Ο κίνδυνος της νόσου εντείνεται από την κυκλοφορία του ιού στα άγρια πτηνά και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών

Ενημέρωση για τη Γρίπη των Πτηνών: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Epiloges Press

Epiloges Press

Σας γνωρίζουμε ότι επιβεβαιώθηκε εκ νέου εστία γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ ο ιός εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κίνδυνος της νόσου εντείνεται από την κυκλοφορία του ιού στα άγρια πτηνά και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών. Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού στα άγρια πτηνά οδηγεί άμεσα σε κρούσματα σε εκτροφές πουλερικών (όρνιθες, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες), ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε θηλαστικά (π.χ. μηρυκαστικά, μινκ, αιλουροειδή). Οι ανοικτού τύπου εκτροφές (οικόσιτα, ελευθέρας βοσκής και βιολογικά) κινδυνεύουν περισσότερο. Τα πουλερικά που εκτρέφονται σε αποκλειστικά κλειστού τύπου εγκαταστάσεις μολύνονται, όταν τα μέτρα βιοασφάλειας είναι ανεπαρκή. 

Για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, συστήνεται η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης από όλους.

1. Βασικές Οδηγίες για Όλους τους Κατόχους Πουλερικών

Όλοι οι κάτοχοι πουλερικών (από πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έως τις οικόσιτες εκτροφές), οφείλουν να εφαρμόσουν τα παρακάτω μέτρα:

  1. Υποχρεωτικός Περιορισμός σε Κλειστούς Χώρους: Απαγορεύεται αυστηρά η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές με μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων άγριων πτηνών. Ο κανόνας αυτός ισχύει για όλες τις εκτροφές, συμπεριλαμβανομένων των εκμεταλλεύσεων ελεύθερης βοσκής και βιολογικής παραγωγής, με εξαίρεση εκείνες που διαθέτουν «πιλοτές», ώστε να αποτρέπεται η άμεση ή έμμεση επαφή τους με άγρια πτηνά και οι εκτροφές να είναι πλήρως στεγανοποιημένες.
  2. Σύσταση για Όλους: Ακόμα και για τις περιοχές όπου ο περιορισμός δεν είναι υποχρεωτικός, συνιστάται η διατήρηση όλων των πουλερικών σε κλειστούς, προστατευμένους χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επαφής με μολυσμένα μεταναστευτικά πτηνά.
  3. Ενίσχυση της Βιοασφάλειας, με αυστηρή και σχολαστική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας στην εκτροφή, όπως αναφέρονται στην Ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/poulerika/metra_bioasfaleia_pthnon240424.pdf

Η συνεπής εφαρμογή τους προστατεύει τα πουλερικά από την εισαγωγή του ιού και αποτελεί ευθύνη όλων των παραγωγών.

2. Οδηγίες για Κυνηγούς, Δασικούς υπαλλήλους, Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, Κέντρα Περίθαλψης, Φορείς Διαχείρισης & Πολίτες

Εάν εντοπίσετε ύποπτα περιστατικά, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Advertisement
MEGA
  • Τι να προσέξετε: Εντοπισμό νεκρών, ημιθανών, τραυματισμένων ή εμφανώς άρρωστων άγριων πτηνών (π.χ. με ασυνήθιστη συμπεριφορά).
  • Τι να κάνετε: Ειδοποιείστε άμεσα την αρμόδια τοπική κτηνιατρική υπηρεσία.
  • Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην αγγίζετε, μην πλησιάζετε και σε καμία περίπτωση μην μετακινείτε τα πτηνά από το σημείο που τα βρήκατε.

Η προστασία δεν αφορά μόνο τα πτηνά, καθώς ο ιός μπορεί να επηρεάσει και άλλα είδη ζώων, θέτοντας ευρύτερα ζητήματα δημόσιας υγείας.

  1. Γενική Ενημέρωση: 
  • Η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α, ο οποίος διαφοροποιείται περαιτέρω σε υπότυπους ανάλογα με τους συνδυασμούς των δύο πρωτεϊνών Η και Ν της επιφάνειάς του. Στα πτηνά μπορεί να ανευρεθούν όλοι οι γνωστοί συνδυασμοί, ωστόσο όταν μιλάμε για «ιούς της γρίπης των πτηνών» αναφερόμαστε σε εκείνους τους υπότυπους του ιού της γρίπης τύπου Α που απαντώνται συχνότερα στα πτηνά και μπορούν να προκαλέσουν νόσο σε αυτά. Κάποιοι από τους εν λόγω υπότυπους (π.χ. Η5Ν1, Η7Ν7 κ.λπ.) λιγότερο συχνά μπορούν να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόμα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά. 
  • Η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών είναι πολύ μεταδοτική και χαρακτηρίζεται από αιφνίδιους θανάτους των πτηνών, έντονα αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου και κυάνωση λειριών και καλλαίων. Η θνητότητα μπορεί να ανέλθει και στο 100%
  • Όλα τα είδη πτηνών μπορούν να νοσήσουν, αλλά τα εκτρεφόμενα πουλερικά, κυρίως ινδόρνιθες, νήσσες, χήνες και όρνιθες, είναι τα πιο ευαίσθητα. Τα άγρια πτηνά και ιδιαίτερα τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λπ.) φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α χωρίς τις περισσότερες φορές να νοσούν.

4. Η συμβολή κάθε πολίτη είναι καθοριστική και συνοψίζεται σε δύο βασικές κινήσεις:

  1. Προστατεύστε τα πουλερικά σας, διατηρώντας τα σε κλειστούς και ασφαλείς χώρους, μακριά από κάθε πιθανή επαφή με άγρια πτηνά.
  2. Ειδοποιήστε αμέσως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για κάθε νεκρό ή εμφανώς άρρωστο άγριο πτηνό που θα εντοπίσετε.

Η άμεση αντίδραση και η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αποτελούν τα ισχυρότερα εργαλεία που διαθέτουμε για να θωρακίσουμε τη χώρα και τις εκτροφές μας απέναντι στη νόσο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video

Σχολιάστε

8 − 3 =