Μήνυμα για την αναγκαιότητα ουσιαστικής διασύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την παραγωγή και τις δυνατότητες κάθε τόπου, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας από τη Δράμα, όπου ... Περισσότερα

Κ. Τσιάρας από τη Δράμα: «Η γνώση να γίνει εργαλείο για την παραγωγή»

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Μήνυμα για την αναγκαιότητα ουσιαστικής διασύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την παραγωγή και τις δυνατότητες κάθε τόπου, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας από τη Δράμα, όπου παρευρέθηκε στην παρουσίαση των δύο νέων πανεπιστημιακών τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης: του τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας και του τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Τσιάρας εξήρε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ακαδημαϊκές υποδομές στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, ιδιαίτερα σε μια περιοχή με δυναμική παρουσία στον οινικό χάρτη της χώρας, όπως η Δράμα. Όπως είπε, η αξιοποίηση της πανεπιστημιακής γνώσης σε τομείς όπως η αμπελοκαλλιέργεια, η καινοτομία και η περιβαλλοντική προσαρμογή, αποτελεί κρίσιμο εργαλείο ανάπτυξης και προσαρμογής στις σύγχρονες προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής είναι βασική μας επιδίωξη» και παρουσίασε επίσης σειρά δράσεων του υπουργείου που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανάμεσά τους το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διαχείριση υδάτων, νέο πακέτο αρδευτικών έργων 600 εκατ. ευρώ σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και ειδικό πρόγραμμα μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ύψους επίσης 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας στην καθημερινότητα των παραγωγών, μέσω της ευφυούς γεωργίας και της ψηφιακής αναβάθμισης των καλλιεργειών.

Advertisement
ΔΕΗ

Ο κ. Τσιάρας στάθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία, όπως ο μικρός κλήρος, τονίζοντας ότι η στρατηγική απάντηση είναι η επένδυση στην ποιότητα: «Αν θέλουμε να χαράξουμε στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, αυτή είναι η ποιοτική παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα παράγει μοναδικά προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που αναζητά η ευρωπαϊκή και η διεθνής αγορά».

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που ενισχύουν τους παραγωγούς. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανθεκτικού πρωτογενούς τομέα – ένα μοντέλο που στηρίζει την κοινωνική συνοχή και δίνει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια και να εκπροσωπούν επάξια τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό», ανέφερε.

Κατά την παραμονή του στη Δράμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Δραμοινογνωσίας», ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε οινοποιεία και συνομίλησε με παραγωγούς για τις προοπτικές του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές. Νωρίτερα στην Καβάλα, είχε επαφές με εκπροσώπους γεωργικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, με επίκεντρο τα προβλήματα άρδευσης και τις επιπτώσεις των ζωονόσων στην εγχώρια κτηνοτροφία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παξοί: 4χρονο κοριτσάκι βρέθηκε πνιγμένο σε πισίνα - Διέφυγε από την προσοχή των γονιών του

23/08/25 1:28 μμ

Παξοί: 4χρονο κοριτσάκι βρέθηκε πνιγμένο σε πισίνα διπλανού σπιτιού

Θρίαμβος για τα ελληνικά πανιά στο Παγκόσμιο Techno: Κατέκτησαν 5 μετάλλια, 3 ασημένια και 2 χάλκινα

23/08/25 1:19 μμ

Θρίαμβος για τα ελληνικά πανιά στο Παγκόσμιο Techno: Κατέκτησαν 5 μετάλλια, 3 ασημένια και 2 χάλκινα

Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού "ΚΟΥΡΗΤΟΣ" στο Ροδολίβος Σερρών

23/08/25 1:10 μμ

Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού “ΚΟΥΡΗΤΟΣ” στο Ροδολίβος Σερρών

Διεθνής Αμνηστία κατά Πλεύρη: Ανησυχητικές οι δηλώσεις για έλεγχο των ΜΚΟ που αμφισβητούν τη μεταναστευτική πολιτική

23/08/25 12:50 μμ

Διεθνής Αμνηστία κατά Πλεύρη: Ανησυχητικές οι δηλώσεις για έλεγχο των ΜΚΟ που αμφισβητούν τη μεταναστευτική πολιτική

Μαύρο Φεγγάρι: Σήμερα το σπάνιο φαινόμενο με το απόλυτο σκοτάδι – Πότε θα φανεί το μαγικό “χαμόγελο” της σελήνης

23/08/25 12:44 μμ

Μαύρο Φεγγάρι: Σήμερα το σπάνιο φαινόμενο με το απόλυτο σκοτάδι – Πότε θα φανεί το μαγικό “χαμόγελο” της σελήνης

“Παραδώσου, μην ντροπιάζεις τα παιδιά σου” καλεί τον συζυγοκτόνο στον Βόλο ο θείος του από την Αλβανία

23/08/25 12:39 μμ

“Παραδώσου, μην ντροπιάζεις τα παιδιά σου” καλεί τον συζυγοκτόνο στον Βόλο ο θείος του από την Αλβανία

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του – Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

23/08/25 1:13 μμ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του – Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

ΟΡΦΕΑΣ Νέου Σκοπού: Πολιτιστικές εκδηλώσεις από 24 έως 28 Αυγούστου

23/08/25 12:07 μμ

ΟΡΦΕΑΣ Νέου Σκοπού: Πολιτιστικές εκδηλώσεις από 24 έως 28 Αυγούστου

Καβάλα: Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στη Νέα Πέραμο

23/08/25 11:30 πμ

Ν. Πέραμος: 9χρονος έπεσε από φουσκωτή τσουλήθρα και τραυματίστηκε

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

23/08/25 11:24 πμ

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

Σαντορίνη το Φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

23/08/25 10:28 πμ

Σαντορίνη το φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε

23/08/25 10:01 πμ

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε