Έχετε παρακολουθήσει ποτέ τον σκύλο σας να κάνει μια βουτιά με τη χαριτωμένη μουσούδα του στο χαλί του σαλονιού σας και να τρίβεται με ευχαρίστηση; Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια αρκετά κοινή συμπεριφορά των σκύλων μας. Ωστόσο, είναι μια κίνηση που κάνει πολλούς ιδιοκτήτες να γελούν και να αναρωτιούνται: «Μα γιατί το κάνει αυτό;!».
Τα καλά νέα είναι πως ένας σκύλος που τρίβει το πρόσωπό του στις μαλακές ίνες ενός χαλιού συνήθως δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Γενικά, αποτελεί μια συνήθεια που δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία. Αν πιάσετε όμως τον σκύλο σας να το κάνει αυτό συχνά (αρκετές φορές την ημέρα ή πολλές ημέρες στη σειρά), τότε ίσως πρέπει να δώσετε λίγη περισσότερη προσοχή στον αγαπημένο σας φίλο.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά τρίβουν το πρόσωπό τους στο χαλί.
Ο σκύλος σας «μαρκάρει» την επικράτειά του
Οι γούνινοι φίλοι μας τρίβονται σε επιφάνειες –ακόμα και σε ανθρώπους– για να αφήσουν πάνω τους το άρωμά τους και να σημαδέψουν την περιοχή τους.
Αλλεργίες
Όταν πρόκειται για εποχιακές αλλεργίες, εμείς οι άνθρωποι συνήθως εμφανίζουμε αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ξηρό λαιμό, φαγούρα στα μάτια, καταρροή, φτέρνισμα και μια γενική ενόχληση. Από την άλλη πλευρά, τα σκυλιά τείνουν να εμφανίζουν γαστρεντερικές διαταραχές και δερματικά προβλήματα.
Ως μια προσπάθεια να ανακουφίσει αυτό το φρικτό αίσθημα φαγούρας στο δέρμα, το κουτάβι σας πιθανότατα θα δαγκώσει τα πόδια του, θα ξύσει το σώμα του και θα τρίψει το πρόσωπο ή το σώμα του στο χαλί.
Οι πιστοί μας φίλοι συνήθως έχουν ένα μεγάλο χαμόγελο και μια γενικότερη χαρούμενη έκφραση όταν κυλιούνται σε ένα χαλί ή πάνω σε ένα έπιπλο για διασκέδαση. Εάν το σκυλάκι σας φαίνεται ότι νιώθει άβολα ή προσπαθεί να ανακουφιστεί, τότε μπορεί να προσπαθεί να απαλλαγεί από μια ενοχλητική φαγούρα και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.
Ψύλλοι, κρότωνες και άλλα παράσιτα
Ψύλλοι, ακάρεα, τσιμπούρι σε σκύλο … όλα αυτά τα μικρά παράσιτα που σέρνονται πάνω στο σώμα του κατοικιδίου σας είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν φαγούρα. Όπως και με τις εποχιακές αλλεργίες, ο σκύλος σας προσπαθώντας να απαλλαγεί από την ενοχλητική φαγούρα, μπορεί να αρχίσει να τρίβει το πρόσωπο, την πλάτη και το σώμα του στο χαλί και τα έπιπλά σας.
Πόνος στο στόμα, τα αυτιά ή τα μάτια
Έχετε υποφέρει ποτέ από έναν πονόδοντο, μια μόλυνση στο αυτί ή έναν ερεθισμό στα μάτια; Για να καταπραΰνετε τον έντονο πόνο, μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει τα χέρια σας για να τρίψετε ελαφρά την περιοχή που σας ενοχλεί.
Σύμφωνα με ειδικούς πάνω στη συμπεριφορά των σκύλων, ένας σκύλος τρίβεται στο χαλί για τον ίδιο λόγο. Έτσι, συνηθίζουν να τρίβουν το πρόσωπό τους στο έδαφος προσπαθώντας να ανακουφιστούν από έναν πόνο που πιθανώς οφείλεται σε μια μόλυνση.
Καθαρισμός
Σίγουρα γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα που νιώθετε όταν κάτι βρώμικο ή κολλώδες βρίσκεται στο δέρμα σας και θέλετε να το αφαιρέσετε άμεσα. Κάπως έτσι λοιπόν νιώθει και ο σκύλος σας! Εάν αρχίσει να τρίβει το πρόσωπό του στο χαλί αμέσως μετά από ένα γεύμα ή μετά από μια μεγάλη βόλτα, μπορεί απλώς να θέλει να απομακρύνει τα υπολείμματα από το δέρμα του.
Απλώς του αρέσει!
Μία από τις πολλές απολαύσεις στη ζωή των ανθρώπων είναι φυσικά το μασάζ. Στον κόσμο των σκύλων, μια αντίστοιχη απόλαυση μπορεί να αποτελεί το τρίψιμο του προσώπου τους σε μια επιφάνεια.
Έτσι, αν ο σκύλος σας συνηθίζει να τρίβεται πάνω στο χαλί σας ενώ παράλληλα δεν εμφανίζει σημάδια γενικής δυσφορίας ή μόλυνσης, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Ο αγαπημένος σας φίλος προσπαθεί απλώς να χαρίσει στον εαυτό του μια στιγμή χαλάρωσης, ανακούφισης και διασκέδασης!
Γίνεται αντιληπτό ότι μια συμπεριφορά του σκύλου, όπως το να τρίβει το πρόσωπό του στο χαλί, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, όταν γίνεται μια στο τόσο ή μετά από ένα γεύμα φαγητού, γιατί ενδεχομένως θέλει να καθαριστεί. Ο προβληματισμός έγκειται στο πόσο συχνά το κάνει και αν τυχόν έχει περισσότερες παράξενες αντιδράσεις ή συμπτώματα υγείας.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πιάσετε το κατοικίδιό σας να τρίβει τη μουσούδα του στο χαλί, κάντε έναν μικρό έλεγχο στο δέρμα του και παρακολουθήστε για μια δυο μέρες τη γενικότερη συμπεριφορά του μέσα και έξω από το σπίτι. Αν δείτε κάτι που σας προβληματίζει, μιλήστε με τον κτηνίατρο για έναν ενδελεχή έλεγχο της υγείας του.
Το συγκεκριμένο άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του allaboutpets.gr για τους έγκριτους συνεργάτες του Epiloges.tv. Τους ευχαριστούμε θερμά! Μπαίνετε καθημερινά στην ιστοσελίδα για να ενημερώνεστε για θέματα συμπεριφοράς και καθημερινότητας του σκύλου ή της γάτας σας!