Η Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην 9η Διεθνή Διάσκεψη "Our Ocean Conference" (OCC-9

Advertisement

Τελευταία Νέα

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην 9η Διεθνή Διάσκεψη “Our Ocean Conference” (OCC-9). Η Ελλάδα είχε αναλάβει τη φετινή διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 15-17 Απριλίου.
Στην εισήγησή της στο πάνελ “Sustainable Tourism- Sustainable Blue Economy”, η κα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα στο Παρατηρητήριο για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο, στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων με όρους εξοικονόμησης ενέργειας και προσβασιμότητας, στον καταδυτικό τουρισμό αλλά και στην προσβασιμότητα στις παραλίες για όλους.
Η υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε ότι μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού είναι η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και η ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την προσφορά εμπειριών υψηλής ποιότητας στον επισκέπτη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ακόμα, αναφέρθηκε στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού, που από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά, αλλά και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να θεσπίσει ένα ειδικό καθεστώς για 200 παραλίες σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, όπου θα εμποδίζεται κάθε εμπορική εκμετάλλευση.
Σε ερώτηση που της τέθηκε αναφορικά με τη συμβολή του τουρισμού κρουαζιέρας σε σχέση με τις προτεραιότητες του 9ου Our Ocean Conference, η Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εκτεταμένη ακτογραμμή και μεγάλο αριθμό νησιών, αρκετά διαφορετικά το ένα από το άλλο, με συνεχώς αυξανόμενη ροή τουριστών κρουαζιέρας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Επιβάλλεται να διευρύνουμε αυτές τις ευκαιρίες κρουαζιέρας με βιώσιμο τρόπο, παρέχοντας ποιότητα εμπειρίας σε διάφορους τύπους προορισμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ταυτότητα και τη λειτουργία τους, καθώς και διασφαλίζοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Στο ίδιο ζήτημα, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει ως στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη θέσπιση κανόνων για τη διάχυση ευκαιριών για πιθανούς νέους τόπους ενδιαφέροντος για προσέλκυση κρουαζιέρας αλλά και τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την κρουαζιέρα και τη διαχείρισή της, ως μέρος του εθνικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι «η αγορά κρουαζιέρας θα πρέπει να επιδιώκει συνεργατικά την διάχυση των προορισμών και να την προωθεί. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι ο σύγχρονος τουρίστας έχει πλέον ειδικά ενδιαφέροντα, ισχυρή περιβαλλοντική και πολιτιστική συνείδηση και αναζητά ποιότητα και ποικιλομορφία στην ταξιδιωτική εμπειρία».
Κλείνοντας, η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στα Gr-Eco Islands, με αφορμή την επίσκεψη της στην Τήλο με τον Πρωθυπουργό, και σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία έχει ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς το νησί ανακυκλώνει το 90% των απορριμμάτων, ενώ έκανε μνεία και στη Χάλκη όπου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάρκο που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.
Στη συνέχεια, η Υπουργός Τουρισμού παραβρέθηκε σε γεύμα με την παρουσία της Α.Ε. Πρίγκηπα Αλβέρτο του Μονακό και άλλων αξιωματούχων. Στη διάρκεια της ομιλίας της ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας μας για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο και επεσήμανε τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η συλλογή δεδομένων και η ανάλυση τους για την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.
Η κα Κεφαλογιάννη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και πολιτικών, δημιουργούμε τις συνθήκες για μία νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό. Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος εστιάζοντας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, στα ποιοτικά στοιχεία και θεσπίζοντας κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας.

Advertisement

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:22 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

04/08/25 9:20 μμ

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

Σε 1,5 τρισ. δολάρια υπολογίζεται το κόστος των πλαστικών για την υγεία

04/08/25 9:25 μμ

Σε 1,5 τρισ. δολάρια υπολογίζεται το κόστος των πλαστικών για την υγεία

Κεντρική Μακεδονία: 122 καμπάνες για μη χρήση κράνους σε μηχανές και πατίνια σε μία εβδομάδα - video

04/08/25 9:10 μμ

Κεντρική Μακεδονία: 122 καμπάνες για μη χρήση κράνους σε μηχανές και πατίνια σε μία εβδομάδα – video

Πώς να μην κολλάει το ψάρι στη σχάρα – Εύκολο tip με λεμόνι

04/08/25 9:25 μμ

Πώς να μην κολλάει το ψάρι στη σχάρα – Εύκολο tip με λεμόνι

Μεταναστευτικές Ροές στη Δομή Κλειδιού – Ερωτήματα που Απαιτούν Απαντήσεις

04/08/25 9:00 μμ

Μεταναστευτικές Ροές στη Δομή Κλειδιού – Ερωτήματα που Απαιτούν Απαντήσεις

Όταν το σπίτι φιλοξενεί την τέχνη: Πώς να χτίσετε έναν χώρο με ψυχή

04/08/25 8:59 μμ

Όταν το σπίτι φιλοξενεί την τέχνη: Πώς να χτίσετε έναν χώρο με ψυχή

Αικ.Τζιούρα: "Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες"

04/08/25 8:53 μμ

Αικ.Τζιούρα: “Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες”

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι - video

04/08/25 8:48 μμ

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι – video

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

04/08/25 8:37 μμ

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών