Καθαριότητα του σπιτιού: Με ποια σειρά καθαρίζουμε το σπίτι, κάθε πότε κάνουμε γενική

2359
Καθαριότητα του σπιτιού: Με ποια σειρά καθαρίζουμε το σπίτι, κάθε πότε κάνουμε γενική
Καθαριότητα του σπιτιού: Με ποια σειρά καθαρίζουμε το σπίτι, κάθε πότε κάνουμε γενική

Όλοι θέλουμε το σπίτι τους να είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Αυτό όμως προϋποθέτει τακτικό καθάρισμα – αν όχι καθημερινό -, ώστε να μη χρειάζεται να αφιερώνετε πολύ χρόνο αλλά και να μην είστε πτώμα από την κούραση.

Το «μυστικό» είναι ο καλός προγραμματισμός αλλά και η σωστή σειρά των πραγμάτων που θα καθαρίσετε.

Με ποια σειρά καθαρίζουμε το σπίτι

Οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινάτε από ψηλά και να συνεχίζετε προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει αρχικά ξεσκόνισμα (βιβλιοθήκες, φωτιστικά, κουρτινόξυλα, στόρια, τραπεζάκια) και μετά σκούπισμα – σφουγγάρισμα. Επίσης, καλό είναι να αδειάζετε τον νεροχύτη και να βάζετε πλυντήριο ρούχων πριν ξεκινάτε το καθάρισμα. Με αυτό τον τρόπο, θα εξοικονομείτε χρόνο.

Πότε κάνουμε γενική καθαριότητα σπιτιού

Η γενική καθαριότητα είθισται να γίνεται δύο φορές τον χρόνο: την άνοιξη και το φθινόπωρο. Είναι οι εποχές που σηκώνονται και στρώνονται (αντίστοιχα) τα χαλιά, αλλάζουν οι κουρτίνες, πλένονται παντζούρια και τοίχοι, γίνεται φρεσκάρισμα στο χρώμα των δωματίων. Αυτός όμως είναι ένας κανόνας με αρκετές εξαιρέσεις καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τη συχνότητα μιας γενικής στο σπίτι ( π.χ. πόσο μεγάλο είναι το σπίτι, πόσα είναι τα μέλη της οικογένειας, αν υπάρχουν κατοικίδια, πόσο συχνά καθαρίζετε το σπίτι σχολαστικά, κ.ο.κ.).

Οργάνωση και καθαριότητα σπιτιού

Αρχικά πέρα από το καθημερινό συμμάζεμα, θα πρέπει να διαχωρίσετε τι χρειάζεται καθάρισμα μια φορά το μήνα. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο αλλά και να είναι καθαρό το σπίτι.

Γενική καθαριότητα του σπιτιού: Με ποια σειρά καθαρίζουμε το σπίτι, κάθε πότε κάνουμε γενική

Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να καθαρίζετε μία φορά το μήνα:

Φωτιστικά

Στα φωτιστικά συσσωρεύεται σκόνη ωστόσο ξεχνάτε να τα καθαρίσετε. Εντάξτε λοιπόν το καθάρισμά τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Με αυτό τον τρόπο θα είναι καθαρά και θα χρειάζεστε λιγότερο χρόνο την επόμενη φορά.

Περσίδες

Αν έχετε περσίδες στα παράθυρα θα έχετε διαπιστώσει ότι συγκεντρώνεται σκόνη ακόμα και αράχνες. Μια φορά το μήνα λοιπόν αφιερώστε λίγο χρόνο για το καθάρισμα των περσίδων.Το σφουγγάρι είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε τις περσίδες ή τα πτυσσόμενα τζάμια. Κολλήστε σε μια λαβίδα από ένα σφουγγάρι και περάστε τα σημεία που θέλετε. Δεν θα μείνει ίχνος σκόνης.

Πλυντήριο πιάτων

Οι ειδικοί συνιστούν μία φορά το μήνα να κάνετε έναν καλό καθαρισμό στο πλυντήριο. Εκτός από τα ειδικά απορρυπαντικά που υπάρχουν στο εμπόριο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι και το ξίδι.

Πλυντήριο ρούχων

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, ακόμα και το πλυντήριο ρούχων χρειάζεται τακτικό καθάρισμα και φροντίδα. Η συχνή χρήση του συνεπάγεται συσσώρευση μούχλας και βρωμιάς στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα τα ρούχα να μην μυρίζουν φρεσκάδα και καθαριότητα ή να μην καθαρίζουν 100%.Όσο για τα σημεία που πρέπει να καθαρίσετε, αυτά είναι όχι μόνο ο κάδος και οι θήκες πλύσης, αλλά και τα λάστιχα στο πορτάκι, μία φορά το μήνα.

Ηλεκτρική σκούπα

Κάποιες σκούπες έχουν ανταλλακτικές σακούλες ή που αδειάζουν και επανατοποθετούνται. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αντικαθιστάτε τη σακούλα περίπου μία φορά τον μήνα εάν κάνετε συχνή χρήση της σκούπας, για να έχετε και την καλύτερη δυνατή επίδοση. Η διαδικασία αυτή καλό είναι να γίνεται σε εξωτερικό χώρο και πολύ προσεκτικά για να μην πάνε παντού σκόνες και βρομιές.

Γενική καθαριότητα του σπιτιού: Με ποια σειρά καθαρίζουμε το σπίτι, κάθε πότε κάνουμε γενική

Καθάρισμα σπιτιού: Πράγματα που πρέπει να καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα

Πετσέτες

Προσπαθήστε να έχετε δύο καλάθια για τα άπλυτα ( ένα για τα λευκά κι ένα για τα σκούρα). Με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνετε χρόνο να τα ξεχωρίσετε. Επίσης, προγραμματίστε να βάζετε μια φορά την εβδομάδα ένα πλυντήριο αποκλειστικά με πετσέτες και σεντόνια.

Ηλεκτρικές συσκευές

Λόγω της καθημερινής χρήσης της κουζίνας, τα μάτια, ο φούρνος αλλά και ο φούρνος μικροκυμάτων γεμίζουν με καμένα λίπη ή υπολείμματα τροφών. Φροντίστε να τα καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σχολαστικά.

Έπιπλα

Γνωρίζουμε ότι το ξεσκόνισμα είναι βαρετό κι ότι πρέπει να γίνεται καθημερινά για να είναι τα έπιπλα καθαρά. Εκτός από το ξεσκόνισμα με φτερό, χρησιμοποιήστε μια φορά την εβδομάδα ένα σπρέι καθαρισμού με πανί για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Μπανιέρα ή ντους

Η μπανιέρα και το ντους συγκεντρώνουν άλατα τα οποία αν δεν καθαρίζονται συχνά δεν φεύγουν εύκολα και επιπλέον λόγω της υγρασίας, δημιουργείται μούχλα. Επομένως, μια φορά την εβδομάδα με ένα σφουγγάρι, καθαριστικό ή μαγειρική σόδα περάστε τα δύσκολα σημεία του μπάνιου για να είναι καθαρό χωρίς πολύ κόπο.






Τουαλέτα

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί η τουαλέτα είναι από τα σημεία του σπιτιού που θέλουν καθημερινό καθάρισμα. Μια φορά την εβδομάδα όμως, ρίξτε χλωρίνη και αφήστε την δράσει για 10-15 λεπτά πριν τρίψετε με μια βούρτσα. Έτσι, θα την απολυμάνετε και παράλληλα θα τη διατηρείτε πιο καθαρή.

Πέντε σημεία που ξεχνάτε να καθαρίσετε στο σπίτι

Κάτω από τα έπιπλα

Όχι, δεν εννοούμε τη σκόνη στο δάπεδο κάτω από τον καναπέ ή το κρεβάτι αλλά στις αράχνες που μπορεί να υπάρχουν στα κουφώματα του κρεβατιού, στα καθίσματα της καρέκλας ή κάτω από το τραπέζι.

Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα ή ένα ξεσκονόπανο για να απαλλαγείτε από τους ιστούς αράχνης, τη σκόνη και κάθε είδους βρομιά τουλάχιστον δύο-τρεις φορές το χρόνο ( ή πιο συχνά).

Τοίχοι και κουφώματα

Η σκόνη και η βρομιά μπορεί να προσκολληθούν σε κάθετες αλλά και οριζόντιες επιφάνειες. Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα στόρια και ανάψτε όλα τα φώτα. Θα εκπλαγείτε με τη σκόνη που θα δείτε σε ορισμένα σημεία. Αν έχετε ανάγλυφη ταπετσαρία η σκόνη θα είναι ακόμα πιο έντονη.

Ξεκινήστε από το πάνω μέρος του τοίχου χρησιμοποιώντας ένα ξεσκονόπανο που παγιδεύει τα σωματίδια. Ολοκληρώστε καθαρίζοντας τους διακόπτες και τα πόμολα της πόρτας.

Κορυφές από ντουλάπια, πόρτες και κορνίζες

Όταν καθαρίζετε, αφιερώστε χρόνο για να κοιτάξετε ψηλά. Μπορεί να δείτε περισσότερη βρομιά από αυτή που θα θέλατε. Καθαρίστε το επάνω μέρος των κουφωμάτων της πόρτας, της κουζίνας και των ψηλών ντουλαπιών αποθήκευσης ( μην ξεχνάτε τις κορνίζες). Μπορείτε να το κάνετε μία με δύο φορές το εξάμηνο.

Φωτιστικά

Ελέγξτε τα φωτιστικά και τους ανεμιστήρες οροφής. Ένα ξεσκονόπανο μιας χρήσης με επεκτεινόμενη λαβή είναι το καλύτερο εργαλείο για την απομάκρυνση της σκόνης και των ιστών αράχνης. Εάν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες και στερεώστε το σε μια σκούπα ή λαβή σφουγγαρίστρας με ένα λαστιχάκι.

Ντουλάπα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε τον πάτο της ντουλάπας; Όταν αλλάζετε τα ρούχα ( χειμερινά – καλοκαιρινά και το ανάποδο) κάντε έναν σχολαστικό καθαρισμό της ντουλάπας. Αδειάστε τα πάντα από το τελευταίο ράφι (αν έχετε) και με τη σκούπα ή ένα ξεσκονόπανο απομακρύνετε τη σκόνη.

Καθαριότητα σπιτιού: Πέντε λάθη που κάνετε κάθε φορά που καθαρίζετε

Χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό

Η χρήση υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού πιάτων ή πλυντηρίου ρούχων μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό. Αν μια περίσσεια προϊόντος καθαρισμού δεν ξεπλυθεί εντελώς το υπόλειμμα γίνεται μαγνήτης βρωμιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες και να χρησιμοποιήσετε πάντα τη συνιστώμενη ποσότητα ή και λιγότερη. Σπαταλάτε επιπλέον χρόνο και χρήμα για να το ξεπλύνετε.

Αφήνετε βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη

Τα βρώμικα πιάτα που μένουν στον νεροχύτη είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια και μια καλή πηγή τροφής για πεινασμένα έντομα. Πλύντε αμέσως τα πιάτα σας ή βάλτε τα κατ’ ευθείαν στο πλυντήριο πιάτων.

Δεν ξεσκονίζετε σωστά

Ένα δωμάτιο πρέπει να καθαρίζεται από πάνω προς τα κάτω, ώστε η σκόνη να προσγειώνεται στο πάτωμα για να σκουπιστεί. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο ξεσκονόπανο, ειδικά όταν έχει μαζέψει πολλή σκόνη.

Φοράτε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι

Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να βγάλετε τα παπούτσια σας κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι από έξω. Θα εξοικονομήσετε πολλές ώρες ηλεκτρικής σκούπας. Για να μην αναφέρουμε τα βακτηρίδια και τα μικρόβια που θα …μπουν μαζί με τα παπούτσια σας στο σπίτι.

Δεν απολυμαίνετε τις συσκευές καθαρισμού

Εάν το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μυρίζει, θα υπάρχει δυσάρεστη οσμή τόσο στα ρούχα όσο και στα πιάτα. Ελέγξτε τα φίλτρα του πλυντηρίου και αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε καλά τις συσκευές μετά από κάθε χρήση προσθέτοντας απολυμαντικό.

Πηγή mothersblog.gr