Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει το ενδεχόμενο σύγκρουσης, είπε     Ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μίλησε σήμερα ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Ernst Reichel. Κατά τη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει το ενδεχόμενο σύγκρουσης, είπε

 

 

Ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μίλησε σήμερα ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Ernst Reichel.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε την Τουρκία «δύσκολο γείτονα» και τόνισε πως «σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα της δείξει το μαστίγιο».

«Έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο γείτονα και το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο με την Τουρκία, το αντιμετωπίζουμε και με τη Ρωσία. Και αυτή είναι δύσκολος γείτονας. Θα πρέπει να πείσουμε την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι με μαστίγιο και καρότο. Θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο» είπε και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάτε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο Βερολίνο και εκεί ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο επιλογών που θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί θα αναφέρονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις και το ενδεχόμενο των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και, ανάλογα με την κατάσταση που θα αντιμετωπίζουμε την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την Τουρκία, τότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν τι θα γίνει».

 

Advertisement
Family Kitchen

Ο Γερμανός πρέσβης επικαλέστηκε και την Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Και η καγκελάριος, με απόλυτη σαφήνεια, είπε ότι “εμείς ως ΕΕ προφανώς και υποχρεούμεθα να επιδείξουμε αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας”. Είπε επίσης “δεν αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”. Δηλαδή, εγώ νομίζω ότι δεν λείπουν οι ξεκάθαρες θέσεις», είπε αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει από την άλλη: «Όμως, αν θέλουμε να πείσουμε την Τουρκία, νομίζω δεν αρκεί η Ευρώπη να περιορίζεται σε απειλές και κυρώσεις, αλλά να προσπαθεί να διεξάγει συζήτηση με έναν τέτοιο γείτονα. Και το λέω αυτό αν και γνωρίζω ότι μια τέτοια θέση, εδώ στην Ελλάδα, ενδέχεται να προκαλέσει κατηγορίες και καταγγελίες. Γι΄αυτό η καγκελάριος είπε, ότι προφανώς και οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξελιχθούν ιδιαίτερα αρνητικά, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να αλλάξει στάση, να μην επιδιώκει τη σύγκρουση. Διότι προφανώς, κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει το ενδεχόμενο σύγκρουσης».

 

Καθώς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τέθηκε στον Γερμανό πρέσβη το ζήτημα της πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία, ο δρ Ερνστ Ράιχελ είπε ότι η Γερμανία εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικό καθεστώς για την εξαγωγή όπλων σε άλλες χώρες. «Η Γερμανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πώληση όπλων σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Όμως επειδή υπάρχουν δυσκολίες με την Τουρκία, εμείς χορηγούμε πολύ λιγότερα όπλα σε σχέση με το παρελθόν», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά όπλα που έχουν δοθεί στην Τουρκία και δεν προέρχονται από την Γερμανία».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας