Η ύπαρξη σκύλου στο σπίτι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του εκζέματος σε παιδιά που είναι γενετικά επιρρεπή στην πάθηση, όπως επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy. Το ... Περισσότερα

Η επαφή με κατοικίδιους σκύλους στην πρώιμη ηλικία μπορεί να καταπολεμήσει τον γενετικό κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος στα παιδιά

Epiloges Press

Epiloges Press

Η ύπαρξη σκύλου στο σπίτι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του εκζέματος σε παιδιά που είναι γενετικά επιρρεπή στην πάθηση, όπως επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy.

Advertisement
 

Το έκζεμα είναι μια δερματική διαταραχή με φαγούρα που προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς αλληλεπιδρούν οι δύο αυτές επιδράσεις.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Μπρίστολ, τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και το ερευνητικό ινστιτούτο Helmholtz του Μονάχου, εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 300.000 άτομα για να διερευνήσει αν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη εκζέματος μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 16 ευρωπαϊκές μελέτες για να εξετάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των 24 πιο σημαντικών γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με το έκζεμα και 18 περιβαλλοντικών παραγόντων της πρώιμης ζωής, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας και του πρώτου έτους ζωής του παιδιού.

Μια αρχική ανάλυση περισσότερων από 25.000 ατόμων κατέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ επτά περιβαλλοντικών παραγόντων (ιδιοκτησία σκύλου, μεγαλύτερα αδέλφια, ιδιοκτησία γάτας, θηλασμός, κάπνισμα, χρήση αντιβιοτικών και πρακτικές πλύσης) και τουλάχιστον μίας καθιερωμένης γενετικής παραλλαγής για το έκζεμα.

Στη συνέχεια διεξήγαν πρόσθετη ανάλυση σε μια μεγαλύτερη ομάδα σχεδόν 255.000 ατόμων. Η ισχυρότερη αλληλεπίδραση που βρέθηκε ήταν μεταξύ μιας περιοχής του κώδικα DNA που αύξανε τον κίνδυνο εκζέματος, αλλά σε παιδιά ή βρέφη των οποίων οι οικογένειες είχαν κατοικίδιο σκύλο, αυτός ο κίνδυνος εξαφανιζόταν. Οι εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι τα μοριακά σήματα που προέρχονταν από σκύλους και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργία, τελικά κατέστειλαν τη φλεγμονή του δέρματος.

Advertisement
Family Kitchen

Παρόμοια ήταν η επίδραση μεταξύ των μικρών παιδιών με τα μεγαλύτερα αδέλφια, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση.

Οι επιστήμονες υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε ποικιλία βακτηρίων σε μικρή ηλικία, μέσω επαφής με σκύλους και άλλα παιδιά, θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την προστατευτική επίδραση.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση της έκθεσης σε σκύλο στη θεραπεία του υπάρχοντος εκζέματος και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απόκτηση σκύλου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε ορισμένα παιδιά.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

12/11/25 6:47 μμ

Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

12/11/25 7:10 μμ

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας και της Επιστολής Προσφοράς για τη διαχείριση από τον OCCAR του Προγράμματος της Eυρω-Κορβέτας

12/11/25 7:09 μμ

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

12/11/25 7:05 μμ

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

12/11/25 7:04 μμ

Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

ΒΕΑ, ΒΕΘ και ΒΕΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους και δρομολογούν Πανελλαδικό Βιοτεχνικό Συνέδριο

12/11/25 7:00 μμ

ΒΕΑ, ΒΕΘ και ΒΕΠ ενώνουν τις δυνάμεις τους και δρομολογούν Πανελλαδικό Βιοτεχνικό Συνέδριο

Η SKY express συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Ντίσελντορφ

12/11/25 6:58 μμ

Η SKY express συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Ντίσελντορφ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι νέοι δεν στηρίζονται με λόγια αλλά με πράξεις, γιατί σας θέλουμε πρωταγωνιστές σε μία Ελλάδα που αλλάζει

12/11/25 6:56 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι νέοι δεν στηρίζονται με λόγια αλλά με πράξεις, γιατί σας θέλουμε πρωταγωνιστές σε μία Ελλάδα που αλλάζει

Champions League: Ο Άλβαρες ξεπέρασε Μέσι και Αγκουέρο (p)

12/11/25 6:55 μμ

Champions League: Ο Άλβαρες ξεπέρασε Μέσι και Αγκουέρο (p)

ΑΑΔΕ: Νέα έκδοση myDATA v1.0.12 - Δεν θα υποβάλλονται στοιχεία τιμολογίων την Πέμπτη 13/11 από 7:00 πμ έως 8:00 πμ λόγω αναβάθμισης

12/11/25 6:55 μμ

ΑΑΔΕ: Νέα έκδοση myDATA v1.0.12 – Δεν θα υποβάλλονται στοιχεία τιμολογίων την Πέμπτη 13/11 από 7:00 πμ έως 8:00 πμ λόγω αναβάθμισης

Κύπρος: Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών με επίκεντρο κοντά στην Πάφο - Δεν αναφέρθηκαν ζημιές

12/11/25 6:54 μμ

Κύπρος: Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών με επίκεντρο κοντά στην Πάφο – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές

Αποφυλακίζονται με όρους οι δύο μηχανικοί για τις υπερκοστολογήσεις έργων στην Εγνατία Οδό

12/11/25 6:53 μμ

Αποφυλακίζονται με όρους οι δύο μηχανικοί για τις υπερκοστολογήσεις έργων στην Εγνατία Οδό