Καρχαρίες που ζουν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ρίο ντε Ζανέιρο, της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης όπου λέγεται συχνά πως το πάρτι δεν σταματάει ποτέ, διαπιστώθηκε έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις πως είχαν ... Περισσότερα

Καρχαρίες στα ανοικτά του Ρίο της Βραζιλίας διαπιστώθηκε πως παίρνουν... κοκαΐνη

Epiloges Press

Epiloges Press

Καρχαρίες που ζουν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ρίο ντε Ζανέιρο, της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης όπου λέγεται συχνά πως το πάρτι δεν σταματάει ποτέ, διαπιστώθηκε έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις πως είχαν στον οργανισμό τους κοκαΐνη.

Οι θαλάσσιοι θηρευτές πιθανόν κατανάλωσαν το ισχυρό διεγερτικό είτε λόγω της έκλυσης του από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ή λόγω της ρίψης στη θάλασσα ποσοτήτων προερχόμενων από παράνομα εργαστήρια παρασκευής της ουσίας, εκτίμησαν επιστήμονες σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Science of The Total Environment.

Κάποιοι δεν αποκλείεται να δάγκωσαν πακεταρισμένη κοκαΐνη που έχασαν, ή πέταξαν, διακινητές στη θάλασσα ανοικτά της Βραζιλίας, την πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές για το συγκεκριμένο διεγερτικό.

Μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλαν 13 δείγματα οξύρρυγχων καρχαριών σε τρία χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όλα έφεραν ίχνη κοκαΐνης σε ιστούς των μυώνων και των συκωτιών τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες για να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συνέπειες», σχολίασε η βιολόγος Ρέιτσελ Αν Χάουζερ-Ντέιβις.

Δεν αποκλείεται, εξήγησε, «αντίκτυπος στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση και δυνητικά στην γονιμότητα των καρχαριών, καθώς το συκώτι διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη των εμβρύων».

Οι επιστήμονες συνέλεξαν τα δείγματα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2021 και του Αυγούστου του 2023, καθώς μελετούσαν τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στη θαλάσσια ζωή.

Εξ ορισμού θηρευτές, οι καρχαρίες έχουν, όπως επισήμανε η κυρία Χάουζερ-Ντέιβις, σημαντικό ρόλο στη διατροφική αλυσίδα και αποτελούν «ενδεικτικό είδος», στην πράξη πρόδρομο δείκτη των απειλών για τους ανθρώπους εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Advertisement
Babis

Οι επιστήμονες δεν ανέφεραν ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης κοκαΐνης ή άλλων ναρκωτικών στους καρχαρίες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πέστροφες μπορεί να εθιστούν στις μεθαμφεταμίνες.

Επιστήμονες έχουν καταγράψει στο παρελθόν πως άλλες ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον, όπως αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, φάρμακα για τον έλεγχο των γεννήσεων, βαρέα μέταλλα κ.λπ., καταλήγουν πολύ συχνά σε ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα