Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν χαϊδεύετε το σκύλο σας στο κεφάλι, αυτός σηκώνει το κεφάλι του εκείνη τη στιγμή και μάλιστα έρχεται σε οπτική επαφή μαζί σας; Αλλά γιατί το ... Περισσότερα

Γιατί τα σκυλιά σηκώνουν το κεφάλι τους όταν τα χαϊδεύετε; Απαντήσεις και συμβουλές

Epiloges Press

Epiloges Press

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν χαϊδεύετε το σκύλο σας στο κεφάλι, αυτός σηκώνει το κεφάλι του εκείνη τη στιγμή και μάλιστα έρχεται σε οπτική επαφή μαζί σας; Αλλά γιατί το κάνουν αυτό;

Τα σκυλιά αντιδρούν διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές οι σκύλοι σηκώνουν το κεφάλι τους για να ελέγξουν τι συμβαίνει γύρω τους, ενώ μερικοί σηκώνουν το κεφάλι τους ακόμη και για να μυρίσουν λιχουδιές. Αν ο σκύλος σας φοβάται να τον αγγίζουν από ψηλά, δοκιμάστε να τον ξύσετε κάτω από το πηγούνι ή επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε κάποιο πρόβλημα σωματικού πόνου.

Σκύλοι και γλώσσα του σώματος

Η επικοινωνία μεταξύ των σκύλων γίνεται συχνά μέσω της γλώσσας του σώματος. Οι σκύλοι είναι σε θέση να κατανοήσουν ορισμένες από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε συχνά ως εντολές συμπεριφοράς, αλλά η κατανόηση της γλώσσας του σώματός τους είναι σημαντική για να κατανοήσουμε ορισμένα από τα συναισθήματά τους. Η γλώσσα του σώματος δεν περιλαμβάνει μόνο συμπεριφορές όπως το κούνημα της ουράς, αλλά και πιο λεπτές κινήσεις όπως η επαφή με τα μάτια και οι εκφράσεις του προσώπου. Ένας σκύλος που σηκώνει το κεφάλι του για να κοιτάξει το χέρι ή το πρόσωπό σας μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση, να είναι περίεργος ή να προσπαθεί να καταλάβει καλύτερα τι συμβαίνει.

Αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι δεν είναι πολύ καλοί στο να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων και να κοιτούν τα χέρια τους. Οι χειριστές κάνουν τους σκύλους να κοιτάζουν τα χέρια τους, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, και αυτό μπορεί να συμβεί και στην εκπαίδευση των χειροσήμων. Επιπλέον, οι ανταμοιβές που δίνουν οι κηδεμόνες στους σκύλους για καλή συμπεριφορά βρίσκονται συνήθως στα χέρια τους, οπότε οι σκύλοι μπορεί να συσχετίσουν τα ακροδάχτυλα με την τροφή και να την κοιτάξουν ή να φτάσουν γι’ αυτήν.

Κλίση του κεφαλιού, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνει τον σκύλο να αντιλαμβάνεται καλύτερα το περιβάλλον του. Ειδικά σε σκύλους με μακριά μουσούδα, μπορεί να τους είναι δύσκολο να δουν κοντινά αντικείμενα.

Άγγιγμα στο κεφάλι

Μερικά σκυλιά χαίρονται να τα χαϊδεύουν στο κεφάλι, άλλα φοβούνται και απομακρύνονται. Αν ένας σκύλος τρέμει μόνο και μόνο από το άγγιγμα στο κεφάλι, μπορεί να έχει κακοποιηθεί. Σκύλοι με τραυματισμούς ή ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί επίσης να αποφεύγουν να αγγίζουν το κεφάλι τους επειδή νιώθουν πόνο.

Advertisement
MEGA

Σε ορισμένα σκυλιά επίσης δεν αρέσει να τα αγγίζουν σε αυτή την περιοχή, όπως το στομάχι, τα πλευρά ή ο λαιμός, ακόμη και αν τους αρέσει να τα χαϊδεύουν σε άλλες περιοχές.

Αν δεν γνωρίζετε καλά το σκύλο σας, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να τον αγγίζετε πάνω από το κεφάλι του. Επίσης, προσπαθήστε να αγγίζετε την περιοχή κάτω από τις κνήμες του, όχι πάνω από το κεφάλι του.

Πηγή petkeepers.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο