Οι ενήλικες που νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 έχουν υψηλότερο ποσοστό θανάτου από εκείνους που νοσηλεύονται με εποχική γρίπη, παρόλο που η Όμικρον θεωρείται λιγότερο θανατηφόρα από τα ... Περισσότερα

Η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι ενήλικες που νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 έχουν υψηλότερο ποσοστό θανάτου από εκείνους που νοσηλεύονται με εποχική γρίπη, παρόλο που η Όμικρον θεωρείται λιγότερο θανατηφόρα από τα στελέχη Δέλτα και Άλφα του ίδιου ιού, αναφέρει έρευνα. Τα α

ποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (15-18 Απριλίου) στην Κοπεγχάγη.

Στη μελέτη του δρ. Άλαα Ατάμνα και των συνεργατών του από το Ιατρικό Κέντρο Rabin στο Νοσοκομείο Belinison του Ισραήλ διαπιστώνεται ότι οι ενήλικες που νοσηλεύτηκαν με γρίπη είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με Όμικρον.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 167 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη Covid-19 (μέση ηλικία 71 ετών, το 58% άνδρες) και 221 ασθενείς με λοίμωξη από γρίπη (μέση ηλικία 65 ετών, το 41% άνδρες) κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021 και του Ιανουαρίου 2022. Συνολικά 63 ασθενείς πέθαναν εντός 30 ημερών, 19 που εισήχθησαν με γρίπη (9%) και 44 που νοσηλεύτηκαν με Όμικρον (26%).

Advertisement
Babis

Οι αναπνευστικές επιπλοκές και η ανάγκη για υποστήριξη με οξυγόνο και μηχανικό αερισμό ήταν πιο συχνές στα περιστατικά Όμικρον από ό,τι στην εποχική γρίπη. Επίσης, οι ασθενείς με Όμικρον είχαν περισσότερες συννοσηρότητες, χρειάζονταν περισσότερη βοήθεια για την εκτέλεση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής και ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, ενώ αντίθετα το άσθμα ήταν πιο συχνό σε όσους νοσηλεύονταν με γρίπη.

«Ένας πιθανός λόγος για το υψηλότερο ποσοστό θανάτου από την Όμικρον είναι ότι οι ασθενείς που εισήχθησαν με Όμικρον ήταν μεγαλύτερης ηλικίας με πρόσθετες σημαντικές υποκείμενες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος», λέει ο δρ. Ατάμνα και προσθέτει ότι επιπλέον διαφορά συνίσταται στο ότι «ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 ήταν πολύ χαμηλότερος μεταξύ των ασθενών με Όμικρον». Ο ίδιος σημειώνει ότι «υπάρχει ένα βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι το οποίο είναι πιθανό να αλλάξει την πορεία και των δύο επιδημιών, να εμβολιάζονται για γρίπη και για Covid-19, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια και επίσης διεξήχθη σε ένα νοσοκομείο στο Ισραήλ οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν εφαρμογή σε άλλες χώρες και πληθυσμούς. Τέλος, η μελέτη περιελάμβανε μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς, οπότε δεν μπορούσε να εκτιμηθεί το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών στον συνολικό αριθμό των ασθενών που μολύνθηκαν.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ