Η κατάθλιψη ή το άγχος κατά την εφηβική ηλικία συνδέονται με 20% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020. ... Περισσότερα

Έρευνα: Πολυχάπι μετά από έμφραγμα παρέχει καλύτερη καρδιαγγειακή προστασία

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η κατάθλιψη ή το άγχος κατά την εφηβική ηλικία συνδέονται με 20% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψυχική κατάσταση των νέων ανθρώπων φθίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα μελέτη διερευνά το αν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, με τους ερευνητές να εξετάζουν επίσης τον πιθανό ρόλο της αντοχής στο στρες (ικανότητα αντιμετώπισης του στρες στην καθημερινότητα), προκειμένου να καταφέρουν να εξηγήσουν τους όποιους συσχετισμούς.

Η μελέτη περιελάμβανε 238.013 άνδρες που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1952-1956, είχαν υποβληθεί σε εκτενείς εξετάσεις στο τέλος της εφηβείας τους κι έπειτα παρακολουθήθηκαν μέχρι τη μέση ηλικία (58 ετών). Η αξιολόγηση στην ηλικία των 18-19 ετών περιελάμβανε ιατρικές, ψυχιατρικές και σωματικές εξετάσεις και η αντοχή στο στρες μετρήθηκε μέσω συνέντευξης με ψυχολόγο και ερωτηματολογίου και βασίστηκε σε οικογενειακά, ιατρικά, κοινωνικά, συμπεριφορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Συνολικά 34.503 άνδρες διαγνώστηκαν με μη ψυχωτική ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη ή άγχος, στις εξετάσεις που πραγματοποίησαν πριν την στρατολόγησή τους, ενώ η παρακολούθηση για καρδιαγγειακές παθήσεις έγινε μέσω ιατρικών νοσοκομειακών αρχείων.

Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, μια ψυχική διαταραχή στην εφηβεία σχετιζόταν με κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου στη μέση ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή στην εφηβεία, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 20% υψηλότερος για εκείνους που είχαν σχετική διάγνωση ακόμα και μετά την προσαρμογή σε χαρακτηριστικά όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η γενική υγεία και η οικογενειακή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, ο συσχετισμός ανάμεσα στις ψυχικές νόσους και το έμφραγμα εξηγήθηκε κατά ένα μέρος -αλλά όχι στο σύνολό του- από τη μειωμένη αντοχή στο στρες και την κακή φυσική κατάσταση των εφήβων με ψυχικές ασθένειες. «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι άνδρες που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση στην εφηβεία, είναι λιγότερο πιθανό να τη διατηρήσουν και στα επόμενα χρόνια αν έχουν χαμηλή αντοχή στο στρες.

Προηγούμενη έρευνά μας έδειξε, επίσης, ότι η χαμηλή αντοχή στο στρες συνδυάζεται με μεγαλύτερη τάση για εθιστικές συμπεριφορές, σηματοδοτώντας αυξημένους κινδύνους για κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση άλλων ουσιών», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Cecilia Bergh από το Πανεπιστήμιο Örebro της Σουηδίας.

«Η καλύτερη φυσική κατάσταση στην εφηβική ηλικία είναι πιο πιθανό να προστατεύει από μετέπειτα καρδιακές παθήσεις, ειδικά αν τα άτομα παραμένουν fit καθώς μεγαλώνουν. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί ακόμη να ανακουφίζει από τις αρνητικές συνέπειες του στρες, πράγμα που αφορά μεν όλους τους εφήβους, αλλά εκείνοι με την χειρότερη φυσική κατάσταση ωφελούνται περισσότερο από την επιπλέον στήριξη ώστε να ασχοληθούν με την άσκηση και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες», καταλήγει η ειδικός.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας - Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες...

13/09/25 1:04 μμ

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας – Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες…

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

13/09/25 12:59 μμ

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

13/09/25 12:53 μμ

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

«Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε» δηλώνει η χήρα του Τσάρλι Κερκ

13/09/25 12:30 μμ

 Χήρα Τσάρλι Κερκ: «Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα αρχής για μένα να έχουμε κι άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων

13/09/25 12:22 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα αρχής για μένα να έχουμε κι άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων

Σέρρες: Η Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων

13/09/25 11:47 πμ

Σέρρες: Η Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων

Εφάπαξ: Πότε βγαίνει, πώς υπολογίζεται και ποιοι το δικαιούνται

13/09/25 11:42 πμ

Εφάπαξ: Πώς υπολογίζεται και ποιοι το δικαιούνται

Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου 

13/09/25 11:29 πμ

Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου 

Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα - video

13/09/25 11:02 πμ

Εθνικό Στάδιο Σερρών: Τον Οκτώβριο η σπορά του νέου χλοοτάπητα – video

Γ.Παλάζης: Στις συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ισημερινού συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόξενος της Μολδαβίας

13/09/25 10:52 πμ

Γ.Παλάζης: Στις συναντήσεις με εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ισημερινού συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόξενος της Μολδαβίας

Κ. Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία

13/09/25 10:37 πμ

Κ. Πιερρακάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά διορθώνει μια αδικία

Νέος ΚΟΚ: Δείτε αναλυτικά τα βαριά πρόστιμα

13/09/25 10:32 πμ

Νέος ΚΟΚ: Δείτε αναλυτικά τα βαριά πρόστιμα