Τιμές… προ ενεργειακής κρίσης εμφάνισαν στα τιμολόγιά τους για τον μήνα Φεβρουάριο οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος: Με φόντο τη σημαντική αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής κατά τον προηγούμενο μήνα, τα κόστη ... Περισσότερα

Η παγίδα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος – Πώς το κόστος μπορεί να εκτιναχθεί περισσότερο από 60%

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τιμές… προ ενεργειακής κρίσης εμφάνισαν στα τιμολόγιά τους για τον μήνα Φεβρουάριο οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος: Με φόντο τη σημαντική αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής κατά τον προηγούμενο μήνα, τα κόστη «φαντάζουν» λογικά. Εντούτοις οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς στα «ψιλά γράμματα» των «χρωματιστών» τιμολογίων υπάρχουν και «κρυφές χρεώσεις» που εκτινάσσουν το κόστος του ρεύματος έως και 60% υψηλότερα από αυτό που πιστεύει ο πελάτης πως θα πληρώσει.

Advertisement
 

Ακόμη και αν ανήκει στο ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να το «ψάξει», καθώς οι τιμές οι οποίες έχουν καθοριστεί από τον εκάστοτε πάροχο, είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τιμές έπειτα από έκπτωση, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποια είναι η «παγίδα» που κρύβουν τα νέα τιμολόγια

Μεγάλο μέρος αυτής της έκπτωσης καταλαμβάνει η λεγόμενη «συνέπεια», δηλαδή το να πληρωθεί ο λογαριασμός μέσα στις προθεσμίες. Έτσι, εάν κάποιος αμελήσει να πληρώσει στην ώρα του τα ποσά που του αναλογούν, ξαφνικά θα βρεθεί να εξοφλεί «φουσκωμένο» ακόμη και περισσότερο από 60% λογαριασμό.

Και αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα στις περιπτώσεις που κάποιος καταναλωτής έχει επιλέξει «πράσινο» τιμολόγιο ΜΕ αντίτιμο 0,13 €/kWh, τιμή η οποία χορηγείται με την προϋπόθεση να είναι συνεπής στην εξόφληση του λογαριασμού του.

Έτσι, εάν καθυστερήσει ακόμη και μία ημέρα να τον πληρώσει μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με… δυσάρεστες εκπλήξεις αφού το κόστος ενδέχεται να ανέβει ακόμη και στα 0,21 €/kWh, δηλαδή 61% υψηλότερα.

Προσοχή, λοιπόν θα πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές σε τέτοιου είδους «παγίδες», καθώς θα πρέπει να το «ψάχνουν» αρκετά για το τι είδους τιμολόγιο θα πρέπει να επιλέξουν στο μέλλον.

Τις τιμές των «χρωματιστών» τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από όλους τους παρόχους μπορούν να παρακολουθούν οι καταναλωτές μέσα απ’ τη σχετική πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Συγκεκριμένα, στην σελίδα https://invoices.rae.gr/oikiako/ οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν το είδος τιμολογίου (το «ειδικό» αντιστοιχεί στο λεγόμενο «πράσινο») για να ενημερώνονται για την τιμή της κιλοβατώρας.

Τι τιμές έδωσαν οι πάροχοι για τον Φεβρουάριο

Με φόντο τη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τον προηγούμενο μήνα, η οποία κινήθηκε κάτω από 100 ευρώ/ανά μεγαβατώρα, οι πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν τιμολόγια για τον μήνα Φεβρουάριο.

Η έκπτωση συνέπειας διατηρείται σε έξι παρόχους. Χρέωση νυχτερινού τιμολογίου διαθέτει η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η ΔEΗ ανακοίνωσε τελική τιμή χρέωσης 12,8 λεπτά μειωμένη κατά 12% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η χρέωση για πάνω από 500 κιλοβατώρες είναι 13,76 λεπτά, ενώ για τη νύχτα είναι στα 10,32 λεπτά. Αυτό τον μήνα δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός διακύμανσης.

Αναλυτικά:

Advertisement
ΔΕΗ

Η Protergia ανακοίνωσε τελική τιμή προμήθειας 14 λεπτά.
Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τελική τιμή προμήθειας 13,924 λεπτά.
Η Elpedison τελική χρέωση στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 14,64 λεπτά για τις παραπάνω κιλοβατώρες.
Η NRG ανακοίνωσε τελική τιμή προμήθειας 12,4 λεπτά.
Η Ελινόιλ ανακοίνωσε πράσινο τιμολόγιο στα 11,798 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η Φυσικό Αέριο ανακοίνωσε ειδικό τιμολόγιο στα 12,688 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η Volton ανακοίνωσε ειδικό τιμολόγιο στα 12,476 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
H ZENIΘ ανακοίνωσε ειδικό τιμολόγιο στα 14,468 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η Volterra ανακοίνωσε τελική χρέωση στα 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η Solar Energy ανακοίνωσε τελική χρέωση 13,975 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
ΗWE ENERGY ανακοίνωσε τελική χρέωση 14,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Τα τιμολόγια ρεύματος έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των παρόχων, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απώλεια της έκπτωσης συνέπειας μπορεί να φέρει αύξηση που ξεπερνά και το 60%.

Το πάγιο παρέμεινε έως 5 ευρώ τον μήνα για όλες τις εταιρείες. Επίσης, σε τέσσερις παρόχους ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός.

Στα «πράσινα» τιμολόγια υπάρχει ένας μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος δεν ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι εντός των ορίων (Lu και Ll) που έχει ορίσει ο εκάστοτε προμηθευτής.

πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα