Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα της πρώιμης διάγνωσης πολλών μορφών καρκίνου. Πρωτοποριακές μοριακές εξετάσεις, που αξιοποιούν και την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι πλέον διαθέσιμες και στη χώρα μας και μπορούν ... Περισσότερα

Καρκίνος: Νέες μοριακές εξετάσεις εντοπίζουν όγκους σε αρχικό στάδιο

Epilogestv

Epilogestv

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα της πρώιμης διάγνωσης πολλών μορφών καρκίνου. Πρωτοποριακές μοριακές εξετάσεις, που αξιοποιούν και την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι πλέον διαθέσιμες και στη χώρα μας και μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της έγκαιρης διάγνωσης.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του 8ου ετήσιου Health Innovation Conference, στο οποίο μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία. Όπως αναφέρθηκε, πρόσφατα εγκρίθηκε από τον FDA ένα μοριακό τεστ που γίνεται στο αίμα και ανιχνεύει έγκαιρα 15 τύπους καρκίνου, όπως τον καρκίνο του πνεύμονα, με ακρίβεια ως και 99%.

Όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πρόσφατα έγινε διαθέσιμη και στην Ελλάδα η εξέταση Colon AiQ. Βασίζεται στη μοριακή βιολογία και την τεχνητή νοημοσύνη και ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε πολύ πρώιμα στάδια με μια απλή αιμοληψία!

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους σε Αμερική και Ευρώπη λόγω μειωμένου προληπτικού ελέγχου, καθώς πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την κολονοσκόπηση. Οι νέες μέθοδοι έγκαιρης ανίχνευσης έρχονται να αλλάξουν τα ποσοστά των ανθρώπων που προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις , άρα και τα ποσοστά της πρώιμης διάγνωσης», σημείωσε ο μοριακός βιολόγος κ. Νίκος Τσούλος, διευθύνων σύμβουλος της Genekor Medical SA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο (στάδιο Ι ή ΙΙ) τότε το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ανέρχεται σε έως και 90%. Αντιθέτως, αν ο όγκος διαγνωστεί σε προχωρημένη μορφή (στάδιο 4), τότε το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10%.

Μοριακές εξετάσεις και έγκαιρη διαγνωση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έγκαιρη διάγνωση φέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, αλλά και 2-4 φορές μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τα συστήματα υγείας. Στόχος λοιπόν είναι να αυξηθούν τα ποσοστά των ανθρώπων, που ελέγχονται προληπτικά για τον καρκίνο, προσφέροντας, μη επεμβατικές και αξιόπιστες εξετάσεις.

Advertisement
MEGA

Ένας ακόμα καρκίνος με ποσοστό θνησιμότητας μεγαλύτερο του 95% είναι ο καρκίνος του παγκρέατος, για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε προληπτικός έλεγχος και η διάγνωση γίνεται συνήθως σε πολύ προχωρημένα στάδια. Η μοριακή εξέταση αίματος Avantect, μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παγκρέατος με μεγάλη ακρίβεια και συστήνεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή διαβήτη τύπου 2 και άνω των 50 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν 6-8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.

«Εστιάζοντας στους καρκίνους που αυτή τη στιγμή έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας έχουν εξελιχθεί μοριακές εξετάσεις, μη επεμβατικές και προσβάσιμες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά το τοπίο της έγκαιρης διάγνωσης», κατέληξε ο κ. Τσούλος.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

22/02/26 2:48 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Οι εξαιρέσεις

22/02/26 12:41 μμ

Πώς νηστεύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή – Οι εξαιρέσεις

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:48 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 1:47 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό