Στη Μονοκκλησιά το έθιμο έφεραν το 1923 πρόσφυγες από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης. Με τα δρώμενα του εθίμου αυτού τιμάται η αναπαραγωγή, η γέννηση των παιδιών και η γυναίκα που τα φέρνει στον κόσμο. Κάθε χρόνο το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει στις 8 του Γενάρη με τις γυναίκες να αλλάζουν ρόλο και να αφήνουν τους άντρες να ασχοληθούν με τις δουλειές του σπιτιού.
Η γιορτή της Μπάμπως ή της μαμής είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε από τους κατοίκους της Ανατολικής Ρωμυλίας, που εγκαταστάθηκαν στην Θράκη και στην Μακεδονία.
Τελευταία Νέα
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο
Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» – «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»










