Ο Τζο Μπάιντεν θα δει σήμερα στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, για να συζητηθεί το αίτημά του, ανικανοποίητο επί μήνες, να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια ... Περισσότερα

Η αμερικανική βοήθεια σε Ουκρανία και Ισραήλ στη σημερινή συνάντηση του Μπάιντεν με τους ηγέτες του Κογκρέσου

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Ο Τζο Μπάιντεν θα δει σήμερα στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, για να συζητηθεί το αίτημά του, ανικανοποίητο επί μήνες, να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του χθες Τρίτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί τον επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, άλλα ηγετικά στελέχη των κοινοβουλευτικών ομάδων των δυο παρατάξεων, καθώς και προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Το αίτημα για την παροχή βοήθειας, που περιλάμβανε επίσης κεφάλαια για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό, θα όφειλε να αποτελεί «προτεραιότητα» για το Κογκρέσο, έκρινε η Καρίν Ζαν-Πιερ κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών χθες.

Ο κ. Μπάιντεν ζητεί να εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να συνεχίσει να παρέχεται στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, για να υποστηριχθεί η Ταϊβάν, καθώς και να ενισχυθούν τα μέσα της ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων και τους μετανάστες στην αμερικανομεξικανική μεθόριο.

Αν δεν περάσει τη νέα χρηματοδότηση το Κογκρέσο, οι ΗΠΑ -ο κυριότερος υποστηρικτής του Κιέβου- δεν μπορούν να τού προσφέρουν επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό, ούτε οικονομική βοήθεια.

Το πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που ανακοινώθηκε την 27η Δεκεμβρίου ήταν «το τελευταίο» με δεδομένη την εγκεκριμένη χρηματοδότηση και «δεν προετοιμάζεται άλλο», θύμισε στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων στην προεδρία ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι.

Πάντως για την κυρία Ζαν-Πιερ, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση».

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν σκλήρυνση της πολιτικής της Ουάσιγκτον στο μεταναστευτικό ζήτημα, κάτι που αποτελεί αναγκαία συνθήκη γι’ αυτούς προκειμένου να εγκρίνουν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία· οι πιο ακραίοι εξ αυτών ωστόσο θέλουν να σταματήσει η βοήθεια στο Κίεβο σε κάθε περίπτωση.

Το ζήτημα είναι λεπτό για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία καθώς θα διεκδικήσει νέα θητεία τον Νοέμβριο.

Υποσχόταν περισσότερη «ανθρωπιά» από τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στη ραγδαία αύξηση των αφίξεων στα σύνορα ΗΠΑ/Μεξικού.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είναι καίρια για την Ουκρανία, όμως στις ΗΠΑ, όπως και αλλού, το πρόβλημα της «κόπωσης» του πολιτικού προσωπικού και της κοινής γνώμης μοιάζει να μεγεθύνεται καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία μοιάζει να έχει κολλήσει σε κινούμενη άμμο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας χθες Τρίτη στο φόρουμ του Νταβός, ζήτησε από τη Δύση να συνεχίσει την υποστήριξή της στο Κίεβο για να αποκρουστεί το «αρπακτικό» που είναι κατ’ αυτόν ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποθέωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για τον Ζαφείρη

25/08/25 4:43 μμ

Αποθέωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για τον Ζαφείρη

Δεν εμπλέκεται η Βάσω Μαζωνάκη στην αίτηση εγκλεισμού του τραγουδιστή, λέει η οικογένειά του

25/08/25 4:38 μμ

Δεν εμπλέκεται η Βάσω Μαζωνάκη στην αίτηση εγκλεισμού του τραγουδιστή, λέει η οικογένειά του

Φανουρόπιτα παραδοσιακή με 9 υλικά

25/08/25 4:32 μμ

Φανουρόπιτα παραδοσιακή με 9 υλικά

Γιατί ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει κερί

25/08/25 4:29 μμ

Γιατί ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει κερί

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

25/08/25 4:24 μμ

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

25/08/25 3:18 μμ

Βουλή: Στο γραφείο του πρωθυπουργού διαβιβάζεται το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη για προ ημερησίας για την Παλαιστίνη

2 superfoods για νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές

25/08/25 3:14 μμ

2 superfoods για νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές

Χουρμάδες: Γιατί αξίζει να βάλεις στη διατροφή σου το γλυκό superfood

25/08/25 3:10 μμ

Χουρμάδες: Γιατί αξίζει να βάλεις στη διατροφή σου το γλυκό superfood

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη θρησκευτική πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

25/08/25 3:03 μμ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη θρησκευτική πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Κόρινθος: Έκλεψε πάνω από 450 κιλά τσιπούρες ιχθυοτροφείου για να τις πωλήσει σε ψαράδικο

25/08/25 2:59 μμ

Κόρινθος: Έκλεψε πάνω από 450 κιλά τσιπούρες για να τις πωλήσει σε ψαράδικο

Ανδρουλάκης: Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητάει να συγκληθεί η Ολομέλεια για να συζητηθεί η κατάσταση στην Παλαιστίνη

25/08/25 2:52 μμ

Ανδρουλάκης: Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητάει να συγκληθεί η Ολομέλεια για να συζητηθεί η κατάσταση στην Παλαιστίνη

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία για εμπορική λειτουργία η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

25/08/25 2:45 μμ

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία για εμπορική λειτουργία η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής