή της εκταφής του γιου του Πάνου Ρούτσι

01/10/25 9:22 μμ

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε αναβολή της εκταφής του γιου του Πάνου Ρούτσι

Π. Μαρινάκης: Η χώρα μας έχει καταφέρει όσα δεν είχε καταφέρει ολόκληρες δεκαετίες

01/10/25 9:18 μμ

Π. Μαρινάκης: Η χώρα μας έχει καταφέρει όσα δεν είχε καταφέρει ολόκληρες δεκαετίες

Ισχυρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Ψηφιακές Συναλλαγές Β΄” -  Πάνω από 150.000 αιτήσεις σε διάστημα τριών μηνών

01/10/25 9:07 μμ

Ισχυρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Ψηφιακές Συναλλαγές Β΄” –  Πάνω από 150.000 αιτήσεις σε διάστημα τριών μηνών

Νέα Δημοκρατία: Στις 23 Νοεμβρίου οι εκλογές για τα μέλη του Συνεδρίου

01/10/25 8:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Στις 23 Νοεμβρίου οι εκλογές για τα μέλη του Συνεδρίου

Επίσκεψη του βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και καρδιολόγου Διαμαντή Γκολιδάκη στην 4η ΥΠΕ

01/10/25 8:54 μμ

Επίσκεψη του βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και καρδιολόγου Διαμαντή Γκολιδάκη στην 4η ΥΠΕ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Έναρξη εγγραφών για την ερασιτεχνική σκηνή

01/10/25 8:49 μμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Έναρξη εγγραφών για την ερασιτεχνική σκηνή

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ στην περιφέρεια ΑΜΘ - VIDEO

01/10/25 8:27 μμ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ στην περιφέρεια ΑΜΘ – video

Χατζηβασιλείου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ευλογιά των αιγοπροβάτων: «Οι Σέρρες χρειάζονται άμεση στήριξη και συγκεκριμένα μέτρα»

01/10/25 8:21 μμ

Χατζηβασιλείου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ευλογιά των αιγοπροβάτων: «Οι Σέρρες χρειάζονται άμεση στήριξη και συγκεκριμένα μέτρα»