Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Λευκορωσία, ο Νικολά ντε Μπουιγιάν ντε Λακόστ, εγκατέλειψε τη χώρα, όπως απαίτησε το Μινσκ δίνοντάς του προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε η αποστολή του χθες ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Λευκορωσία, ο Νικολά ντε Μπουιγιάν ντε Λακόστ, εγκατέλειψε τη χώρα, όπως απαίτησε το Μινσκ δίνοντάς του προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε η αποστολή του χθες Κυριακή.

«Ο πρεσβευτής Νικολά ντα Λακόστ έφυγε από τη Λευκορωσία σήμερα», διευκρίνισε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Η εκπρόσωπος δεν εξήγησε τον λόγο που το λευκορωσικό ΥΠΕΞ ζήτησε ο γάλλος πρεσβευτής να φύγει από τη χώρα.

Σύμφωνα με λευκορωσικά ΜΜΕ, απελάθηκε διότι δεν πήγε ποτέ να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Σε ανακοίνωσή της αναρτηθείσα στον ιστότοπό της, η πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκορωσία διαβεβαίωσε πως ο διπλωμάτης είχε υποβάλει την 8η Δεκεμβρίου 2020 «υπογεγραμμένο αντίτυπο των διαπιστευτηρίων του» στον υπουργό Εξωτερικών, τον Βλαντίμιρ Μακέι.

«Το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε ο πρεσβευτής να έχει φύγει πριν από τη 18η Οκτωβρίου», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής διπλωματικής αποστολής.

«Αποχαιρέτησε το προσωπικό και απηύθυνε βίντεο στον λευκορωσικό λαό, που θα μεταφορτωθεί αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) στον ιστότοπο της πρεσβείας», πρόσθεσε η ίδια.

Η Γαλλία – όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020, στις οποίες ο 67χρονος αρχηγός του κράτους εξασφάλισε 6η συναπτή θητεία. Η διαδικασία, στην οποία καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση εκτεταμένη νοθεία, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμμαχο της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν σειρά κυρώσεων στην κυβέρνηση του κ. Λουκάσενκα εξαιτίας της καταστολής της αντιπολίτευσης.

Αλλά ο αρχηγός του κράτους, που κατηγορεί δυτικές κυβερνήσεις ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις με την ελπίδα πως θα πυροδοτούσαν εξέγερση, αντιστέκεται στις κυρώσεις με την υποστήριξη και τις πιστώσεις της Μόσχας.

Η Λευκορωσία έχει διακόψει τις σχέσεις της και με άλλους ως πρότινος συνομιλητές της στη Δύση.

Τον Μάρτιο, απέλασε όλο το προσωπικό της πρεσβείας της Λετονίας, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή, επειδή οι λετονικές αρχές χρησιμοποίησαν σημαία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια αγώνα χόκεϊ επί πάγου.

Advertisement
Babis

Τον Αύγουστο, απέσυρε τη συναίνεσή της στον διορισμό της αμερικανίδας πρεσβεύτριας Τζούλι Φίσερ, που είχε επιβεβαιωθεί τον Δεκέμβριο. Θα ήταν η πρώτη απεσταλμένη των ΗΠΑ στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία που θα αναλάμβανε το πόστο από το 2008.

Έκτοτε, οι αρχές μπόρεσαν να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, φυλακίζοντας εκατοντάδες αντιπολιτευόμενους και κλείνοντας δεκάδες ΜΜΕ και ΜΚΟ. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης οδηγήθηκαν όλοι στη φυλακή ή αναγκάστηκαν να εξοριστούν.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο επέβαλε σε μια από τις κυριότερες μορφές της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, τη Μαρία Καλεσνίκοβα, ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Ήταν η μόνη από τους οργανωτές των διαδηλώσεων της περασμένης χρονιάς – στις οποίες συμμετείχαν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες – που απέμενε στη χώρα.

Η Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια, που η αντιπολίτευση και η Δύση θεωρούν τη νικήτρια των εκλογών στις οποίες αναμετρήθηκε με τον Αλεξάντρ Λουκάσενκα, έχει εξοριστεί στη γειτονική Λιθουανία.

Τη χρονιά που ακολούθησε τις εκλογές, ήρθε σε επαφές με ξένους ηγέτες, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση για να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στη Λευκορωσία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

01/02/26 11:05 μμ

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

01/02/26 10:59 μμ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό

01/02/26 10:52 μμ

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό