Μια ανάλυση 16 ετών στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις, νοσηλεία και θανάτους.Advertisement   Η ανάλυση εξέτασε δεδομένα 2,28 εκατομμυρίων ενηλίκων ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Μια ανάλυση 16 ετών στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις, νοσηλεία και θανάτους.

Advertisement
 

Η ανάλυση εξέτασε δεδομένα 2,28 εκατομμυρίων ενηλίκων από το 1994 έως το 2010 και αποκάλυψε ότι μια πτώση στους 10 βαθμούς Κελσίου οδήγησε σε 19% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Οι ενήλικες στην ανασκόπηση κυμαίνονταν από 49 έως 71 ετών. Μερικοί είχαν καρδιοπάθεια ενώ άλλοι όχι.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά και σε ακραίο κρύο σε ορισμένες περιοχές”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Stefan Agewall, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων που είναι πιο ευάλωτα στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες που προκαλούνται από το κρύο ήταν άνδρες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την μελέτη.

“Μπορούμε όλοι να έχουμε τον νου μας στις ειδήσεις για ειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη ή κρύο και να ακολουθούμε τις συμβουλές ασφαλείας από τις τοπικές αρχές”, δήλωσε ο δρ. Agewall.

Πώς το κρύο επηρεάζει την καρδιά

Η δρ. Nicole Weinberg, MD, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι οι ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αγγειοσυστολή, η οποία μπορεί να προκαλέσει στένωση ή σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, το οξυγονωμένο αίμα μπορεί να μην μπορεί να ρέει σωστά, προκαλώντας πόνο, κράμπες ή αποχρωματισμό των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών, εάν διακοπεί η κυκλοφορία.

Advertisement
Babis

Η υπερβολική ζέστη, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε αγγειοδιαστολή, η οποία μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος. Όταν συμβεί αυτό, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Από τις δύο επιπλοκές, η αγγειοσυστολή από το κρύο μπορεί να είναι πιο άμεσα επιζήμια, είπε η δρ. Weinberg.

«Η μειωμένη ροή αίματος σε ένα όργανο θα είναι πιθανώς πιο σοβαρή κι επιβλαβής για κάποιον επειδή μπορεί να προκληθεί ένας σπασμός που προκαλεί θάνατο ιστού ή έμφραγμα στο μυοκάρδιο«, εξήγησε.

Advertisement

Όσοι ζουν σε περιοχές που βιώνουν ιδιαίτερα κρύες εποχές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές συνέπειες από εκείνους σε θερμότερα περιβάλλοντα. Όσοι δεν διαθέτουν ρούχα ή καταφύγιο κατάλληλο για τον κρύο καιρό είναι επίσης πιο ευάλωτοι.

«Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ζεστασιά και κουβέρτες ή τέτοια πράγματα, η καρδιά σας μπορεί να δημιουργήσει αρρυθμίες που σχετίζονται με το πώς το σώμα σας αντιμετωπίζει το κρύο. Μπορείτε να πεθάνετε από αυτό»!

Πηγή: iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντική μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

03/10/25 7:19 μμ

Σημαντική μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

03/10/25 7:06 μμ

Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

03/10/25 7:03 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

Η ΔΕΗ συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία της με την Euroleague Basketball, ως Εθνικός Χορηγός Ενέργειας μέχρι το 2027, στηρίζοντας ενεργά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις EuroLeague και BKT EuroCup στην Ελλάδα. Η φετινή αγωνιστική σεζόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Final Four της EuroLeague 2026 επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 19 χρόνια, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δυναμική προβολή και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στους αγώνες των ελληνικών ομάδων της Euroleague και του EuroCup, εντός γηπέδου αλλά και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Επιπλέον, η συνεργασία αξιοποιεί το εκτεταμένο ψηφιακό οικοσύστημα της Euroleague Basketball, προσφέροντας στη ΔΕΗ μοναδικές ευκαιρίες προβολής και αλληλεπίδρασης μέσω πολλαπλών ψηφιακών πλατφορμών. Με την έναρξη της νέας σεζόν στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ παρουσιάζει τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια με το μήνυμα: «ΔΕΗ PowerUp The Game: Η χαρά του παιχνιδιού θέλει ενέργεια. Τη δική μας», αναδεικνύοντας τη δύναμη της ενέργειας να ενώνει φιλάθλους και ομάδες, αλλά και να απογειώνει την εμπειρία του μπάσκετ. Παράλληλα, η συνεργασία της ΔΕΗ με την Euroleague επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει τη δέσμευσή του στο μπάσκετ, στηρίζοντας ενεργά το άθλημα σε όλες του τις μορφές, από τις κορυφαίες διοργανώσεις της Euroleague έως το 3x3 μπάσκετ, αναδεικνύοντας αξίες όπως η ομαδικότητα, το πάθος και το ευ αγωνίζεσθαι.

03/10/25 6:51 μμ

ΔΕΗ και Euroleague συνεχίζουν τη συνεργασία τους για 2η χρονιά

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

03/10/25 7:00 μμ

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

03/10/25 6:47 μμ

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

03/10/25 6:56 μμ

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην ΠKM για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

03/10/25 6:53 μμ

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

03/10/25 6:39 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

03/10/25 6:38 μμ

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

03/10/25 6:36 μμ

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2025: Η Novo Nordisk Hellas δίνει βάρος στην καρδιαγγειακή υγεία

03/10/25 6:35 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2025: Η Novo Nordisk Hellas δίνει βάρος στην καρδιαγγειακή υγεία