Κατερίνη: Τα ΚΑΦΑΟ γίνονται… πίνακες ζωγραφικήςΚαλλιτέχνες, σύλλογοι και φορείς ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του δήμου και δίνουν χρώμα στην πόλη, στο πλαίσιο του “Katerini Urban Project”

 

Σε υπαίθριο μουσείο θα μοιάζει το επόμενο διάστημα η πόλη της Κατερίνης, καθώς τριάντα ΚΑΦΑΟ που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, πρόκειται να μετατραπούν σε μικρά “έργα τέχνης” από καλλιτέχνες, απλούς πολίτες, συλλόγους και φορείς με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Η ιδέα ανήκει στο δήμο Κατερίνης, ο οποίος στο πλαίσιο της δράσης που έχει ήδη ξεκινήσει για τον καθαρισμό όψεων και αισθητικών παρεμβάσεων σε διάφορα κτίρια, αποφάσισε να μετατρέψει τα κουτιά των κατανεμητών τηλεφωνίας (ΚΑΦΑΟ) της πόλης σε πίνακες ζωγραφικής. Για το λόγο αυτό, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες, σε συλλόγους και φορείς εικαστικού προσανατολισμού και γενικότερα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη για να δημιουργήσουν έργα στο Εμπορικό Κέντρο της Κατερίνης.

 

 


«Η πρόσκληση, την οποία φαίνεται ότι αποδέχονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες, αφορά στην αισθητική αναβάθμιση των ΚΑΦΑΟ, δηλαδή των υπαίθριων κατανεμητών τηλεφωνίας που συνήθως είναι εγκατεστημένοι στην άκρη των πεζοδρομίων. Ήδη έχουμε δεχθεί πολλές αιτήσεις και πολύ σύντομα θα φτάσουμε τις 30, όσα δηλαδή είναι και τα κουτιά τηλεφωνίας που θέλουμε να φιλοτεχνήσουμε» εξήγησε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Γιώργος Τσιαλός.

Ανέφερε ότι παρότι είναι καλοκαίρι και έχουν αρχίσει οι διακοπές, ο κόσμος έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για αυτό το project, το οποίο εκτίμησε ότι θα πάει πολύ καλά και θα συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Αισθητική που δεν θα προσβάλει κανέναν

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, η δράση αυτή επιχειρεί να αναβαθμίσει τον δημόσιο χώρο, παραχωρώντας στους καλλιτέχνες επιλεγμένα καφάο του ΟΤΕ για να δημιουργήσουν έργα τα οποία θα φροντίσουν να σχετίζονται με την τοποθεσία. «Στόχος μα είναι τα κουτιά τηλεφωνίας να γίνουν μικρά έργα τέχνης που ωστόσο δεν θα περιλαμβάνουν συνθήματα προσβλητικά, δεν θα αναφέρονται δηλ, σε θρησκεία, φυλή η και ομάδα» σχολίασε ο κ. Τσιαλός.

Εξήγησε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που θα φιλοτεχνήσουν στα ΚΑΦΑΟ θα έχουν προσχέδια εγκεκριμένα και όταν αρχίσει το έργο θα τα εξελίξουν, πατώντας στην αρχική τους μορφή.

 

Όσον αφορά το περιεχόμενο των… έργων τέχνης, σημείωσε ότι θα είναι ποικίλο και θα περιλαμβάνει από αφαιρετική ζωγραφική, μοντέρνα μέχρι και τοπία.

«Εξάλλου αυτό θέλουμε: να δώσουμε την δυνατότητα στους καλλιτέχνες και όσους θα αναλάβουν τη δουλειά να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Θέλουμε ποικιλία στην έκφραση για να είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα» επισήμανε ο ίδιος.

Το project του δήμου προγραμματίζεται να αρχίσει ενδεχομένως στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο επειδή είναι ακόμη περίοδος διακοπών ίσως μετατεθεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα δύο μήνες.

Πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους

*Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, με ελεύθερο θέμα, αποστέλλοντάς την στη διεύθυνση [email protected] με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2020.

*Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία προτάσεις και η τελική επιλογή των έργων μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία προτάσεις από κάθε καλλιτέχνη.

*Οι καλλιτέχνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές όπως wheat pasting, stencil, ζωγραφική, κλπ, και υλικά κατάλληλα για εξωτερικό χώρο και ανθεκτικότητα σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

*Θα δοθούν 3 χρηματικά έπαθλα της τάξεως των 500, 300 και 200 ευρώ αντίστοιχα στους 3 πρώτους νικητές, διαδικτυακής ψηφοφορίας.

 

πηγή makthes.gr

Views: 48

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *