Ένας 26χρονος πατέρας και η μόλις 23 μηνών κορούλα του πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε. Τους βρήκαν νεκρούς και αγκαλιασμένους στην πλευρά του Μεξικού.   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένας 26χρονος πατέρας και η μόλις 23 μηνών κορούλα του πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε. Τους βρήκαν νεκρούς και αγκαλιασμένους στην πλευρά του Μεξικού.

 

Ήθελαν να περάσουν στις ΗΠΑ και να ζητήσουν άσυλο. Η δραματική ιστορία της οικογένειας από το Ελ Σαλβαδόρ που ξυπνά μνήμες του μικρού Αϊλάν.

Δυο άψυχα σώματα. Ένας άνδρας κι ένα παιδί. Το μικροσκοπικό χεράκι του μικρού κοριτσιού είναι ακόμη περασμένο στο λαιμό του μπαμπά του. Και οι δυο τους, πεσμένοι μπρούμυτα, νεκροί. Η φωτογραφία από τον ποταμό Ρίο Γκράντε στα σύνορα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό είναι (ακόμα μια) γροθιά στο στομάχι. Και ξυπνά μνήμες από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν ο μικρός Αλάν (ή Αϊλάν) Κουρντί είχε βρεθεί πνιγμένος στις ακτές της Αλικαρνασού.

Η οικογένεια από το Ελ Σαλβαδόρ, ο πατέρας, η μητέρα και το μόλις 23 μηνών κοριτσάκι τους, ήθελαν να περάσουν τα σύνορα από το Μεξικό στις ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο. Για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Η φωτογραφία του πατέρα και του παιδιού στην όχθη του ποταμού, στο Ματαμόρος, κοντά (σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά) στα σύνορα με το Τέξας, σοκάρει. Τους βρήκαν στις 24 Ιουνίου. Νεκροί και οι δυο. Το μικρό κορίτσι φαίνεται να έχει ακόμη περασμένο γύρω από το λαιμό του πατέρα του, το χεράκι του. Προσπαθούσε να σωθεί αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο άνδρας είναι ο 26χρονος Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ. Το όνομα της κορούλας του ήταν Βαλέρια. Η σύγκριση με τη φωτογραφία του μικρού Αϊλάν δεν άργησε. Ακόμα δυο παιδιά νεκρά, με πανομοιότυπο τρόπο και η φωτογραφία τους να κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ και η οικογένειά του έφτασαν στο Ματαμόρος, στην πολιτεία Ταμαουλίπας στο Μεξικό, την περασμένη Κυριακή σύμφωνα με την Χούλια Λε Ντουκ, δημοσιογράφο της εφημερίδας La Jornada. Μαζί με τη γυναίκα του Βανέσα Άβαλος και την κορούλα τους, ήλπιζαν να κάνουν αίτηση για άσυλο στις ΗΠΑ. Όταν συνειδητοποίησαν ότι θα χρειάζονταν να περάσουν εβδομάδες για να ξεκινήσει η διαδικασία ασύλου, ο 26χρονος άνδρας αποφάσισε να περάσει κολυμπώντας τον ποταμό, είπε η Λε Ντούκ, που ήταν μάρτυρας της κατάθεσης που έδωσε η σύζυγος του 26χρονου στις αρχές.

«Πέρασε πρώτα με το μικρό κορίτσι και την άφησε στην πλευρά των ΗΠΑ. Μετά, γύρισε να πάρει τη γυναίκα του αλλά το παιδί έπεσε ξανά στο νερό ακολουθώντας τον. Όταν πήγε να τη σώσει, το ρεύμα τους παρέσυρε και τους δυο», είπε η δημοσιογράφος στον Guardian.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναγκάζει τους μετανάστες να περιμένουν στην πλευρά του Μεξικού όσο εξετάζονται οι αιτήσεις για άσυλο. Η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλους «δρόμους» για να περάσουν τα σύνορα.

Ο 26χρονος και η κόρη του δεν είναι τα μοναδικά θύματα των όσων γίνονται στα σύνορα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Μόλις την περασμένη Κυριακή δυο μωρά, ένα βρέφος και μια γυναίκα πέθαναν από την εξάντληση λόγω της ζέστης στο νότιο Τέξας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέπτυξε περίπου 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα σύνορα με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για να ανακοπούν οι ροές αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς βορρά.

Πηγή: Guardian

Advertisement
MEGA

Δείτε την φωτογραφία του Reuters:

 

 

thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026