Η πανδημία COVID-19, τουλάχιστον στα αρχικά της στάδια, χαρακτηρίστηκε από μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθυστερώντας δυνητικά την έγκαιρη αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Από την άλλη πλευρά, η λοίμωξη από SARS-CoV-2, ... Περισσότερα

Η συσχέτιση της COVID-19 με καρδιαγγειακά συμβάματα

Epilogestv

Epilogestv

Η πανδημία COVID-19, τουλάχιστον στα αρχικά της στάδια, χαρακτηρίστηκε από μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθυστερώντας δυνητικά την έγκαιρη αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Από την άλλη πλευρά, η λοίμωξη από SARS-CoV-2, ως συστηματικό νόσημα που μπορεί να επηρεάσει σειρά οργάνων, σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στις 5 Ιανουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές περιοδικό JAMA Health Forum σχετικά με την επιδημιολογία και τα χαρακτηριστικά των οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από το Harvard Pilgrim Health Care στο οποίο είναι ασφαλισμένοι πάνω από 1 εκατομμύριο μέλη στην περιοχή της Νέας Αγγλίας (Μασαχουσέτη, Νιου Χαμσάιρ, Μέιν, Κονέκτικατ) στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα αφορούσαν τις νοσηλείες για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη χρονική περίοδο από το Μάρτιο 2017 έως τον Δεκέμβριο 2021. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, επεισόδια συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, στηθάγχης και παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου.

Τα σύνθετα, οξέα καρδιαγγειακά συμβάματα μειώθηκαν κατά την αρχική φάση της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020 κατά 26,6%. Τα ποσοστά παρέμειναν κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα τον Μάρτιο του 2021 (-9,6%) και τον Δεκέμβριο του 2021 (-19,8%). Οι νοσηλείες για εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν αρχικά κατά 27,0%, παρέμειναν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τον Φεβρουάριο του 2021 (-11,8%) και ήταν χαμηλότερες από τα αναμενόμενα επίπεδα τον Δεκέμβριο του 2021 (-27,3%). Οι νοσηλείες για έμφραγμα του μυοκαρδίου μειώθηκαν αρχικά κατά 27,8%, αλλά δεν διέφεραν στατιστικά από τα αναμενόμενα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2021. Τα επεισόδια συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας μειώθηκαν αρχικά κατά 26,1%, ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα τον Μάρτιο του 2021 (-15,8%) και ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έως τον Δεκέμβριο του 2021 (-22,1%). Τα επεισόδια στηθάγχης ακολούθησαν παρόμοιες τάσεις διαρκούς μείωσης, ενώ τα επεισόδια παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου δεν διέφεραν σημαντικά από τα αναμενόμενα μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Συνολικά, η πανδημία COVID-19 δεν συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμη αύξηση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μεταξύ ασφαλισμένων κατοίκων της Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ, αλλά, αντίθετα, εντοπίστηκαν διαρκείς μειώσεις στα επεισόδια παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και στηθάγχης.

Οι πιθανοί λόγοι που εξηγούν αυτές τις τάσεις είναι:

έλλειψη προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 21 μηνών της μελέτης (για παράδειγμα φόβος να μην κολλήσουν),

οι καρδιαγγειακοί θάνατοι να γίνουν εκτός του ιατρικού συστήματος (π.χ. στο σπίτι),

Advertisement
Babis

θάνατοι ατόμων από COVID-19, ενώ ταυτόχρονα διατρέχουν κίνδυνο για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα,

μείωση της υπερδιάγνωσης λόγω της χαμηλότερης προσέλευσης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών,

διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας στο σπίτι και των άλλων νοσημάτων στο σπίτι.

Η παρούσα μελέτη, σε συνδυασμό με άλλες μελέτες δείχνει ότι στις ΗΠΑ άλλες πολιτείες είχαν αύξηση και άλλες μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το πιο σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υγείας είναι να διευκολύνουν την πρόσβαση στα συστήματα υγείας ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλα σοβαρά νοσήματα που χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης, κατά τη διάρκεια περιόδων περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη (όπως για παράδειγμα στην πρώτη περίοδο της πανδημίας).

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

13/01/26 9:31 πμ

Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» - «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

13/01/26 9:26 πμ

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» – «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

13/01/26 9:19 πμ

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

13/01/26 8:43 πμ

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

 Πετρέλαιο: Σε λειτουργία μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

13/01/26 8:38 πμ

 Πετρέλαιο: Σε λειτουργία μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

13/01/26 8:32 πμ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

13/01/26 8:26 πμ

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε - "Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς"

13/01/26 8:15 πμ

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε – “Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς”

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο