Mία μέρα μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» εξέφρασε την πεποίθηση ... Περισσότερα

Κ. Πιερρακάκης: Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα

Epilogestv

Epilogestv

Mία μέρα μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα».

Advertisement
 

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας μία από τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα είναι ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο, που θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ερωτηθείς για το θέμα της αντισυνταγματικότητας της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας, την οποία έχουν θέσει αρκετοί συνταγματολόγοι ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Ακούμε με απόλυτο σεβασμό κάθε επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα, είτε υποστηρίζει τη δική μας θέση είτε όχι. Μεταξύ των δύο τάσεων που διαμορφώθηκαν, εμείς επιλέξαμε να εμπιστευτούμε κορυφαίους καθηγητές του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου -τον κύριο Βενιζέλο, τον κύριο Σκουρή, τον κύριο Αλιβιζάτο, τον κύριο Μανιτάκη, τον κύριο Σπυρόπουλο-, οι γνωμοδοτήσεις τον οποίων εκτείνονται από το ότι “επιτρέπεται” έως το ότι “επιβάλλεται” να ερμηνεύσουμε έτσι το Αρθρο 16 του Συντάγματος».

Ειδικότερα, όπως τόνισε, το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» θέτει τους αυστηρότερους ρυθμιστικούς όρους στην Ευρώπη. «Οι όροι αναγνώρισης δικαιωμάτων στην Ευρώπη είναι αυτοί που ισχύουν σήμερα για τα κολέγια εδώ. Αρκεί η ξένη αναγνώριση. Εμείς, λοιπόν, εδώ ερχόμαστε να βάλουμε το κυρίαρχο πρίσμα, το ελεγκτικό, της ΕΘΑΑΕ, της ανεξάρτητης Αρχής. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα πολλές φορές και στη Βουλή, αυτή η επίκαιρη ανάγνωση του Συντάγματος υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου ασφαλώς και θα κριθεί από την τρίτη εξουσία, τη δικαστική».

Και όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης «οι δεκαοκτώ μήνες που μεσολαβούν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 είναι επαρκείς ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία τους».

Με πόσες ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο

Με 159 «ναι», 129 «κατά», και 11 «παρών» πέρασε το νομοσχέδιο στη ψηφοφορία που έγινε χθες βράδυ (8/3) στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ενίσχυση των δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χρήστος Χατζηβαρδάς.

Advertisement

Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών).

Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια) ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:50 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

02/12/25 11:05 μμ

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

02/12/25 11:00 μμ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

02/12/25 11:48 μμ

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

02/12/25 11:47 μμ

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

02/12/25 10:50 μμ

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

02/12/25 11:42 μμ

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

02/12/25 10:39 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

02/12/25 11:40 μμ

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση - Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:39 μμ

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση – Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

02/12/25 11:37 μμ

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Ι. Καραποστολάκης μέλος Ορκωτών Λογιστών ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου

02/12/25 11:35 μμ

Εξεταστική-Ι. Καραποστολάκης: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου