Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia υπέγραψε συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με έδρα την Δανία, εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος «CI New Markets Fund I» για την από κοινού συνεργασία (CIP 60% / MYTILINEOS 40%) για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα συν-αναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία.

Advertisement

Η CIP είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές και στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης. Διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτιμάται ότι μέσω του συνολικού «πράσινου» χαρτοφυλακίου της CIP,  θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά περίπου 10-11 εκατ. τόνους, ενώ θα ηλεκτροδοτούνται με βιώσιμο τρόπο περίπου 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες που θα επενδυθούν τα εν λόγω κεφάλαια.

Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – MYTILINEOS, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), μία κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων. Σε συνεργασία με την CIP, η COP εισφέρει  τεχνογνωσία που θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό στην βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η COP εργάζεται στενά με την Copenhagen Infrastructure Partners και από το 2015 ηγείται των εξελίξεων  σε πολυάριθμα υπεράκτια αιολικά έργα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Κορέα, το Βιετνάμ και αλλού.

Advertisement

Ο Γενικής Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia της MYTILINEOS κ. Ντίνος Μπενρουμπή δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών έργων και προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συνεργασία που θα ενισχύσει τόσο την ενεργειακή στρατηγική της MYTILINEOS, όσο και την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα.»

Ο Εταίρος του CIP Michael Hannibal δήλωσε«Η CIP είναι στην ευχάριστη θέση να ενώσει τις δυνάμεις της με τη MYTILINEOS στη νέα αγορά υπεράκτιων αιολικών έργων. Θα είναι μια αγορά δυναμική και ανυπομονούμε να εισφέρουμε την διεθνή εμπειρία μας στη συνεργασία με την MYTILINEOS για την ανάπτυξη αξιόπιστων έργων στην Ελλάδα».

Τα υπεράκτια αιολικά έργα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2040. Για να επιτύχει η Ελλάδα τους εθνικούς της στόχους, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα έγκαιρο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia της MYTILINEOS φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά σε ένα μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας και σε καινοτόμες εφαρμογές για ένα πιο «πράσινο» μέλλον για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή,  η Εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων ισχύος 1.48GW, καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανσέληνος με μουσική στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου - Κάλεσμα από την τοπική ΕΦ.Α. για «Φεγγαράδα με το Φως του Ολύμπου»

07/08/25 2:09 μμ

Πανσέληνος με μουσική στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου – Κάλεσμα από την τοπική ΕΦ.Α. για «Φεγγαράδα με το Φως του Ολύμπου»

KKE για ρηματική διακοίνωση Αιγύπτου: Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς εμπλέκει τη χώρα και τον λαό σε περιπέτειες

07/08/25 2:05 μμ

KKE για ρηματική διακοίνωση Αιγύπτου: Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς εμπλέκει τη χώρα και τον λαό σε περιπέτειες

Aποκάλυψη των διαδικτυακών ομάδων που κακοποιούν γάτες

07/08/25 2:06 μμ

Aποκάλυψη των διαδικτυακών ομάδων που κακοποιούν γάτες

Πτώση δέντρου στην Ερμού λόγω των ισχυρών ανέμων

07/08/25 1:46 μμ

Πτώση δέντρου στην Ερμού λόγω των ισχυρών ανέμων

Πυρηνική ενέργεια στη Σελήνη: Το πρόγραμμα «’Αρτεμις» από τη NASA

07/08/25 1:39 μμ

Πυρηνική ενέργεια στη Σελήνη: Το πρόγραμμα «’Αρτεμις» από τη NASA

Το «Dune: Μέρος 3» γυρίζεται σε φιλμ 65mm, μια ιστορική αλλαγή για το franchise

07/08/25 1:40 μμ

Το «Dune: Μέρος 3» γυρίζεται σε φιλμ 65mm, μια ιστορική αλλαγή για το franchise

Ν. Ανδρουλάκης: Πολιτική αλλαγή, για να τελειώσουμε με την ηθική και πολιτική παρακμή

07/08/25 1:27 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Πολιτική αλλαγή, για να τελειώσουμε με την ηθική και πολιτική παρακμή

Από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου δωρεάν αναλήψεις από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών - Θέσπιση εθνικού πλαφόν για τρίτους παρόχους

07/08/25 1:24 μμ

Από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου δωρεάν αναλήψεις από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών – Θέσπιση εθνικού πλαφόν για τρίτους παρόχους

Ένας πατέρας που έχασε τον γιο του εξαιτίας του υποσιτισμού πασχίζει να σώσει τα υπόλοιπα παιδιά του στη Γάζα

07/08/25 1:22 μμ

Ένας πατέρας που έχασε τον γιο του εξαιτίας του υποσιτισμού πασχίζει να σώσει τα υπόλοιπα παιδιά του στη Γάζα

Ελεγχόμενες αλλά σοβαρές οι ζημιές σε παραγωγούς από τη πρόσφατη κακοκαιρία

07/08/25 1:19 μμ

Ελεγχόμενες αλλά σοβαρές οι ζημιές σε παραγωγούς από τη πρόσφατη κακοκαιρία

Ο Ιούλιος του 2025 ήταν ο 3ος θερμότερος που καταγράφτηκε ποτέ

07/08/25 1:20 μμ

Ο Ιούλιος του 2025 ήταν ο 3ος θερμότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το φθινόπωρο τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης της Δ. Ελλάδας με 420 παρεμβάσεις

07/08/25 12:59 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το φθινόπωρο τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης της Δ. Ελλάδας με 420 παρεμβάσεις