Ο τόπος που περπάτησε ο οικουμενικός φιλόσοφος της Αρχαίας Ελλάδας, ο Αριστοτέλης, είναι τα ίδια χώματα στα οποία πάτησαν στο πέρασμα των χρόνων ο Μέγας Αλέξανδρος, θητεύοντας πλάι του κι ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο τόπος που περπάτησε ο οικουμενικός φιλόσοφος της Αρχαίας Ελλάδας, ο Αριστοτέλης, είναι τα ίδια χώματα στα οποία πάτησαν στο πέρασμα των χρόνων ο Μέγας Αλέξανδρος, θητεύοντας πλάι του κι ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης στην εκστρατεία του. Εκεί έζησε ο θρυλικός Αλέξης Ζορμπάς και εκεί συνάντησε το Νίκο Καζαντζάκη.

 

Στον δήμο Αριστοτέλη τα βήματα όλων συναντιούνται σε μια κοινή διαδρομήν που όμως δεν ανήκει μόνο σε ένα επίπεδο αφήγησης αλλά βρίσκεται “ζωντανή” και περιμένει τους επισκέπτες να τη γνωρίσουν.

 

Αυτή η διαδρομή, που ονομάζεται Αριστοτελικός Περίπατος και έχει αφετηρία το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την χάραξη των μονοπατιών και τον νέο δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο.

Ο δήμαρχος μίλησε για τη σημασία του brand Αριστοτέλη και την πρόθεσή του να εργαστεί ώστε να γίνει ακόμη πιο ισχυρό και ανακοίνωσε τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. «Η δουλειά που έχουν κάνει άνθρωποι του τόπου αυτού τα προηγούμενα χρόνια και το πάθος με το οποίο έχουν αφοσιωθεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων αυτών, είναι ένα από τα αναμφισβήτητα “κεφάλαια” του Δήμου Αριστοτέλη», είπε και πρόσθεσε: “Στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται, εμείς, ως Δημοτική Αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσους έχουν να συνεισφέρουν κόπο, όραμα και αποτελεσματικότητα στον κοινό στόχο της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη”.

“Για την περιοχή μας, ο ρόλος του περιπατητικού τουρισμού στη μέχρι τώρα τουριστική υπόσταση, είναι αδιαμφισβήτητος. Και είναι δεδομένο πως θα διαδραματίσει ανάλογο ρόλο και στο μέλλον, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί και με τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και με ένα σωστό management, που θα συνδέσει αυτό το πεδίο δράσης με άλλα πεδία”, πρόσθεσε. Αυτό περιλαμβάνει, όπως είπε ο δήμαρχος, τη δημιουργία μια αναλυτικής μπροσούρας, αξιοποιήσιμης σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή, τη δημιουργία σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και γενικότερα το στήσιμο διαδικτυακής καμπάνιας, τόσο για το επιμέρους πεδίο του περιπατητικού τουρισμού, όσο και γενικά για την προβολή του δήμου Αριστοτέλη ως πολυδιάστατου προορισμού.

Ερωτηθείς για το σχεδιασμό αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, ο κ.Βαλιάνος επεσήμανε ότι θα γίνουν ενέργειες για τη σύνδεση του ορεινού τμήματος με τη θάλασσα, την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού και τη δημιουργία οινικών διαδρομών στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, θα γίνουν δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των γυναικείων συλλόγων, ο οποίος υπηρετείται και προβάλλεται μέσα από το φεστιβάλ Kouzina, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. “Σκοπός μας επίσης είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με προμετωπίδα τη δημιουργία του Αριστοτελικού Ινστιτούτου Επιστημών και Επιχειρηματικότητας φιλοδοξώντας να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς”, σημείωσε ο δήμαρχος.

Advertisement
Family Kitchen

Ο Αριστοτελικός Περίπατος

Στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, με θέα τον κόλπο της Ιερισσού, δεσπόζει το άγαλμα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Στον χώρο φιλοξενούνται από το 2003, πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων, οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και κυρίως μαθητές σχολείων,όπως αναφέρει η διευθύντρια μάρκετινγκ και προβολής του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα και αποτελεί την αφετηρία για τον Αριστοτελικό Περίπατο που ενώνει το άλσος με τα Αρχαία Στάγειρα. Στην αρχή της διαδρομής, λίγα μέτρα πιο ψηλά, συναντά κάποιος τα Σιδηροκαύσια, μέρος μιας πόλης που αναπτύχθηκε μεταξύ του 15ου και 17ου αιώνα, από την οποία σώζεται το Οθωμανικό Λουτρό, που αποκατέστησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους το 2013.

Ο περίπατος καταλήγει στα Αρχαία Σταγειρα και ενώνεται με ένα πλέγμα μονοπατιών που δημιουργούν μια κυκλική διαδρομή 100 χλμ. Τα συγκεκριμένα μονοπάτια θα λάβουν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων τον Απρίλιο του 2020. Παράλληλα το δίκτυο των μονοπατιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και προστίθενται σε αυτό επιπλέον διαδρομές.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, θα γίνουν δράσεις για την προσέλκυση trekking specialists και πρόσθεσε: “Για το 2020 σχεδιάζουμε να οργανώσουμε την προσέγγιση της σχετικής αγοράς της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, όπου υπάρχει το Walking Federation, στο οποίο είναι ήδη ενταγμένος ο Αριστοτελικός Περίπατος”.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

14/03/26 9:01 μμ

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

14/03/26 8:56 μμ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζουμε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

14/03/26 8:54 μμ

Βαλκανικό βάδην: Χρυσό μετάλλιο, πανελλήνιο ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό η Τσινοπούλου

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

14/03/26 8:48 μμ

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Καράογλου στις Σέρρες

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

14/03/26 8:41 μμ

Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί στο Ιράν από τον πόλεμο

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

14/03/26 8:35 μμ

Σε ιδιώτη γιατρό για πρώτες βοήθειες έσπευσε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

14/03/26 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

14/03/26 8:21 μμ

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου - Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

14/03/26 8:16 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου – Το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλία

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

14/03/26 8:12 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η οικονομία διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

14/03/26 8:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις στην άμυνά μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις

14/03/26 8:01 μμ

Σέρρες: Η Roxy ξετρύπωσε συσκευασίες με ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη μέσα σε σπίτι – Δύο συλλήψεις