Ημερίδα με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Τσιόδρα το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη

Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ρόλο της Θεσσαλονίκης διοργανώνει ο Δημήτρης Τσιόδρας

Epiloges Press

Epiloges Press

Ημερίδα με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Τσιόδρα το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 13:30 στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη

Σε μια εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) μετασχηματίζει με ταχύτητα κάθε πτυχή της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας και καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να αναδειχθεί σε «Ήπειρο Τεχνητής Νοημοσύνης», η Ελλάδα καλείται να προετοιμαστεί, να σχεδιάσει και να διεκδικήσει τον ρόλο της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας.

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσιόδρα, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη η ημερίδα «Η Θεσσαλονίκη στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025, από τις 10:00 έως τις 13:30, στην Αίθουσα Π. Ζάννας του «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους.

Με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και επαγγελματιών της τεχνητής νοημοσύνης, η ημερίδα στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως αναδυόμενου κόμβου έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης παρουσιάζοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της AI. Παράλληλα, επιδιώκει να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ πολιτικών, πανεπιστημιακής κοινότητας και παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και ανθρώπινου ψηφιακού μέλλοντος, τη διερεύνηση των εφαρμογών της AI στην υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση, τις μεταφορές και την πρωτογενή παραγωγή, καθώς και την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας που μπορεί να καινοτομήσει και να συμβάλει δυναμικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμούς από τον Έλληνα Επίτροπο Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας–Θράκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας Νίκο Τζόλλα και τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την εισαγωγή και το καλωσόρισμα στην ημερίδα.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με συζήτηση για τις προκλήσεις για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Θεσσαλονίκη στη νέα αυτή εποχή του ΑΙ, που θα συντονίσει ο Δημήτρης Τσιόδρας και στην οποία θα μετέχουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και μέλος του ΕΣΕΤΕΚ Παναγιώτης Κετικίδης και ο Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ Ιωάννης Βλαχάβας.

Advertisement
MEGA

Στη συνέχεια, η συζήτηση θα περάσει στο πεδίο της εργασίας και των αλλαγών που επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του Voria.gr Τάσο Τασιούλα. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου, ο Τάσος Μάνος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδας, και ο Κωνσταντίνος Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Ακολουθεί η θεματική ενότητα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της TV100 Βαγγέλης Πλάκας με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, του Ορθοπαιδικού και Διευθυντή του ΕΣΥ Νίκου Παπαδημητρίου και του Καθηγητή Ιατρικής Παναγιώτη Μπαμίδη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής Ιατρικής και Ψηφιακής Καινοτομίας.

Ο κύκλος των συζητήσεων θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για το Οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Βόρεια Ελλάδα που θα συντονίσει ο Χρήστος Βασιλάκος, Επικεφαλής του Γραφείου Βρυξελλών του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα. Θα μετέχουν ο Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε., ο Δημήτρης Λακασάς, CEO της Olympia Electronics A.E., ο Λάζαρος Τσιορακλίδης, Managing Director της Altair Hellenic, ο Ευάγγελος Μητσάκης από τη DeepTraffic με ειδίκευση σε τεχνολογίες διαχείρισης κυκλοφορίας και κινητικότητας, καθώς και ο Δημήτρης Κούτρας, ιδρυτής και CEO της Agroverse.

Η ημερίδα φιλοδοξεί να φωτίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε η Θεσσαλονίκη και συνολικά η Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, να ενισχύσουν τη θέση τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα για την ψηφιακή μετάβαση και να διαμορφώσουν σύγχρονες πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο και την πρόοδο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο

Σχολιάστε

18 − επτά =