Η κατάθλιψη ή το άγχος κατά την εφηβική ηλικία συνδέονται με 20% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020. ... Περισσότερα

Έρευνα: Πολυχάπι μετά από έμφραγμα παρέχει καλύτερη καρδιαγγειακή προστασία

Epiloges Press

Epiloges Press

Η κατάθλιψη ή το άγχος κατά την εφηβική ηλικία συνδέονται με 20% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψυχική κατάσταση των νέων ανθρώπων φθίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα μελέτη διερευνά το αν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, με τους ερευνητές να εξετάζουν επίσης τον πιθανό ρόλο της αντοχής στο στρες (ικανότητα αντιμετώπισης του στρες στην καθημερινότητα), προκειμένου να καταφέρουν να εξηγήσουν τους όποιους συσχετισμούς.

Η μελέτη περιελάμβανε 238.013 άνδρες που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1952-1956, είχαν υποβληθεί σε εκτενείς εξετάσεις στο τέλος της εφηβείας τους κι έπειτα παρακολουθήθηκαν μέχρι τη μέση ηλικία (58 ετών). Η αξιολόγηση στην ηλικία των 18-19 ετών περιελάμβανε ιατρικές, ψυχιατρικές και σωματικές εξετάσεις και η αντοχή στο στρες μετρήθηκε μέσω συνέντευξης με ψυχολόγο και ερωτηματολογίου και βασίστηκε σε οικογενειακά, ιατρικά, κοινωνικά, συμπεριφορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Συνολικά 34.503 άνδρες διαγνώστηκαν με μη ψυχωτική ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη ή άγχος, στις εξετάσεις που πραγματοποίησαν πριν την στρατολόγησή τους, ενώ η παρακολούθηση για καρδιαγγειακές παθήσεις έγινε μέσω ιατρικών νοσοκομειακών αρχείων.

Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, μια ψυχική διαταραχή στην εφηβεία σχετιζόταν με κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου στη μέση ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή στην εφηβεία, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 20% υψηλότερος για εκείνους που είχαν σχετική διάγνωση ακόμα και μετά την προσαρμογή σε χαρακτηριστικά όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η γενική υγεία και η οικογενειακή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, ο συσχετισμός ανάμεσα στις ψυχικές νόσους και το έμφραγμα εξηγήθηκε κατά ένα μέρος -αλλά όχι στο σύνολό του- από τη μειωμένη αντοχή στο στρες και την κακή φυσική κατάσταση των εφήβων με ψυχικές ασθένειες. «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι άνδρες που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση στην εφηβεία, είναι λιγότερο πιθανό να τη διατηρήσουν και στα επόμενα χρόνια αν έχουν χαμηλή αντοχή στο στρες.

Advertisement
MEGA

Προηγούμενη έρευνά μας έδειξε, επίσης, ότι η χαμηλή αντοχή στο στρες συνδυάζεται με μεγαλύτερη τάση για εθιστικές συμπεριφορές, σηματοδοτώντας αυξημένους κινδύνους για κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση άλλων ουσιών», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Cecilia Bergh από το Πανεπιστήμιο Örebro της Σουηδίας.

«Η καλύτερη φυσική κατάσταση στην εφηβική ηλικία είναι πιο πιθανό να προστατεύει από μετέπειτα καρδιακές παθήσεις, ειδικά αν τα άτομα παραμένουν fit καθώς μεγαλώνουν. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί ακόμη να ανακουφίζει από τις αρνητικές συνέπειες του στρες, πράγμα που αφορά μεν όλους τους εφήβους, αλλά εκείνοι με την χειρότερη φυσική κατάσταση ωφελούνται περισσότερο από την επιπλέον στήριξη ώστε να ασχοληθούν με την άσκηση και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες», καταλήγει η ειδικός.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026