Οι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι ξεκίνησαν διαδικασία για την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον οποίο κατηγορούν ότι ευθύνεται για τη μεταναστευτική κρίση στα ... Περισσότερα

ΗΠΑ: Διαδικασία αποπομπής του υπ. Εθνικής Ασφάλειας ξεκίνησαν οι Ρεπουμπλικάνοι

Epilogestv

Epilogestv

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι ξεκίνησαν διαδικασία για την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον οποίο κατηγορούν ότι ευθύνεται για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που σχεδόν 10.000 παράτυποι μετανάστες διασχίζουν καθημερινά τα αμερικανικά σύνορα από το Μεξικό, με το θέμα να κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα των ΗΠΑ λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση ανθρωπιστική καταστροφή και κατηγορούν τον Μαγιόρκας ότι ευθύνεται για αυτήν.

«Η έρευνά μας κατέδειξε ξεκάθαρα ότι αυτή η κρίση οφείλεται στις αποφάσεις του υπουργού και στην άρνησή του να εφαρμόσει τους νόμους που έχει υιοθετήσει το Κογκρέσο», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Μαρκ Γκριν πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Πρέπει να λογοδοτήσει για την ανικανότητά του να σεβαστεί τον όρκο του», τόνισε.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

«Από τότε που βρίσκεται στην εξουσία ο (Αμερικανός) πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν, η κυβέρνηση δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να προστατεύσει τα σύνορα», κατήγγειλε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

«Το είδαμε με τα μάτια μας, άνοιξαν τα σύνορα για όλον τον κόσμο», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Τέξας, μπροστά από τον ποταμό Ρίο Γκράντε που βρίσκεται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Διαπραγματεύσεις

Αντιμέτωπος με αυτές τις επικρίσεις ο Μαγιόρκας κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι «σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και τα χρήματα των φορολογούμενων» για «έναν πολιτικό ελιγμό».

Για να αποπεμφθεί από τη θέση του ο ομοσπονδιακός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας πρέπει η πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του ενώπιον της Γερουσίας, η οποία με τη σειρά της πρέπει να εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων την αποπομπή του.

Το σενάριο αυτό είναι πολιτικά αδύνατο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πολύ ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μειοψηφούν στη Γερουσία.

Η έναρξη της διαδικασίας αυτής ωστόσο αποτελεί ένα πλήγμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, την ώρα που οι αμερικανικές αρχές κατέγραψαν τον Δεκέμβριο 302.000 συλλήψεις μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ. Ωστόσο δεν απελάθηκαν όλοι αυτοί οι μετανάστες.

Ο Λευκός Οίκος και βουλευτές των δύο κομμάτων διαπραγματεύονται μια μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, με τους Ρεπουμπλικάνους να θέτουν ως όρο την αυστηροποίηση των αντιμεταναστευτικών μέτρων προκειμένου να εγκρίνουν την παροχή νέας βοήθεια στην Ουκρανία.

Advertisement
MEGA

Από τα σύνορα ο Τζόνσον ζήτησε από τον Μπάιντεν να επαναφέρει μέτρο που ίσχυε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του οποίου απαγορευόταν στους αιτούντες άσυλο να εισέρχονται στις ΗΠΑ μέχρι την ημέρα που θα εμφανίζονταν ενώπιον δικαστή για να εξεταστεί η υπόθεσή τους. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι χάρη σε αυτό το μέτρο θα μειωθούν κατά 70% οι παράνομες είσοδοι μεταναστών στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί δήμαρχοι της Νέας Υόρκης, του Ντένβερ και του Σικάγο – μεγάλες πόλεις στις οποίες έστειλε λεωφορεία με μετανάστες ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ– επίσης ασκούν πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο να αναλάβει άμεσα δράση.

Ο Άμποτ από την πλευρά του ενέκρινε τον Δεκέμβριο νόμο που επιτρέπει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης στην πολιτεία του να συλλαμβάνουν και να απελαύνουν τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό, κάτι που κανονικά μπορούν να πράττουν μόνο οι ομοσπονδιακές αρχές.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι προσέφυγε δικαστικά κατά του Τέξας, επισημαίνοντας ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

14/03/26 9:01 μμ

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

14/03/26 8:56 μμ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

14/03/26 8:54 μμ

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

14/03/26 8:48 μμ

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

14/03/26 8:41 μμ

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

14/03/26 8:35 μμ

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

14/03/26 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

14/03/26 8:21 μμ

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου - Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

14/03/26 8:16 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου – Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

14/03/26 8:12 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

14/03/26 8:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις

14/03/26 8:01 μμ

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις