Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στον 2ο Κύκλο Κατάρτισης με θέμα «Ειδικές Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης στην πεδιάδα και τις Λιμνοθάλασσες του Δήμου Νέστου» που διοργανώνεται από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΤΜΠ) του ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στον 2ο Κύκλο Κατάρτισης με θέμα «Ειδικές Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης στην πεδιάδα και τις Λιμνοθάλασσες του Δήμου Νέστου» που διοργανώνεται από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΤΜΠ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο πλαίσιο του έργου «PONTOS Περιβαλλοντική Παρακολούθηση της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας με την υποβοήθηση του συστήματος Copernicus». Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Νέστου και με την υποστήριξη του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ).
Μέσω του έργου PONTOS έξι σημαντικοί φορείς από τέσσερις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να εφαρμοστούν σε τοπική κλίμακα καινοτόμες μέθοδοι αξιοποίησης των δεδομένων που παρέχει το Ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus και να παραχθούν πληροφορίες για την βελτιστοποίηση και ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων.
Ο τριήμερος Κύκλος Κατάρτισης απευθύνεται σε στελέχη Περιφερειακών Διοικήσεων, Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης, σε νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο πρωτογενή τομέα, όπως αγρότες, γεωπόνους, στελέχη ΤΟΕΒ και αγροτικών συνεταιρισμών, ιδιαιτέρα σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα.
Το θεωρητικό σκέλος καλύπτει δύο ημέρες και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέστου ενώ η πρακτική εξάσκηση θα γίνει στην θέση Τιμάρι, μεταξύ των Λ/Θ Βάσσοβας και Ερατεινού, στο Δέλτα του Νέστου (Δήμος Νέστου).
Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η διάδοση της χρήσης των προηγμένων μεθόδων και εν γένει η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το σύστημα Παρατήρησης της Γης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν
σε θέματα που αφορούν την αξιοποίηση της τεχνολογίας δορυφορικής παρακολούθησης για • την αποτίμηση της παράκτιας διάβρωσης κατά μήκος της ακτογραμμής του Δέλτα Νέστου και των λιμνοθαλασσών Νέστου και Βιστωνίδας (Δήμοι Νέστου, Τοπείρου, Αβδήρων, Μαρώνειας-Σαπών),
• την συστηματική παρακολούθηση και εκτίμηση του ευτροφισμού στις λιμνοθάλασσες του ποταμού Νέστου και του συστήματος Βιστωνίδας, και
• τις δυνατότητες βελτίωσης της χρήσης νερού στην γεωργία μέσω συστημάτων άρδευσης ακριβείας στις καλλιέργειες της πεδιάδας Νέστου.
Κοινά Σύνορα. Κοινές Λύσεις.

Advertisement
 

Η επίσκεψη στο πεδίο θα επιτρέψει την απευθείας γνωριμία και επαφή μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και των εμπλεκομένων φορέων σε τοπική κλίμακα ενώ παράλληλα θα γίνει πρακτική επίδειξη συγκεκριμένων τεχνικών λήψης δειγμάτων και χρήσης επιστημονικών οργάνων σε συνθήκες πεδίου.
Το θεωρητικό σκέλος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη – Πέμπτη 15-16 Ιουνίου, 10:00-13:00 και η επίσκεψη στο πεδίο την Παρασκευή 17 Ιουνίου 09:45-16:00 με σημείο εκκίνησης και επιστροφής το Δημαρχείο Νέστου (Χρυσούπολη). Οι διοργανωτές θα φροντίσουν για την μεταφορά προς/από το πεδίο (θέση Τιμάρι) καθώς και για την σίτιση όλων των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων.
Για τη συμμετοχή σας απαιτείται εγγραφή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση συμμετοχής στον Δεύτερο Κύκλο Επιστημονικής Κατάρτισης «Ειδικές Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης στην πεδιάδα και της Λιμνοθάλασσες του Δήμου Νέστου», εφόσον το επιθυμούν.

Δηλώστε συμμετοχή στο σύνδεσμο που ακολουθεί!

Δήλωση Συμμετοχής


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα