Η εταιρεία Medicago, θυγατρική της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Mitsubishi Tanabe Pharma, πρόκειται να καταθέσει έως το τέλος του 2021 αίτηση στις αρμόδιες Αρχές του Καναδά για να εγκρίνουν την κυκλοφορία ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η εταιρεία Medicago, θυγατρική της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Mitsubishi Tanabe Pharma, πρόκειται να καταθέσει έως το τέλος του 2021 αίτηση στις αρμόδιες Αρχές του Καναδά για να εγκρίνουν την κυκλοφορία ενός υποψήφιου εμβολίου της, κατά του κορονοϊού, το οποίο προέρχεται από ένα φυτό της οικογένειας του καπνού.

Advertisement
 

Εφόσον όντως εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο κατά της Covid-19 και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι φθηνότερο και πιο εύκολο στη μεταφορά και αποθήκευση του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Σημειωτέον ότι στην Medicago έχει μερίδιο 25% η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris.

Η ιαπωνική εταιρεία, με έδρα στην Οσάκα, αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια κατά του κορονοϊού να παραμείνει υψηλή στο μέλλον, καθώς νέα στελέχη του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Γι’ αυτό ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να διεισδύσει σε μια μεγάλη αγορά που μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca.

«Όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, δεν περιμένουμε η ζήτηση (για εμβόλια Covid-19) να εξαφανιστεί ξαφνικά, ενώ υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα αναφορικά με τις αναδυόμενες παραλλαγές. Πιστεύουμε ότι έχει αξία να επεκτείνουμε τις επιλογές μας για τα εμβόλια», δήλωσε ο Τοσιφούμι Τάντα, επικεφαλής ανάπτυξης εμβολίων της Mitsubishi Tanabe Pharma, σύμφωνα με τους “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”.

‘Εως σήμερα κανένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους. Όμως οι υπέρμαχοι αυτών των εμβολίων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ελκυστική λύση, επειδή τα φύλλα των φυτών μεγαλώνουν γρήγορα, κάτι που επιταχύνει την παραγωγική διαδικασία και μειώνει το κόστος παραγωγής των εμβολίων. Χάρη στην ταχύτερη ανάπτυξη τους επίσης, είναι δυνατό να δημιουργούνται με πιο γρήγορο ρυθμό προσαρμοσμένα εμβόλια ενάντια στα νέα παθογόνα στελέχη.

Ενώ ένα παραδοσιακό αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται περίπου οκτώ μήνες έως ένα έτος για να παραχθεί, το εμβόλιο της Medicago μπορεί να παραχθεί μέσα σε μόνο πέντε έως οκτώ εβδομάδες. Επιπλέον, τα φυτικά εμβόλια δεν χρειάζονται βαθιά ψύξη και της Medicago μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δύο έως οκτώ βαθμών Κελσίου.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Τάντα, το εμβόλιο είναι ασφαλές και, όπως έδειξε έως τώρα η διεθνής κλινική δοκιμή του, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Το φυτικό εμβόλιο ενσωματώνει σωματίδια παρόμοια με τον ιό, τα οποία τον μιμούνται μέσα στο σώμα, χωρίς να χρησιμοποιούν ζωντανό ιό.

Η Medicago, που συνεργάζεται με τη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία GSK, αναλύει ήδη τα δεδομένα της κλινικής φάσης 3 του υποψήφιου εμβολίου της κατά της Covid-19, που έγινε σε 24.000 εθελοντές σε Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία, Βραζιλία, Αργεντινή και Μεξικό. Επίσης άρχισε αυτό τον μήνα μια μικρότερη κλινική δοκιμή στην Ιαπωνία, όπου ελπίζει να υποβάλει αίτηση έγκρισης του εμβολίου της έως τον Μάρτιο του 2022.

Advertisement
Family Kitchen

Οι ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν έως τώρα μείνει πίσω στην ανταγωνιστική “κούρσα” ανάπτυξης εμβολίων Covid-19 και η Medicago φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα. Το ερώτημα όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι σε ποιον βαθμό το κοινό θα πειστεί να κάνει ένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο, από τη στιγμή που αυτά ποτέ δεν έχουν παραχθεί και δοκιμαστεί μαζικά.

Η Medicago σχεδιάζει να κατασκευάζει τα εμβόλια σε εργοστάσιο της στη Β.Καρολίνα των ΗΠΑ, με παραγωγικό δυναμικό περίπου 80 εκατομμυρίων δόσεων. Ένα νέο εργοστάσιό της στο Κεμπέκ του Καναδά θα λειτουργήσει το 2024, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα στο ένα δισεκατομμύριο δόσεις.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

Έστησε πάρτι η ΑΕΚ

23/10/25 9:55 μμ

Έστησε πάρτι η ΑΕΚ