Το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας από έξι μηνών μέχρι πέντε ετών και των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών που εξετάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις των Γιατρών χωρίς Σύνορα ... Περισσότερα

Γάζα: Ο υποσιτισμός πλήττει το ένα τέταρτο των μικρών παιδιών που εξετάστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF)

Epilogestv

Epilogestv

Το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας από έξι μηνών μέχρι πέντε ετών και των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών που εξετάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα υποφέρουν από υποσιτισμό, κατήγγειλε σήμερα η ΜΚΟ.

“Η σκόπιμη χρήση της λιμοκτονίας ως πολεμικού όπλου από τις ισραηλινές αρχές έχει φθάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, με τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας να υποφέρουν και οι ίδιοι από την πείνα”, προειδοποιούν οι MSF σε ανακοίνωση.

Η Κάρολαϊν Βίλεμαν, συντονίστρια προγράμματος στην κλινική των MSF στην πόλη της Γάζας, εξηγεί πως πλέον καταγράφουν “25 νέους ασθενείς που υποφέρουν από υποσιτισμό κάθε μέρα”.

Στην κλινική αυτή, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό τετραπλασιάστηκε από τις 18 Μαΐου και το ποσοστό σοβαρού υποσιτισμού στα παιδιά κάτω των πέντε ετών τριπλασιάστηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

“Πρόκειται για σκόπιμη λιμοκτονία, που προκλήθηκε από τις ισραηλινές αρχές στο πλαίσιο της εν εξελίξει γενοκτονικής εκστρατείας. Το να εξαντλούν από την πείνα, να σκοτώνουν και να τραυματίζουν ανθρώπους που ψάχνουν απεγνωσμένα βοήθεια είναι απαράδεκτο”, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Το Ισραήλ, η επίθεση του οποίου ξεκίνησε την επομένη της πολυαίματης επίθεσης της παλαιστινικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Χαλάρωσε κάπως στα τέλη Μαΐου τον πλήρη αποκλεισμό που είχε επιβάλει από τις αρχές Μαρτίου στον παλαιστινιακό θύλακα, προκαλώντας πολύ σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Το Ισραήλ κατηγορεί από την πλευρά του τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται τα βάσανα των αμάχων, κλέβοντας τα τρόφιμα που διανέμονται για να τα μεταπωλήσει σε υψηλές τιμές ή πυροβολώντας τους ανθρώπους που περιμένουν βοήθεια.

Στο μεταξύ, προειδοποιούν οι MSF, “οι επιθέσεις συνεχίζονται στα κέντρα διανομής τροφίμων του υποστηριζόμενου από τις ισραηλινές αρχές Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), όπου εκατοντάδες άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν βοήθεια”.

“Αυτό που βλέπουμε δεν περιγράφεται: ένας ολόκληρος πληθυσμός αποκόπτεται σκόπιμα από τροφή και νερό, ενόσω οι ισραηλινές δυνάμεις διαπράττουν καθημερινά σφαγές καθώς άνθρωποι ψάχνουν για υπολείμματα βοήθειας σε κέντρα διανομής”, δήλωσε η Αμάντ Μπαζερόλ, επικεφαλής ανθρωπιστικής απόκρισης των MSF στη Γάζα. “

“Αυτές οι διανομές τροφίμων δεν είναι ανθρωπιστική βοήθεια, είναι εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται ανοικτά και υπό το κάλυμμα της συμπόνιας. Εκείνοι που πάνε στις διανομές τροφίμων του GHF ξέρουν πως έχουν τόσες πιθανότητες να λάβουν έναν σάκο αλεύρι όσο να φύγουν με μια σφαίρα στο κεφάλι”, δήλωσε ο δρ Μοχάμεντ Αμπού Μουγκάισιμπ, αναπληρωτής συντονιστής ιατρικών υπηρεσιών των MSF στη Γάζα.

Advertisement
Family Kitchen

Εκτός από τους τραυματίες στα κέντρα διανομής βοήθειας του GHF, οι ομάδες των MSF παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε δεκάδες ανθρώπους που τραυματίζονται από τον ισραηλινό στρατό ενώ περιμένουν τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν αλεύρι.

Στις 20 Ιουλίου, οι ιατρικές ομάδες των MSF και της κλινικής Σεΐχ Ραντουάν στο βόρειο τμήμα της Γάζας περιέθαλψαν 122 ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί από πυροβολισμούς ενώ περίμεναν διανομή αλευριού, και 46 άνθρωποι είχαν ήδη πεθάνει κατά την άφιξή τους.

Στις 3 Ιουλίου, υπάλληλος των MSF σκοτώθηκε σε παρόμοιο περιστατικό στη Χαν Γιούνις.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

Σχολιάστε

5 × 1 =