Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, όπου οι περισσότεροι από εμάς προγραμματίζουμε τις διακοπές μας, με το αυτοκίνητο να αποτελεί το βασικό μέσο των εξορμήσεών μας.Advertisement     Όταν έχουμε προγραμματίσει ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, όπου οι περισσότεροι από εμάς προγραμματίζουμε τις διακοπές μας, με το αυτοκίνητο να αποτελεί το βασικό μέσο των εξορμήσεών μας.

Advertisement
 

 

Όταν έχουμε προγραμματίσει μία διαδρομή αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, απαραιτήτως πρέπει, εκτός από το να προετοιμάσουμε σωστά το όχημά μας, να προετοιμαστούμε και εμείς ως οδηγοί για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες ενός πολύωρου ταξιδιού.

 

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην οδήγησή μας. Η κατανάλωση εσφαλμένου φαγητού μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή αναστάτωση στο στομάχι, που στη συνέχεια θα επηρεάσει τη συγκέντρωσή μας. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος. Ο οδηγός θα πρέπει κάθε στιγμή να είναι σε άριστη κατάσταση και οι οδηγικές ικανότητές του να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η οδήγηση καίει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με αυτές που καίμε σε κατάσταση ηρεμίας. Για αυτόν τον λόγο, ο οδηγός δεν απαιτεί μεγάλη πρόσληψη τροφής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οδήγησης. Θα πρέπει να συνεχίσει τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, όπως θα έκανε όταν θα έμενε σπίτι του. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί με άδειο στομάχι, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο ή μικρή ζάλη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το μυστικό είναι μικρές ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μεγάλα γεύματα οδηγούν σε υπνηλία, κοιλιακούς πόνους, καούρα και αέρια. Δηλαδή, όλα αυτά τα συμπτώματα που περιορίζουν την ικανότητα της οδήγησης.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, μετά το γεύμα έχει αποδειχθεί ότι η απόδοση του οδηγού μειώνεται κατά 10%. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε λίγο πριν οδηγήσουμε είναι τα τηγανητά, τα πικάντικα και οι πολλές σάλτσες. Επίσης, όταν έχουμε να κάνουμε πολύωρη διαδρομή καλό είναι να αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Αυτό αναφέρουν και επικεφαλής της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Seat στον τομέα υγείας, οι οποίοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα ως προς τον τρόπο οδήγηση των πελατών τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνους που έχουν στο αίμα τους επίπεδο αλκοόλ 0,8γρ / λίτρο. Είναι, δηλαδή, σαν να έχουν πιει τέσσερα ποτήρια κρασί. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τους γιατρούς, σε ζάλη, εμετό και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης. Επίσης, τα ενεργειακά ποτά κατά τη διάρκεια της οδήγησης βοηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Advertisement

Τέλος, μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αντίδρασης αυξάνεται ενώ το φαγητό μειώνεται. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι οδηγοί που θα εντοπιστούν να έχουν μειωμένη αντίδραση για οποιοδήποτε λόγο πληρώνουν πρόστιμο 200 ευρώ και στη Μ. Βρετανία 100 λίρες και απώλεια τριών βαθμών στην άδεια οδήγησης. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους που στις εθνικές οδούς -ανά λίγα χιλιόμετρα- υπάρχουν χώροι ανάπαυσης και ξεκούρασης των οδηγών.

 

madata


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλία: Υπέρ της αναστολής της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ως το 2027 η Εθνοσυνέλευση

12/11/25 9:59 μμ

Γαλλία: Υπέρ της αναστολής της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ως το 2027 η Εθνοσυνέλευση

Νίκες για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

12/11/25 9:56 μμ

Νίκες για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Το ΟΑΚΑ άνοιξε την αγκαλιά του στη μουσική, στην παιδεία, στον κόσμο!

12/11/25 9:53 μμ

Το ΟΑΚΑ άνοιξε την αγκαλιά του στη μουσική, στην παιδεία, στον κόσμο!

Σουηδία: Η Amazon κλήθηκε για εξηγήσεις για την πώληση κούκλων του σεξ με παιδική εμφάνιση

12/11/25 9:50 μμ

Σουηδία: Η Amazon κλήθηκε για εξηγήσεις για την πώληση κούκλων του σεξ με παιδική εμφάνιση

Φόρος τιμής στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος

12/11/25 9:47 μμ

Φόρος τιμής στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος

Η παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έφτασε το 23% τον Οκτώβριο

12/11/25 9:44 μμ

Η παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έφτασε το 23% τον Οκτώβριο

Dubravka Šuica: Η δημογραφική μετάβαση κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες

12/11/25 9:39 μμ

Dubravka Šuica: Η δημογραφική μετάβαση κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες

Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

12/11/25 9:35 μμ

Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

12/11/25 8:46 μμ

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

12/11/25 8:14 μμ

Σέρρες: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών - "Διαχρονική η αδράνεια"

12/11/25 8:05 μμ

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών – “Διαχρονική η αδράνεια”

Δήμος Σερρών: Βανδάλισαν το πάρκο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη»

12/11/25 7:35 μμ

Δήμος Σερρών: Βανδάλισαν το πάρκο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη»