Από σήμερα οι πολίτες δε χρειάζεται να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης ως δικαιολογητικά στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Τα στοιχεία των δύο πιστοποιητικών αντλούνται ηλεκτρονικά και ... Περισσότερα

Καταργούνται ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά Γέννησης και Οικογενειακής Kατάστασης

Epilogestv

Epilogestv

Από σήμερα οι πολίτες δε χρειάζεται να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης ως δικαιολογητικά στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Τα στοιχεία των δύο πιστοποιητικών αντλούνται ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι μια σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργών Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και των Υφυπουργών Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη και Βασίλη Σπανάκη. Με τον τρόπο αυτό θεμελιώνεται ένα κράτος πιο φιλικό και αποτελεσματικό με λιγότερη γραφειοκρατία, ακόμα και ψηφιακή, που εξοικονομεί αμφίδρομα πολύτιμο χρόνο και πόρους για τους πολίτες και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η ηλεκτρονική αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πιστοποιητικών Γέννησης και Οικογενειακής Κατάστασης, υλοποιείται σε πραγματικό χρόνο, με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) και του gov.gr, αξιοποιώντας υποδομές που εγγυώνται την ταχύτητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια της διαδικασίας.

Σε κάθε αναζήτηση ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ειδοποίηση (push notification) στο ψηφιακό του πορτοφόλι Gov.gr Wallet, καθώς και μήνυμα στη θυρίδα πολίτη με τα στοιχεία της αίτησης για την οποία πραγματοποιήθηκε η αναζήτηση του πιστοποιητικού, τον φορέα, τον χρόνο και τον υπάλληλο.

Στις περιπτώσεις που ο πολίτης χρειάζεται κάποιο από τα προαναφερόμενα πιστοποιητικά για χρήση στο εξωτερικό, στον ιδιωτικό τομέα ή για δικαστική διαδικασία, εξακολουθεί να τα εκδίδει ψηφιακά μέσω του gov.gr.

Επισημαίνεται ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής του νέου πλαισίου προβλέπεται πιλοτική περίοδος διάρκειας τριών μηνών, κατά την οποία διατηρείται μεταβατικά η δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών από τον πολίτη. Μετά το διάστημα αυτό, θα απαγορεύεται πλήρως η προσκόμιση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών σε φορείς του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται για την κατάργηση κι άλλων δημοτολογικών και ληξιαρχικών πιστοποιητικών, τα οποία είναι ψηφιακά διαθέσιμα στο Ειδικό Μητρώο Δικαιολογητικών Διοικητικών Διαδικασιών (ΜΗΔΙΚ), που αποτελεί μέρος του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης (ΜΙΤΟΣ).

Advertisement
MEGA

Η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης και της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Συντονισμού της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr και του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026