Ηλίας και Βαγγέλης Σαχανάς: Οικογένεια μαρμαράδων με καταγωγή από τις Σέρρες κατακτά το εξωτερικό!
Date:
Η Marble Sachanas «ντύνει» με τα μάρμαρά της παλάτια, τζαμιά, ξενοδοχεία και πολυτελείς κατοικίες ανά τον κόσμο, κάνοντας εξαγωγές σε 40 χώρες.
Από το Presidential Palace στο Αμπού Ντάμπι μέχρι το ξενοδοχείο Four Seasons στο Palm Beach του Μαϊάμι και από την κατοικία της κόρης του πιο πλούσιου Ινδού επιχειρηματία στο Νέο Δελχί μέχρι οικιστικά κτίρια στη Σαουδική Αραβία, τα μάρμαρα της βάζουν την ελληνική σφραγίδα σε μεγάλα πρότζεκτ σε 40 χώρες.
Σε μόλις 2,5 χρόνια λειτουργίας, αλλά έχοντας πίσω της μια παρακαταθήκη σχεδόν 40 ετών στον χώρο, η Marble Sachanas, που έχει την έδρα της στον Λαγκαδά, κατάφερε να φτάσει να εξάγει τα μάρμαρά της, μεταξύ άλλων, στο Χονγκ Κονγκ, το Κουβέιτ, το Μεξικό, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από απαιτητικά έργα ανά τον κόσμο.
Πριν από λίγο καιρό μάλιστα «έντυσε» ένα τζαμί στο Αμπού Ντάμπι με μάρμαρα επιφάνειας 25.000 τ.μ., στο μεγαλύτερο πρότζεκτ της μέχρι στιγμής, ενώ έχει βάλει με τα μάρμαρά της την υπογραφή της στα δωμάτια του ξενοδοχείου Surf Club στο Μαϊάμι και σε πολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο και στο Καράτσι. Συνολικά η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας της, μιας επένδυσης 10 εκατ.ευρώ, φτάνει το 1 εκατομμύριο τ.μ. παραγομένων προϊόντων τον χρόνο.
Τα αδέρφια Σαχανά στο τιμόνι
Στο τιμόνι της μαρμαροβιομηχανίας βρίσκονται τα αδέρφια Σαχανά, ο 28χρονος Ηλίας και ο 31χρονος Βαγγέλης, που με μέντορα τον πατέρα τους, Γιάννη Σαχανά, έναν άνθρωπο με σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας στο μάρμαρο, έχουν βάλει από την αρχή τον πήχη ψηλά. Είναι ενδεικτικό ότι στη χρήση του 2019 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 5 εκατ.ευρώ, για το 2020 προβλέπεται να φτάσει στα 7 εκατ.ευρώ και για το 2021 στόχος είναι να ξεπεράσει τα 10 εκατ.ευρώ.
Η εταιρεία είναι κατά 98% εξαγωγική και διευρύνει διαρκώς τους εκτός συνόρων ορίζοντές της. Επόμενος στόχος της είναι οι ΗΠΑ, όπου εντός του έτους θα ξεκινήσει τις επαφές της, ώστε να επιχειρήσει ένα δυναμικό άνοιγμα, ενώ δρομολογεί την ενίσχυση της παρουσίας της και στις υφιστάμενες αγορές της.
Παράλληλα ενδιαφέρεται για το άνοιγμα λατομείων στην Ελλάδα –αυτή τη στιγμή έχει συνεργασίες με διάφορα βορειοελλαδικά λατομεία- και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αιτηθεί αδειοδότησης για έρευνα στην περιοχή της Δράμας, η οποία όμως εδώ και μια διετία έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, όπως λένε στη Voria.gr τα αδέρφια Σαχανά. Επίσης πριν από λίγο καιρό απέκτησε λατομείο έξω από τα Σκόπια, με δυναμικότητα, σε μια πρώτη φάση, 6.000 τόνων μαρμάρου ετησίως. Η Marble Sachanas απασχολεί σήμερα 37 εργαζομένους, κάνει όμως συνεχώς προσλήψεις και υπολογίζει πως μέχρι το τέλος του 2020 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 50.
«Στόχος μας είναι η συνεχής προώθηση του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό. Θέλουμε να συμβάλλουμε κι εμείς με τη σειρά μας, ώστε το ελληνικό μάρμαρο να κρατηθεί ψηλά εκτός συνόρων» λένε στη Voria.gr τα δύο αδέρφια.
Η εμπειρία των 4 δεκαετιών και η νέα αρχή
Ο Γιάννης Σαχανάς, με καταγωγή από τις Σέρρες, άρχισε να ασχολείται με την οικοδομή ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 σε ηλικία μόλις 15 ετών.
Η ζήτηση για το μάρμαρο εκείνη την εποχή τον έστρεψε στη συνέχεια στο αντικείμενο αυτό, μετά από λίγο καιρό στη δραστηριότητά του εντάχθηκαν και τα τζάκια, ενώ το 1981 δημιούργησε από κοινού με τον Θανάση Αντωνιάδη την επιχείρηση που έγινε αργότερα γνωστή ως Marmor.
Μετά από πολυετή πορεία στο μάρμαρο, η οποία χαρακτηρίστηκε από συνεχείς ανόδους, αποχώρησε από την Marmor το 2014 και μαζί με τους δύο του γιους έκαναν το επόμενο βήμα με την Marble Sachanas, η οποία ιδρύθηκε τον Μάιο του 2017. Για τη δημιουργία της μονάδας, επιφάνειας 6.000 τ.μ. σε έκταση 27 στρεμμάτων στον Λαγκαδά, απαιτήθηκε επένδυση 10 εκατ.ευρώ, ενώ ουσιαστικά το εργοστάσιο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία πολύ πρόσφατα.
Ο Βαγγέλης και ο Ηλίας Σαχανάς θυμούνται παιδιά ακόμα να ακολουθούν τον πατέρα τους στο εργοστάσιο.
Ο Βαγγέλης εντυπωσιαζόταν από τα κλαρκ που μετέφεραν τις πλάκες του μαρμάρου, ενώ ο Ηλίας έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο καλλιτεχνικό τμήμα της επιχείρησης και στις γλυπτές της δημιουργίες. Έτσι η ενασχόλησή τους με το μάρμαρο ήταν αναμενόμενη και άρχισαν να δουλεύουν στην επιχείρηση, συσσωρεύοντας εμπειρία και μαθαίνοντας το αντικείμενο, προτού αποχωρήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους.
Πατέρας και γιοι δηλώνουν οικογένεια μαρμαράδων και είναι υπερήφανοι γι’ αυτό, ενώ δεν φοβήθηκαν να ξεκινήσουν από την αρχή.
Άλλωστε, όπως λένε, το μάρμαρο είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους και δεν θα μπορούσαν παρά να συνεχίσουν να το υπηρετούν.
Πηγή: voria.gr